Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

231/15.3.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на единадесети март 2019 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2919/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 143, ал. 2 от СК.  

Искова молба от М.В.И., ЕГН : **********, като родител и законен представител на малолетното дете Д. С.Б., ЕГН : **********, и двамата с адрес – ***, срещу С.Б.С., ЕГН : **********, с адрес ***. Ищецът твърди, че с ответника са родители на детето, за което той, не давала издръжка. Иска осъждането му да заплаща такава в размер на 200 лева месечно, считано от завеждане на исковата молба и в същия размер от 11.10.2017г..

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор назначеният му особен представител. Счита иска допустим, не взема становище по същество.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани – ищцата, лично, поддържа заявеното в исковата молба, а ответният представител счита иска основателен само до минималния размер на издръжка по чл. 142, ал. 2 от СК.

Така предявеният иск е допустим, разгледан по същество, е основателен, по следните съображения :

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Видно от удостоверение за раждане /л. 2 от делото/, е, че родители на малолетното дете Д., са М.В.И. и ответника в настоящото производство – С.Б.С.. Разпитаните по делото свидетели, установиха че майката реализира доход в размер на МРЗ; детето живее с нея и по-големия си брат, също малолетен, като тя полага грижи за тях; детето, не е виждало бащата, не го познава, и той, не е давал средства за издръжка, нито е търсил контакт с него. Няма данни за доходите на ответника, но живеел в Англия.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 350 лева, месечно, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 200 лева, а останалата част, да се поеме от майката, предвид полаганите от нейна страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитанието му. С оглед липсата на данни за доход на ответника, настоящият състав счита, че посоченият размер на издръжка, за непълнолетното му дете, чийто нужди от средства, следва да се предпочетат, пред неговите, не представлява съществено затруднение, предвид трудоспособната възраст, в която е и възможността му да реализира доход в размер на поне минималната, за страната, в която пребивава, работна заплата. Искането, с правно основание чл. 149 от СК, е основателно, също в посоченият размер, предвид липсата на каквито и да е доказателства, за даване издръжка за минал период. Определения размер на издръжка от 200 лева, се дължи, от 11.10.2017г. – година преди завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.  

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, т. 2 от ГПК ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху определеният  размер на издръжката в размер на 288 лева и разноски за особен представител в размер на 300 лева.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА С.Б.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплаща издръжка на непълнолетното си дете Д. С.Б., ЕГН : **********, действащ, чрез своята майка и законен представител М.В.И., ЕГН : **********, в размер на 200 (двеста) лева, считано от 11.10.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.  

ОСЪЖДА С.Б.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса, върху определеният размер на издръжката, в размер на 288 лева и разноски за особен представител в размер на 300 лева.  

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.  

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 15.03.2019г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: