Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

845/17.9.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шестнадесети септември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2068/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от З.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № *** на ***.. По време на брака си имали родено едно дете – непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които по 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение, а именно по 25 лева.  

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 566,58 лева, която да се изплати от молителя, по сметка на ШРС.  

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 108 лева, които да се заплатят от молителя, по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на ***., с акт № *** на Община Шумен, между З.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между З.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес *** споразумение, а именно :

1. Родителските права върху роденото през време на брака ни дете: Т. Т.Х., ЕГН : **********, роден на ***г***, се предоставят за упражняване на майката З.Ш.Р., като бащата Т.Х.Р., има право да го вижда и взема при себе си всяка първа и трета неделя от месеца от 8 до 20 часа и един месец през лятото, когато майката, не е в редовен платен годишен отпуск.

2.      След прекратяване на брака местоживеенето на детето ще бъде при майката, заедно с нея, на адрес: село Сливак, община Хитрино, област Шумен, ул. „*** в дома на нейните родители.

3.      Бащата Т.Х.Р., ЕГН : ********** се задължава да заплаща на непълнолетното си дете Т. Т.Х., ЕГН : **********,***, действащ лично и със съгласието на своята майка и законна представителка З.Ш.Р.  месечна издръжка в размер на 150 /сто и петдесет/ лева, платима на първо число на съответния месец, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака между съпрузите, до настъпване на законни причини, водещи до изменение или прекратяване на правото на издръжка.

4.      СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в град Шумен, ул. ***, се предоставя за ползване на мъжа Т.Х.Р.. Жената с детето го е  напуснала.

5.      СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, СИО, закупено с Нотариален акт  № ***., издаден от Службата по вписванията в гр. Шумен, находящо се в град Шумен, ул. ***, представляващо САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ в сграда с идентификатор *** съгласно Схема № 15-576702-27.06.2019г. на АГКК-СГКК Шумен, по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Шумен, одобрени със Заповед № РД-18- 52/25.11.2005 г. с адрес на имота: град Шумен, п.к.9700. ул*** , намиращ се в сграда № 3, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1, с посочена в документа площ: 77.48 кв. м, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия стаж: няма; под обекта: няма, над обекта: ***, ведно с изба № ***  с площ 5.40 кв. м., както и ведно със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, се ПРДОСТАВЯ В ДЯЛ НА МЪЖА Т.Х.Р.,  ЕГН: **********, постоянен адрес: ***, КАТО СЪЩИЯТ Е ЕДИНСТВЕН СОБСТВЕНИК НА ИМ0ТА и жената З.Ш.Р. няма претенции за сделки с имота, направени от мъжа след развода. Данъчната оценка на целия апартамент е 28 329.10 лв. /двадесет и осем хиляди триста двадесет и девет лева и десет стотинки/.

6.      Суми за уравнение на дяловете от недвижимия имот мъжът няма да заплаща на жената.

7.      Движими вещи, представляващи семейна имуществена общност, нямаме.

8.      След прекратяването на брака, страните, не си дължат взаимно издръжка.

9.   След прекратяване на брака жената възстановява предбрачното си фамилно име И..

10.    Разноските по водене на делото страните си поделят поравно.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 566,58 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.  

ОСЪЖДА Т.Х.Р., ЕГН: **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 108 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: