Р Е Ш Е Н И Е  

 

555/5.6.2019г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на двадесет и втори май две хиляди и деветнадесета, в състав:  

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. д.№2946 по описа за 2018 година, за да се произнесе, съобрази следното:

Предявен и иск, с правно основание чл.34 от ЗС, за делба на недвижими имоти, във фазата по допускане на делбата.

В исковата си молба до съда ищецът С.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес:***, чрез адв. С. И. от ШАК, излага, че с ответника Д.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, са съсобственици на недвижими имоти, представляващи АПАРТАМЕНТ №31, на трети етаж от жилищен блок „Квартал 324 Е“ – втори Метеор“ със застроена площ от 80,50 кв.м., заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №36 I със застроена площ 8,16 кв.м. и 1547/100 000 ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, съставляващо държавен парцел III по плана на гр. Шумен – самостоятелен обект с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, обл.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Д.“ №23, вх.3, ет.3, ап.31, и ГАРАЖ №6 със застроена площ от 16,95 кв.м., построен върху държавен парцел I, в квартал 330 по плана на гр.Шумен – самостоятелен обект с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Р.“ №34, ет.1, предназначение: гараж в сграда. Сочи се в молбата, че имотите са придобити по силата на прехвърлителна сделка- дарение, като всеки един от съсобствениците притежава ½ ид.ч. от имотите. Ищецът твърди, че с ответника не могат да постигнат съгласие за прекратяване на съсобствеността, поради което моли съда да постанови решение, по силата на което да се допусне делба на гореописаните имоти, при равни квоти за двете страни- за ищеца С.С.  - ½  ид. ч. и за ответника Д.С. – ½  ид. ч.

В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът, редовно уведомен, не представя писмен отговор. Не се явява и в съдебно заседание, за да изрази становището си по иска за делба.

          От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна:

          Видно от приетите по делото официално заверени преписи от Нотариален акт №50, том XX, рег.№4501, дело 6119/1997г., Схема №15-746333-15.10.2018 г. на самостоятелен обект в сграда с идентификатор *** и Схема №15 – 746327 - 15.10.2018г. на самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***, се установи, че страните, по силата на прехвърлителна сделка- прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, са придобили собствеността върху АПАРТАМЕНТ №31, на трети етаж от жилищен блок „Квартал 324 Е“ – втори Метеор“, със застроена площ от 80,50 кв.м., заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №36 I, със застроена площ 8,16 кв.м. и 1547/100 000 ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, съставляващо държавен парцел III по плана на гр. Шумен, представляващ самостоятелен обект с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, обл.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Д.“ №23, вх.3, ет.3, ап.31, при граници и съседи: на същия етаж: имоти с идентификатори ***; под обекта: имот с идентификатор *** и над обекта: имот с идентификатор *** и ГАРАЖ №6, със застроена площ от 16,95 кв.м., построен върху държавен парцел I, в квартал 330 по плана на гр.Шумен, представляващ самостоятелен обект с идентификатор 83510.671.142.18.6 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Р.“ №34, ет.1, предназначение: гараж в сграда, при граници и съседи: на същия етаж: имот с идентификатор ***; под обекта- няма и над обекта- няма.

При така установената фактическа обстановка и съгласно разпоредбата на чл.30, ал.2 от ЗС, според която частите на съсобствениците се считат за равни до доказване на противното, съдът намира, че като приобретатели на гореописаните имоти, страните са станали съсобственици на същите при равни дялове. Ето защо същите следва да получат по 1/2 ид.ч. от имотите. Предвид гореизложеното счита, че делбата върху процесните имоти следва да бъде допусната при равни квоти за страните- за всеки по 1/2 ид.ч.

Водим от горното, съдът

                                                              Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА до делба между С.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес:***, чрез адв. С.И. от ШАК и Д.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, на следните недвижими имоти: АПАРТАМЕНТ №31, на трети етаж от жилищен блок „Квартал 324 Е“ – втори Метеор“, със застроена площ от 80,50 кв.м., заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №36 I, със застроена площ 8,16 кв.м. и 1547/100 000 ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, съставляващо държавен парцел III по плана на гр. Шумен, представляващ самостоятелен обект с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, обл.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Д.“ №23, вх.3, ет.3, ап.31, при граници и съседи: на същия етаж: имоти с идентификатори ***; под обекта: имот с идентификатор *** и над обекта: имот с идентификатор ***, и ГАРАЖ №6, със застроена площ от 16,95 кв.м., построен върху държавен парцел I, в квартал 330 по плана на гр.Шумен, представляващ самостоятелен обект с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, адрес на имота: гр.Шумен, ул. „Р.“ №34, ет.1, предназначение: гараж в сграда, при граници и съседи: на същия етаж: имот с идентификатор ***; под обекта- няма и над обекта- няма, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ ЗА СТРАНИТЕ: 1/2 ид. ч. за С.Б.С., ЕГН ********** и 1/2 ид. ч. за Д.Б.С., ЕГН **********.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните. 

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: