Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

772/31.7.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и девети юли 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2068/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Ш.Г.М., ЕГН : **********, с адрес *** и И.И.М., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 472 на 24.09.2016г.. По време на брака си нямали родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които по 20 лева внесени от молителите, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от тях по равно съобразно постигнатото споразумение, а именно по 5 лева.  

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 160 лева, която да се изплати от молителя 100 лева и от молителката 60 лева, по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 24.09.2016г., с акт № 472 на Община Шумен, между Ш.Г.М., ЕГН : **********, с адрес *** и И.И.М., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ш.Г.М., ЕГН : **********, с адрес *** и И.И.М., ЕГН : **********, с адрес ***, а именно :

I.             Страните се съгласяваме след прекратяването на брака, съпругата Ш.Г.М., да възстанови предбрачното си фамилно име – Р..  

II.         Придобитият по време на брака лек автомобил, марка  „ФОЛКСВАГЕН ТУРАН“, с рег. № ***, рама № ***, двигател № AZV, дизел, цвят: сив металик, подробно описан в Свидетелство за регистрация на МПС № ***г.,  се поставя в еднолична собственост на И.И.М., ЕГН : **********.

Застрахователната стойност на автомобила е 5000 лв. /пет хиляди лева/, съгласно удостоверение за застрахователна оценка № 560000264/16.07.2019 г. на ЗК „Дженерали Застраховане“ АД. 

III.      За уравнение на дела си от горе описания лек автомобил, съпругата Ш.Г.М., ЕГН : **********, е получила сумата от 3000 лв. /три хиляди лева/, като същата заявява, че с получаването на тази сума, имуществените отношения относно лекия автомобил са окончателно уредени.  

IV.      Страните не притежават недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност, подлежащи на делба и нямат взаимни претенции от имуществен характер. Движимите вещи и парични влогове, придобити по време на брака, страните са ги разделили извънсъдебно и не си дължат уравнение на дяловете.

V.         Съпругът И.И.М. изрично заявявва, че банковата сметка в „Търговска банка Д“ АД, а именно – IBAN: ***, е лична на съпругата Ш.Г.М., ЕГН : **********, като той няма претенции относно сумите по тази сметка.  

VI.      Съпрузите, не си дължат издръжка един на друг.  

VII.  Семейното жилище квартира под наем в ***, ще се ползва след прекратяване на брака от Ш.Г.М., ЕГН : **********.  

VIII.                      Страните се съгласяваме, разноските по делото да се поемат поравно от двете страни, както са направени.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Ш.Г.М., ЕГН : **********, с адрес *** и И.И.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплатят по сметка на ШРС, сумата от 5 лева, всеки от тях.

ОСЪЖДА Ш.Г.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 60 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.  

ОСЪЖДА И.И.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 100 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: