Р Е Ш Е Н И Е

 

54/21.1.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на четиринадесети януари, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Районен съдия: Д. Димитров

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2849/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, от А.С.П. против Я.Х.И. ***, в която, по реда на чл. 422 вр. чл. 415 ГПК, е предявен положителен установителен иск, за признаване като установено в отношенията между страните, че в полза на ищеца съществува парично вземане, произтичащо от Договор за паричен заем с ответницата, с правно основание чл. 240, вр. чл. 79, ал. 1 ЗЗД и цена 5 000 (пет хиляди лева) лева – главница, както и искане за присъждане на законна лихва върху вземането от датата на входиране на заявлението до окончателното плащане.

Ищецът обосновава исковата си претенция твърдейки, че на 13.08.2015 г., предоставил на ответницата паричен заем в размер на 5 000 лева, за срок от три месеца. Ответницата не върнала заема в уговорения срок, поради което въз основа на Заявление от негова страна, по реда на чл. 410 ГПК, било образувано ЧГД № 1291/2018 г., по описа на РС Шумен, като в полза на ищеца, против длъжника, била издадена Заповед за изпълнение. Моли да бъде постановено решение, с което да бъде признато за установено, че ответницата дължи на ищеца сумата от 5 000 лева, ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението по чл. 410 ГПК - 08.05.2018 г./ до окончателното плащане. Претендира разноски по заповедното и исковото производства.

В срока по чл. 412, ал. 2 ГПК ответницата не е намерена на своя постоянен и настоящ адрес и не е подал възражение. От справка на НАП е установено, че няма регистриран трудов договор и съдът не е успял да връчи книжата по месторабота, поради което за ищеца е възникнал правен интерес от предявяване на настоящия иск, за да не бъде обезсилена издадената заповед.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът не е представил писмен отговор, както и доказателства. Съобщението е връчено по реда на чл. 46 ГПК.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът, чрез процесуален представител адв. Б. от АК Шумен, поддържа предявения иск и моли за постановяване на неприсъствено решение по делото, с което същия бъде уважен. Въпреки предоставената възможност в първото заседание ответникът не се явява, не изпраща представител и не прави искане за разглеждане на делото в негово отсъствие.

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен, с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 вр. чл. 239 ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Искането на ищеца за присъждане на реализираните от него разноски по делото, придружено с доказателства за действително реализирани такива, под формата на заплатена държавна такса, и адвокатско възнаграждение е основателно, поради което следва да бъде уважено.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Признава за установено, по реда на чл. 422, ал. 1 вр. чл. 415, ал. 1 ГПК, по отношение на ищеца, че Я.Х.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, дължи на А.С.П., с ЕГН ********** и адрес: ***, сумата 5 000 (пет хиляди лева) лева – главница по невърнат паричен заем от 13.08.2015 г., получен на 13.08.2015 г. с платежно нареждане на ТБ „Юробанк България” АД, платима по банкова сметка № IBAN: ***, BIC: *** – “Юробанк България” АД, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 08.05.2018 г. до окончателното плащане, на основание чл. 240, вр. чл. 79, ал. 1 ЗЗД.

Осъжда Я.Х.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати на А.С.П., с ЕГН ********** и адрес: ***, разноски от 840.00 лв. (осемстотин и четиридесет лева), направени по настоящото дело и 505.00 лв. (петстотин и пет лева) по заповедното производство, платими по банкова сметка ***: ***, BIC: *** – “Юробанк България” АД, съгласно списък по чл. 80 ГПК, на осн. чл. 78, ал. 1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 ГПК.

След влизане в сила на решението, приложеното ЧГД № 1291/2018 г., по описа на РС Шумен, да се върне в състава, ведно с препис от решението.

 

Районен съдия: