Р Е Ш Е Н И Е

 

  911/9.10.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав,

на осми октомври през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:

Председател: Валентина Тонева

Секретар:Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2299 по описа на ШРС за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:            

Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.         

Постъпила е искова молба от Н.Т.М., ЕГН **********, адрес: *** и М.Н.М., ЕГН ********** , адрес: ***, двамата чрез адв. Н.Д. от ШАК.

В срока по чл. 131 от ГПК, страните са подали молба с искане делото да премине в производството за развод по взаимно съгласие, като прилагат споразумение, уреждащо личните и имуществените отношения между съпрузите по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителят, в съдебно заседание, се явява лично и поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното споразумение.

            Молителката, в съдебно заседание, също се явява лично и поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Н.Т.М., ЕГН **********, адрес: *** и М.Н.М., ЕГН **********, адрес: ***, били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на ***г. в гр.П., за което бил издаден Акт за граждански брак №***/***г. от Община П..

От брака си имат непълнолетни деца Е. М.Н., ЕГН ********** р. на ***г.в гр. В. и И. Н., ЕГН ********** р. на ***г.

В молба, депозирана на ***г., молителите заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Родителските права относно непълнолетните деца, страните са се споразумели да се предоставят на майката, местоживеенето на децата да бъде при нея, посочен е и режим на лични контакти на бащата, както и размер на дължима месечна издръжка от бащата в размер на по 140лв. за всяко дете. Двамата нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства .

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните, направени както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите, се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева.С оглед заявеното в съдебно заседание становище, окончателната съдебна такса следва да се плати от молителя.

Молителят дължи и държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на децата, в размер на 201,60 лева, както и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.Т.М., ЕГН **********, адрес: *** и М.Н.М., ЕГН **********, адрес: ***, за който е издаден Акт за граждански брак №***/***г. от Община П., ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.Т.М., ЕГН ********** и М.Н.М., ЕГН ********** споразумение, в следния смисъл:

Родителските права върху роденото от брака дете - Е. М.Н., ЕГН **********, се предоставят на майката Н.Т.М., ЕГН **********.

Родителските права върху роденото от брака дете - И. Н., ЕГН **********, се предоставят на майката Н.Т.М., ЕГН **********.

Местоживеенето на детето Е. М.Н., с ЕГН ********** за в бъдеще ще бъде при майката Н.Т.М., ЕГН **********, на адрес: ***.

Местоживеенето на детето И. Н. ЕГН ********** за в бъдеще ще бъде при майката Н.Т.М., ЕГН **********, на адрес: ***.

Бащата М.Н.М., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето Е. М.Н., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от 19 часа в петък, до 18 часа в неделя с преспиване, 30 дни през лятото и по 5 дни през зимната и пролетната ваканции, когато майката не е в платен годишен отпуск.

Бащата М.Н.М., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето И. Н., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от 19 часа в петък, до 18 часа в неделя с преспиване, 30 дни през лятото и по 5 дни през зимната и пролетната ваканции, когато майката не е в платен годишен отпуск.

Бащата М.Н.М., ЕГН **********, ще заплаща за детето Е. М.Н., с ЕГН**********, чрез майката и законен представител Н.Т.М., месечна издръжка в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 10-то число на всеки месец в брой, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

Бащата М.Н.М., ЕГН **********, ще заплаща за детето И. Н. ЕГН **********, чрез майката и законен представител Н.Т.М., месечна издръжка в размер на 140 /сто и четиридесет / лева месечно, платими до 10-то число на всеки месец в брой, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

Семейното жилище, находящо се на адрес: с.П., общ.Д. , обл. В., ул.“Ш.“ *** - собственост на молителите, се предоставя за ползване на съпругата Н.Т.М., ЕГН **********, като съпругът го е напуснал.

            След прекратяване на брака, молителката Н.Т.М., ЕГН **********, запазва брачното си фамилно име М..

Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40,00лв. /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА М.Н.М., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 201,60лв. /двеста и един лева и шестдесет ст./, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5,00лв./пет/ лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, както и сумата от 40,00 лв. /четиридесет/ лева, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: