Р Е Ш Е Н И Е

 

854/20.9.2019г. ,               Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                               седми  състав

На 20 (двадесети) септември                                                                   Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                  Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2445 по описа за 2019 година,

            на основание чл. 15, ал. 1 и чл. 16, ал. 1 вр. чл. 5, ал. 1, т. 1, т. 3 и т. 4 от ЗЗДН, съдът

 

                                               Р     Е     Ш     И :

 

            ЗАДЪЛЖАВА Ш.М.Ш. с ЕГН **********,***, ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА от извършване на домашно насилие спрямо Н.Я.Ю. с ЕГН ********** и М. Ш. М. с ЕГН **********.

            ЗАБРАНЯВА на Ш.М.Ш. с ЕГН **********,*** ДА ПРИБЛИЖАВА  Н.Я.Ю. с ЕГН **********, ЖИЛИЩЕТО Ѝ, находящо се в гр. Ш*, ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА, считано от 20.09.2019 г.

            ЗАБРАНЯВА на Ш.М.Ш. с ЕГН **********,*** ДА ПРИБЛИЖАВА ИЗВЪН ОПРЕДЕЛЕНИЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ М. Ш. М. с ЕГН **********, ЖИЛИЩЕТО МУ, находящо се в гр. Ш* и Детска градина *** с адрес гр. Ш*, ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА, считано от 20.09.2019 г.

ВРЕМЕННО ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето М. Ш. М. с ЕГН ********** при родителя му Н.Я.Ю. с ЕГН **********, ЗА СРОК от ЕДНА ГОДИНА, считано от влизане в сила на решението, КАТО ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на Ш.М.Ш. с ЕГН ********** с детето всяка трета седмица от месеца – в събота от 10,00 часа до 18,00 часа и в неделя от 10,00 часа до 16,00 часа (без преспиване) в присъствието на Н.Я.Ю..

            На основание чл. 5, ал. 4 от ЗЗДН, НАЛАГА на Ш.М.Ш. „ГЛОБА” в размер на 500,00 лева.

            На основание чл. 15, ал. 2 от ЗЗДН, ДА СЕ ИЗДАДЕ на Н.Я.Ю. и М. Ш. М. ЗАПОВЕД  ЗА  ЗАЩИТА  ОТ  ДОМАШНО  НАСИЛИЕ.

            В заповедта ДА СЕ ВПИШЕ предупреждение за последиците от неизпълнението ѝ по чл. 21, ал. 3 от ЗЗДН.

            На основание чл. 11, ал. 2 от ЗЗДН, ОСЪЖДА Ш.М.Ш. да заплати държавна такса, включително за служебно издаване на изпълнителен лист и на заповед в общ размер 35,00 (40,00) лв., както и 40,00 лв. – разноски по делото.

            ОСЪЖДА Ш.М.Ш. да заплати на Н.Я.Ю. направените разноски по делото в размер на 200,00 лева.

            На основание чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, преписи от решението и заповедта ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните и на РУ  гр. Шумен.

            Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването му пред Окръжен съд – Шумен.

            Обжалването на решението не спира изпълнението на заповедта.  

 

                                                                                               Районен съдия:

 

МОТИВИ на решение № 854/20.09.2019 г., постановено по гр.д. № 2445/2019 г. по описа на Районен съдШумен

 

 

            Производство по чл. 7 и сл. от ЗЗДН.

            В молбата си (уточнена и допълнена) с правно основание чл. 8, т. 1 от ЗЗДН пострадалото лице Н.Я.Ю. твърди, че извършителят Ш.М.Ш. е неин съпруг, като от съвместното им съжителство било родено детето М. Ш. М.. По време на цялото им съвместно съжителство, последният упражнявал психически тормоз над съпругата си. За последно, семейството живяло в Република Турция, но през м. август 2019 г. Ю. и детето успели да се завърнат в родината, като молителката взела решение да преустанови съжителството си с Ш.. След като му съобщила за това, по телефона последният отправил заплахи към нея. На другия ден, извършителят пристигнал в гр. Шумен и се установил в дома на родителите на Ю.. Същият затворил съпругата си в една от стаите и в продължение на часове, на висок тон я заплашвал с убийство, че ще вземе детето и ще го изведе извън пределите на страната. Всичко това се случило в присъствието на детето М.. На следващия ден, сутринта, молителката заедно с детето и своя приятелка избягала в гр. Варна. На 16.08.2019 г. Ш. отново предизвикал скандал в жилищната сграда, където се помещавал апартамента на родителите на Ю., като заплашил, че ще взриви газова бутилка. Моли съда, лично и като родител  и законен представител на малолетния М. М., да бъде издадена заповед за защита срещу Ш.Ш., като му бъдат наложени предвидените в чл. 5, ал. 1, т. 1, т. 3 и т. 4 от ЗЗДН мерки за закрила за срок от 18 месеца, като ѝ бъдат присъдени направените деловодни разноски.

            Извършителят признава обстоятелствата, описани в молбата.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Н.Я.Ю. и Ш.М.Ш. са съпрузи, като имат родено едно дете – М. Ш. М., роден на *** г. По време на съвместното им съжителство, продължило повече от пет години, извършителят редвоно упражнявал психически тормоз спрямо съпругата си. През последните години семейството живяло в Република Турция, като за Ю. било почти невъзможно да се върне в родината си. По време на празника Рамазан Байрям през м. август 2019 г., обаче, същата заедно с детето се върнала и се установила в гр. Шумен, в жилището на родителите си, находящо се на ул. *. На 13.08.2019 г., след като взела решение да преустанови съвместното съжителство със съпруга си, молителката уведомила за това последния по телефона. Още по време на видеоразговора им, Ш. започнал да обижда и заплашва Ю. със саморазправа. На следващия ден, същият пристигнал в гр. Шумен и също се установил в описания апартамент. Ш. веднага предизвикал скандал в присъствието на детето М. и родителите на съпругата си, като затворил последната в една от стаите и в продължение на часове я псувал, обиждал, заплашвал с убийство нея и роднините ѝ, че ще отведе детето извън пределите на страната и т.н. На следващата сутрин, след като Ш. излязъл, молителката заедно с детето се свързала със свид. С. Й. и с нейна помощ отишла при приятелка в гр. Варна, тъй като била силно изплашена от заплахите на съпруга си. Същата се завърнала в града на 16.08. по съвет на полицаи от РУ Варна, където заявила желание да подаде жалба срещу Ш.. На посочената дата, надвечер, извършителят отново предизвикал скандал, като държейки газова бутилка заплашвал, че ще взриви целия жилищен блок, което наложило адреса да бъде посетен от служители на РУ – Шумен.

            За да приеме горната фактическа обстановка, съдът взе предвид свидетелските показания на свидетелите А.Ю. (сестра на молителката) и С. Й., представените писмени документи, както и декларацията на пострадалото лице по чл. 9 , ал. 3 от ЗЗДН.

            Предвид така установеното от фактическа страна, съдът намира следното от правна страна:

            Съгласно легалната дефиниция на чл. 2 от ЗЗДН, домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка. Според алинея втора но цитираната разпоредба, за психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие. Установено е по делото, че пострадалото лице Ю. и Ш.Ш. са съпрузи, като от съвместното им съжителство се родило детето М.. От събраните по делото доказателства се установи, че многократно, като последния случай е на 13.08.2019 г. последният извършил акт на домашно насилие спрямо Н.Ю., като същият се изразява в психическо и емоционално насилие, изразяващо се в обиди, псувни, заплахи, вкл. за убийство. В тази насока, освен свидетелските показания на свидетелите, съдът взе предвид и отразеното в документите, съставени от полицейски служители. Доказа се, че актът на домашно насилие е извършен в присъствието на детето М., поради което следва да се приеме, че такъв е осъществен и по отношения на малолетния.

            Предвид всичко изложено, съдът приема, че спрямо Н.Ю. и М. М. е извършено домашно насилие по смисъла на чл. 2 от ЗЗДН, поради което същите следва да получат защита срещу извършителя на насилието – Ш.Ш. чрез издаване на заповед за защита от домашно насилие с вписано предупреждение за последиците по чл. 21, ал. 3 от ЗЗДН от неизпълнението ѝ.

            Защитата следва да се осъществи чрез следните мерки, предвидени в закона: задължаване на извършителя Ш. да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо Н. Ю. и М. М.; забрана да приближава пострадалите, жилището им – находящо се в гр. Ш*, посещаваната от детето детска градина *** и временно определяне на местоживеенето на детето при майка му, при съответен режим на лични отношения с баща му.

            Относно размера на наказанието „Глоба”, което съгласно чл. 5, ал. 4 от ЗЗДН, съдът е длъжен да наложи на извършителя: съдът, като съобрази тежестта на извършеното от Ш., както и данните за имущественото и здравословно му състояние, определи размера ѝ на 500,00 лева.

            На основание чл. 11, ал. 2 от ЗЗДН, съдът осъди Ш.Ш. да заплати държавна такса, включително за служебно издаване на изпълнителен лист и на заповед в общ размер 35,00 лв., както и направените разноски в размер на 40,00 лева.

            На основание чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, съдът постанови преписи от решението и от заповедта да се връчат на страните и на РУ на МВР гр. Шумен.

            Съдът осъди извършителя да заплати на Н. Ю. направените разноски по делото в размер на 200,00 лева.

            Воден от гореизложеното съдът постанови решението си.  

 

                                                                                               Районен съдия: