Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

174/21.2.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на осемнадесети февруари 2019 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2895/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Молба, с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК.  

Искова молба от пълномощник на С.Ш.М., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М. А., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 127 от СК. Излага, че с ответника живеели на съпружески начала, като по време на съжителството им се родило детето С. М. А., ЕГН : **********. Двамата били във фактическа раздяла от 2007г.. Считайки, че може да осигури подходящи грижи и възпитание на детето, претендира предоставяне упражняването на родителските права над него и определяне местоживеенето му при нея, определяне на мерки за лични отношения на детето с ответника, осъждането му да заплаща месечна издръжка, в размер от 250 лева, от предявяване на иска и разноските в производството, както и за минало време в размер на 250 лева за период от септември 2016г., до завеждане исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим и частично неоснователен. Признава го в частта му за предоставяне родителските права, определяне местоживеенето на детето при майката и заплащане издръжка до размер от 140 лева месечно. Твърдейки, че има задължение за издръжка към друго малолетно дете и ежемесечно осигурява парични и други средства за детето С., иска отхвърляне на искането за присъждане издръжка за минало време и за останалата част над признатия размер.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищцата лично и с представител и ответникът, чрез такъв поддържат заявеното в исковата молба и отговора, по отношение иска за издръжка, за бъдеще и минало време, а по отношение исканията за предоставяне упражняването на родителските права желаят постановяване на решение при признание на иска.

Така предявеното искане е допустимо и основателно, по следните съображения :

Съгласно разпоредбата на чл. 237, ал. 2 от ГПК, съдът, основавайки решението си на признание на иска, следва да уважи предявената молба, предвид наличието на предпоставките за постановяване на такъв вид решение, като се предостави упражняването родителските права над детето С. М. А., ЕГН : ********** на майката С.Ш.М., ЕГН : **********, определи се местоживеенето му при нея на адрес - ***и се определи режим на лични отношения на ответника с детето, всяка първа и трета неделя от месеца от 9,00ч. до 17,00ч..

В частта на молбата, касаеща претенцията за издръжка, от събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

Видно от удостоверения за раждане, по акт за раждане № 1223/03.10.2007г., страните са родители на малолетния С., роден по време на съвместното им съжителство. След раздялата, майката с детето се установили в жилището на родителите си в ***, където полагала грижи за него, с тяхна помощ. 

От приложените писмени доказателства и показанията на свидетелите, на които съдът не намери основание да не даде вяра, независимо от явната заинтересованост на някой от тях, предвид родствената им връзка, се установи, че майката, не разполагат с големи финансови възможности, местоживеенето на бащата е в гр. Шумен, като има задължение за издръжка към друго малолетно дете, родено от настоящата му съжителка. Според представените писмени доказателства детето С. редовно посещава училище, в с. Венец.

Социалните доклади на ДСП – Шумен и Венец сочат, че и двамата родители имат родителски капацитет, жилищни условия и могат да задоволяват потребностите на детето.

По отношение на непосредствените родителски грижи, от показанията на свидетелите, се установи, че ищцата полага необходимите родителски грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на малолетното дете. Напротив, всички събрани доказателства сочат липсата на полагани от ответника, лично, постоянно и ежедневно тези грижи, и то, за не кратък период, като малолетният е посочил пред социалните работници, че преди „много години“, баща му се обадил по телефона. През този период ответникът, не е давал и издръжка за детето.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 300 лева, месечно, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 170 лева, а останалата част, да се поеме от майката, предвид полаганите от нейна страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитанието му. С оглед липсата на данни за доход на ответника, настоящият състав счита, че посоченият размер на издръжка, за непълнолетното му дете, чийто нужди от средства, следва да се предпочетат, пред неговите, не представлява съществено затруднение, предвид трудоспособната възраст, в която е и възможността му да реализира доход, в размер достатъчен, да покрива нуждите на всички непълнолетни, част от родителската му отговорност. Определения размер на издръжка от 170 лева, се дължи, от 09.10.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Искането за присъждане на издръжка за минало време, за година преди предявяване на иска – 09.10.2017г. – 09.10.2018г., е основателно. Установи се, че за посочения период бащата, не е подпомагал със средства непълнолетното си дете, а определения размер от сто и седемдесет лева, за месец, е съответен на нуждите му, поради което искането следва да се уважи, като ответникът се осъди да заплати 170 лева месечна издръжка, за периода 09.10.2017г. – 09.10.2018г..

В останалата му част, до предявения размер от 250 лева месечно, както искът, така и искането за присъждане на издръжка за минало време, за сумата от 80 лева, са неоснователни и следва да се отхвърлят.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, т. 2 от ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху определения размер на издръжката в размер на  244,80 лева.

На основание чл. 78, ал. 1 ГПК, ищецът следва да заплати на ответника сумата от 128 лева разноски в производството на настоящата инстанция, съразмерно отхвърлената част от иска.

На ищеца разноски, не се присъждат, както поради липса на искане в тази насока, така и поради липса на данни за заплащане уговореното адвокатско възнаграждение за повереника му.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И:

 

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на малолетното дете С. М. А., ЕГН : **********, при майката – С.Ш.М., ЕГН : **********, на адрес ***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над детето С. М. А., ЕГН : **********, на майката – С.Ш.М., ЕГН : **********, на адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата – М. А., ЕГН : **********, с детето С. М. А., ЕГН : **********, всяка първа и трета неделя от месеца, от 09,00ч., до 17,00ч..

ОСЪЖДА М. А., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на малолетното си дете С. М. А., ЕГН : **********, в размер на 170 (сто и седемдесет) лева, считано от 09.10.2018г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

ОСЪЖДА М. А., ЕГН : **********, да заплати издръжка на малолетното си дете С. М. А., ЕГН : **********, в размер на 170 лева месечно, за минало време, от 09.10.2017г. до 09.10.2018г..

ОСЪЖДА М. А., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на Районен съд – гр. Шумен, сумата от 244,80 лева, държавна такса, върху определеният размер на издръжката.

ОСЪЖДА С.Ш.М., ЕГН : **********, на адрес ***, да заплати на М. А., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 128 лева, разноски в производството.

Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: