Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                    200/6.3.2019г. ,    гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и седми февруари през две хиляди и деветнадесета година, в състав

    Районен съдия: Л. Григорова

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 2916 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д. № 2916/2018 г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни и небрачни искове, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, от М.Г.Х., ЕГН **********,***, против Р.И.Х., ЕГН **********, с адрес ***, със следните искания: да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, по вина на съпруга; да ѝ се предостави упражняването на родителските права върху родените от брака деца Р.Р.И., ЕГН ********** и В.Р.И., ЕГН **********, като местоживеенето на децата да бъде на адреса на майката; да се определи режим на лични контакти на детето с майка му, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; да се осъди ответникът да заплаща месечна издръжка на детето Р., в размер на 150.00 лева, а на детето В.- да заплаща издръжка в размер на 140.00 лева, считано от датата на завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж- до пето число на месеца, за който се отнася; да си възстанови предбрачното фамилно име- Г..

В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът предявява насрещен иск, в който излага твърдения относно брачния живот на страните, като прави следните искания: да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, по вина на съпругата; да му се предостави упражняването на родителските права върху родените от брака деца Р.Р.И., ЕГН ********** и В.Р.И., ЕГН **********, като се определи местоживеенето на децата на адреса на бащата; да се осъди бащата да заплаща месечна издръжка на детето Р., в размер на 150.00 лева, а на детето В.- 140.00 лева, считано от датата на постановяване на съдебното решение; да се определи следният режим на лични контакти между майката и децата: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване; 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск; по един ден на всеки празник Великден от 09.00 часа до 18.00 часа; два дни с преспиване през Коледните празници /24.12.-27.12./ през четната година и два дни през Новогодишните празници /30.12-03.01/, както и на рождения ден на майката, съответно и на рождения ден на всяко едно от децата по три часа

В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложените Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на Акт за сключен граждански брак №0360 от 14.11.2009 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община Шумен и 2 бр. удостоверения за раждане, издадени от Община Шумен, се доказва по категоричен начин, че молителите М.Г.Х., ЕГН ********** и Р.И.Х., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 14.11.2009 г., като от брака си имат родени две деца - Р.Р.И., ЕГН **********, непълнолетна и В.Р.И., ЕГН **********, малолетна. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда и в съдебно заседание представят писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

По делото не са ангажирани доказателства от страните, досежно реализираните от тях трудови доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, определя окончателна държавна такса, в размер на 40.00 лв., като констатира, че сумата по делото е внесена от страните по делото.

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                           Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между М.Г.Х., ЕГН **********,*** и Р.И.Х., ЕГН **********, с адрес ***, сключен на 14.11.2009 г., с Акт №0360/14.11.2009 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, по силата на което:

Предоставя упражняването на родителските права, по отношение на роденото по време на брака дете Р.Р.И., ЕГН ********** на бащата Р.И.Х., ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя на адреса, на който живее бащата.

Майката М.Г.Х., ЕГН **********,***, ще има право на режим на лични контакти с детето си Р.Р.И., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, в часовете от 10:00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск; първата половина на всяка от училищните ваканции, с преспиване; по два дни от Коледните и Великденски празници от 10.00 ч. на първия ден до 17.00ч. на втория ден, с преспиване, както и при изявено желание на децата.

Майката М.Г.Х., ЕГН **********,***, ще заплаща месечна издръжка за детето си Р.Р.И., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Р.И.Х., ЕГН **********, в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, считано от влизане в сила на настоящото решение- 06.03.2019 г., с падеж до пето число на месеца, за който се отнася.

Предоставя упражняването на родителските права, по отношение на роденото по време на брака дете В.Р.И., ЕГН **********, на майката М.Г.Х., ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя на адреса, на който живее неговата майка.

Бащата Р.И.Х., ЕГН **********, с адрес ***, ще има право на лични контакти с детето си В.Р.И., ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, с преспиване, в часовете от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; втората половина на всяка от училищните ваканции, с преспиване; по два дена от Коледните и Великденски празници от 10.00 ч. на третия до 17.00 ч. на четвъртия ден, с преспиване, както и при изявено желание на децата.

Бащата Р.И.Х., ЕГН **********, с адрес ***, ще заплаща месечна издръжка за детето си В.Р.И., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител М.Г.Х.,  в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, считано от влизане в сила на настоящото решение – 06.03.2019 г., с падеж пето число на месеца, за който се отнася.

 Семейното жилище, находящо се на адрес:  гр. Шумен, ул. ”Колю Фичето“ 7, вх. 3, ет. 4, ап. 52, е напуснато от съпругата и след прекратяване на брака се предоставя за ползване на Р.И.Х., ЕГН **********  и детето Р.Р.И., ЕГН **********.

След прекратяване на брака, страните няма да си дължат издръжка един на друг.

По време на брака си страните нямат придобити недвижими имоти.

Страните заявяват, че движимите вещи, придобити по време на брака, са на незначителна стойност и същите са поделени извънсъдебно, при фактическата раздяла, като за в бъдеще страните няма да имат претенции един към друг за тях.

 По време на брака си страните не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

След прекратяване на брака съпругата М.Г.Х., ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – Г..

Направените по делото разноски остават за страните така, както са направени.     

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.         

 ОСЪЖДА  М.Г.Х., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума, в размер на 108.00 лева /сто и осем лева/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка на детето ѝ.

 ОСЪЖДА Р.И.Х., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 108.00 лева /сто и осем лева/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка на детето му.                                                   

  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ :