Р Е Ш Е Н И Е

 

57/21.1.2019г. ,                    гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На петнадесети януари, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

като разгледа докладваното от районния съдия

ГД **948 по описа на ШРС за 2018 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 239 от ГПК.

Предявен е иск с правно основание чл. 327, ал. 1 от ТЗ.

Ищецът обосновава съществуващия за него правен интерес от провеждане на исковото производство, като сочи, че с ответника имат трайни търговски взаимоотношения, свързани с покупко - продажба на стоки.

Сочи, че ответното дружество е закупило от „Л. В.“ ООД, ЕИК *** стоки, общо 30 100 бр. полиламинатни капсули, от които:

а/ полиламинатни капсули ДК 11/31.8х60 /сребърен/ кафяв  Р4735 - 2 800 бр., опаковани в един кашон;

б/ полиламинатни капсули Alexandra 32/32х60/5 linia-27 300бр. /7 бр. кашона по 3 900бр. в един кашон, на обща стойност 3165,20лв., с вкл. ДДС.

Стоките били предадени от ищеца на ответника чрез куриер на СПИДИ на ***г., за което прилага - товарителница № ***, информация от ел.страницата на куриера и експедиционна бележка от ***г.

Търговската продажба е обективирана във фактура № *** от ***г., като плащането е следвало да се извърши по сметка, с падеж ***г. Ищецът твърди, че е канил многократно ответника да изпълни задължението си. Сумата по фактурата не е платена от ответното дружество - купувач. Моли съда за решение, с което ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца сумата от 3165,20лв., представляваща паричен дълг по данъчна фактура № *** от ***г., ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда - ***г., до окончателното плащане.

Претендира и деловодните разноски в настоящото производство. Прилага писмени доказателства.

В предоставения, на основание чл. 131 от ГПК, срок, ответникът, уведомен по реда на чл. 50, ал.4 от ГПК, не е депозирал отговор на исковата молба.

Ответникът не изразява становище по исковете, не представя в срок писмен отговор на исковата молба. Не прави искания, не се явява и не се представлява в първото по делото заседание.В първо по делото съдебно заседание, пълномощникът на ищеца прави искане за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника. Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание и искът е вероятно основателен.

            В първото съдебно заседание на 15.01.2019г., съдът, с определение, е допуснал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, поради наличие на предпоставките по чл. 239, ал. 1 от ГПК.

С разпореждане № ***г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на страните, вкл. на ответника, са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание.

В подкрепа на предявените искове, ищецът се позовава на следните приети по делото доказателства: фактура № ***; товарителница 0***; експедиционна бележка от ***г. извлечение от аналитична оборотна ведомост за периода от ***г. - 31.07.2018г. за ответника.

При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното: Настоящият състав счита, че изброените доказателства сочат вероятната основателност на претенциите по чл. 327, ал. 1 от ТЗ и обосновават наличието на предпоставката по чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК. Налице е сключена между ищеца и ответното дружество търговска сделка – договор за търговска продажба. Ищецът е изпълнил задълженията си, но ответникът не изпълнил основното си задължение – не платил изцяло уговорената между страните продажна цена. Предвид гореизложеното, съдът приема, че искът се явява основателен и следва да бъде уважен изцяло, като ответникът бъде осъден да заплати на ищеца сумата от 3165,20лв., представляваща паричен дълг по данъчна фактура № *** от ***г., ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда- ***г., до окончателното плащане.

Ответникът, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК, следва да бъде осъден също да заплати на ищеца и сума в размер на 726,61лв., представляваща разноски, направени от ищеца /от които 126,61лв. държавна такса; 600лв. адвокатско възнаграждение с ДДС/

            Водим от горното и на основание чл. 239 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

ОСЪЖДА „А. В.“ ООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. С. З., бул.“Ц. С. В. “ В., офис ***, представлявано от С. Г. С., на основание чл. 327, ал.1 от ТЗ, да заплати на Л. В.“ ООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, Индустриален парк, ул.“Т.“, сграда **, **, представлявано от И. М., чрез адв. Б. Б. от ШАК, сума в размер от 3165,20лв. (три хиляди сто шестдесет и пет лева и двадесет ст.), представляваща паричен дълг по данъчна фактура № *** от ***г., ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда - ***г.,  до окончателното плащане.

ОСЪЖДА „А. В.“ ООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. С. З., бул.“Ц. С. В. “ В., офис ***, представлявано от С. Г. С., на основание чл. 327, ал.1 от ТЗ, да заплати на Л. В.“ ООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, Индустриален парк, ул. „Т.“, сграда **, **, представлявано от И. М., чрез адв. Б. Б. от ШАК сума в размер на 726,61лв.(седемстотин двадесет и шест лева и шестдесет и една ст.), представляваща разноски направени от ищеца /126,61лв. държавна такса; 600лв. адвокатско възнаграждение с ДДС/

            Настоящото неприсъствено решение не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК.

            В едномесечен срок от връчването на настоящото неприсъствено решение, ответникът може да поиска неговата отмяна от Шуменски окръжен съд, ако е бил лишен от възможността да участва в делото поради случаите, посочени в чл. 240, ал. 1 от ГПК.  

                                                                             Районен съдия: