Р Е Ш Е Н И Е

 

1028/29.10.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                              десети състав

На двадесет и втори октомври                                 две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:                         Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2499 по описа на ШРС за 2019 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Депозирана е молба от Р.В.В. с ЕГН ********** и Д.Н.В. с ЕГН ********** ***, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите се явяват лично в съдебно заседание, заедно с адв. С.К. от ШАК, като  поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Правят искане за корекция по отношение на режима на личните контакти, като се уточнява същия и се посочва адрес на местоживеене на децата. Представят се документи, указани от съда. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Р. и Д. В. са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 20.09.2008г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***От брака си имали родени две деца – М.Д.В., роден на ***г. и Д.Д.В., роден на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Двамата притежавали общо леки автомобили, като със споразумението са уредили изцяло имуществените си отношения. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото, като съдът приема от правна страна следното:

 От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата,  поставяне в дял на недвижимите и движими вещи между съпрузите и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Р.В. и Д.В. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства относно реализираните от молителите доходи, но предвид факта, че и двамата са в трудоспособна възраст и не са представени доказателства за влошено здравословно състояние, счита, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева, като съдът констатира, че е заплатена сума от 25 лв. и остатъка в размер на 15 лв. следва да бъде доплатен от молителката. В същото време молителят дължи държавна такса върху присъдените размери на издръжките по отношение на децата в общ размер на 432  лв., както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  Молителят дължи на основание чл.7, т.1 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК държавна такса и върху присъдените в негова  полза МПС-та, а молителката  дължи държавна такса в размер на 2% върху стойността на дела, който получава след прекратяване на СИО. Молителите следва да заплатят държавна такса в размер на по 160 лв.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Д.Н.В. с ЕГН ********** и Р.В.В.  с ЕГН ********** ***, сключен с Акт за граждански брак № ***, съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

I. Родителските права върху родените от брака деца – М.Д.В. с ЕГН ********** и Д.Д.В. с ЕГН ********** се предоставят на майката Р.В.В. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е на адреса на майката, находящ се в гр.***, ап.8;

IІ. Бащата Д.Н.В.  с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата М. и Д., както следва: всеки делничен ден през календарния месец от 17.00 часа до 19.30 часа, както и всяка първа, втора и четвърта седмица от месеца от 17.00 часа в петък до 19.30 часа в понеделник, с преспиване; - през лятната ваканция на децата за две седмици,  с преспиване;  за периода от 01 ноември до 31 март за период от една седмица, с преспиване; на официалните празници през четните години, както следва:  през Коледните празници от 10.00 часа на 24 декември до 17.00 часа на 25 декември, с преспиване; през Новогодишните празници от 10.00 часа на 29 декември до 20.00 часа на 30 декември, с преспиване; през Великденските правници от 10.00 часа на Разпети петък до 17.00 часа в събота, с преспиване; на официалните празници през нечетните години, както следва:  през Коледните празници от 17.30 часа на  25 декември до 17.00 часа на 26 декември, с преспиване; през Новогодишните празници от 10.00 часа на 31 декември до 17.00 часа на 01 януари, с преспиване; през Великденските правници от 17.00 часа  в събота до 10.00 часа в понеделник, с преспиване; на рождените дни на децата – 18 февруари за М. и 10 декември за Д., както следва:  от 10.00 часа до 15 часа или от 15.00 часа до 20.00 часа, в зависимост от организацията на празнуването на рождените дни;   

III. Бащата  Д.Н.В.  с ЕГН **********  ще заплаща на децата месечна издръжка в размер на по 300 лв. (триста лева) на всяко, платима до 5– то число на месеца, за който се дължи по банкова сметка *** ***,  с титуляр Р.В.В. с ЕГН **********, находяща се в „Обединена Българска банка“ АД, считано от датата на влизане в сила на съдебното решение до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжки, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска;

IV. Семейното жилище, находящо се в гр.***, представляващо лична собственост на молителя се предоставя за ползване на мъжа Д.Н.В.  с ЕГН **********, като молителката го е напуснала и няма претенции за ползването му;

V. След прекратяване на брака молителката Р.В.В. с ЕГН ********** възстановява предбрачното си фамилно име Н.;

VI. В ДЯЛ  на Д.Н.В.  с ЕГН **********  се поставя и той става изключителен собственик на следните движими вещи, а именно:

- ЛЕК АВТОМОБИЛ марка „БМВ“, модел „Х5 3.0 СД“ с рег. № Н 57 77 ВТ, с рама ***, цвят черен. Застрахователната стойност на автомобила е 15 000 лв.(петнадесет хиляди лева), съгласно удостоверение издадено от ЗД“Бул инс“ АД на 26.08.2019г.

- МОТОПЕД марка „Ямаха“, модел „ТЗР 50“, рег. № Н 2010 Р, с рама ***, цвят син. Застрахователната стойност на мотопеда е 1 000 лв.(хиляда лева), съгласно удостоверение издадено от ЗД“Бул инс“ АД на 26.08.2019г.

VII. За уравняване на дяловете молителката Р.В.В. с ЕГН ********** получава от Д.Н.В.  с ЕГН **********  сума в размер на 8 000 лв.(осем хиляди лева); 

VIII. Молителите декларират, че не дължат издръжка един на друг.

IX. Молителя декларира, че поема задължението за погасяване на задължения, възникнали от сключени по време на брака договори за заем.  Молителите декларират, че нямат претенции един спрямо друг за придобитите по време на брака лични вещи и същите остават тяхна лична собственост след прекратяването му, като с настоящото споразумение са уредени всички въпроси от имуществен характер и за в бъдеще нямат претенции един към друг;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева.

ОСЪЖДА Р.В.В. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на държавната власт по сметка на ШРС сумата общо от 175 лв.(сто седемдесет и пет лева), представляваща дължимата държавна такса за прекратяване на брака и такса върху уравнителния ѝ дял, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. 

ОСЪЖДА Д.Н.В.  с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на държавната власт по сметка на ШРС сумата общо от 592 лв.(петстотин деветдесет и два лева), представляваща дължимата държавна такса за присъдените издръжки на децата и такса върху поставените в дял движими вещи,  както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: