Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

13/8.1.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на седми януари 2019 година

в публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2842/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.  

Искова молба от В.Н.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Ю.Д.А., ЕГН : **********, с адрес ***2, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради постоянни пререкания, довели до напускане семейното жилище, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, без произнасяне по въпроса за вината, предоставяне упражняването на родителските права над непълнолетните деца  Т. Ю. Д., ЕГН : ********** и И. Ю. Д., ЕГН : ********** на нея, като на ответника се определи режим на контакти и осъди да заплаща издръжка в размер на 140 лева за всяко дете.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, не подава отговор.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищецът лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът, не се явява, не изпраща представител.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Страните сключили граждански брак на 05.06.2014г., в гр. Шумен, за което е бил съставен Акт № 142/05.06.2014г. на Община Шумен. От брака си имали родени две деца – Т. – 14г.  и И. – 9г.. Брачния живот на съпрузите, до преди раздалата им, датираща от края на месец август 2018г., не протичал нормално, когато съпругът напуснал семейното жилище. Поддържал контакти с ищцата и децата си по телефон.  След раздялата на съпрузите, децата им живеели в семейното жилище в гр. Шумен, заедно с ищцата, което било обичайното им местоживеене. Непосредствени грижи полагала тя, с помощта на майка си, на която било предоставено и обитаваното жилище. Децата заявили на социалните работници от ОЗД при ДСП, че желаят да живеят с майка си.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения: Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз.  

Предвид интереса на децата, и че до настоящият момент, майката е успявала да осигури относително благоприятна среда за развитието им, полагайки постоянно дължимата родителска грижа, отчитайки неприемливото поведение на ответника, по време на брака, както по отношение на майката, така и към децата, емоционалната връзка между тях и двамата родители, съобразявайки възрастта им,  счита, че родителските права над непълнолетния Т. и малолетната И., следва да бъдат предоставени на майката, а на бащата, да се определи режим на лични контакти, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, до 17,00ч., с преспиване и един месец през лятото, когато майката, не е в платен отпуск.

Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката и влияещи му, формираният от родителите доход и полаганите от бащата непосредствени грижи, по отглеждането и възпитанието им, настоящият състав счита, че ответникът следва да бъде осъден, да заплаща издръжка, в размер на 140 лева месечно за всяко от децата, платима до петнадесето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 02.10.2018г., като определя държавна такса, по иска за издръжка в размер на 403,20 лева, платими от ответника по сметка на ШРС.

Като взе в предвид исканията на страните, жилищната им нужда и собствеността му, счита, че семейното жилище в гр. Шумен, ул. “Средна гора” № 5, вх. 2, ет. 3, ап. 39, следва да се предостави за ползване на ищцата.  

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

Ищцата не е заявила искане за разноски и такива между страните не се присъждат.

На основание чл. 242 ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението в частта му за присъдената издръжка.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р    Е    Ш    И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 05.06.2014г., в гр. Шумен, за което е бил съставен Акт № 142/05.06.2014г. на Община Шумен, между В.Н.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Ю.Д.А., ЕГН : **********, с адрес ***2, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над непълнолетните Т. Ю. Д., ЕГН : ********** и И. Ю. Д., ЕГН : ********** на майката В.Н.Г., ЕГН : **********, с адрес ***  и определя местоживеенето им при нея.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата – Ю.Д.А., ЕГН : **********, с децата – Т. Ю. Д., ЕГН : ********** и И. Ю. Д., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, до 17,00ч., с преспиване и един месец през лятото, когато майката не е в платен отпуск.

ОСЪЖДА Ю.Д.А., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на децата Т. Ю. Д., ЕГН : ********** и И. Ю. Д., ЕГН : **********, в размер на 140 лева за всяко дете, платими до петнадесето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 02.10.2018г..

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище в гр. Шумен, ул. “Средна гора” № 5, вх. 2, ет. 3, ап. 39 на В.Н.Г., ЕГН : **********.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА Ю.Д.А., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

ОСЪЖДА Ю.Д.А., ЕГН : **********, с адрес ***2, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 403,20 лева, представляваща държавна такса, по присъдената издръжка.

Постановява предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: