Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

980/24.10.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и първи октомври 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2565/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Й.Н.Й., ЕГН : **********, с адрес *** и М.Ц.Й., ЕГН : **********,  с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 196 на 17.06.2000г.. По време на брака си имали родени две деца, едно от които непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителя, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителката съобразно постигнатото споразумение, а именно 25 лева.  

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 100,80 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 17.06.2000г., с акт № 196 на Община Шумен, между Й.Н.Й., ЕГН : **********, с адрес *** и М.Ц.Й., ЕГН : **********,  с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Й.Н.Й., ЕГН : **********, с адрес *** и М.Ц.Й., ЕГН : **********,  с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1.                По отношение на непълнолетното дете П. Й. Н., ЕГН : ********** постигнахме съгласие по следните въпроси:

I.             Упражняването на родителските права върху детето П. Й. Н., ЕГН : **********, да бъдат предоставени на майката М.Ц.Й., ЕГН : **********.

II.           Местоживеенето на детето П. Й. Н., ЕГН : **********, ще е на адреса на майката М.Ц.Й., ЕГН : **********,***, а при промяна на адреса на майката бащата ще бъде уведомен.

III.         На бащата Й.Н.Й., ЕГН : **********, да бъде определен разширен режим на лични контакти с детето, както следва:

·                    всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване, като детето ще се взема от домът на майката в ***;

·                    Петнадесет дни през лятото, по време, което, не съвпада с годишния платен отпуск на майката и два дни през пролетната ваканция;

·                    Всяка четна година по време на Коледните празници, от 25 декември до 27 декември;

·                    Всяка нечетна година, по време на Новогодишните празници, от 30 декември до 02 януари, както и винаги, когато родителите постигнем устно съгласие за това;

·                    Един ден без преспиване, за рождения ден на бащата Й.Н.Й., ЕГН : **********.

IV.         Бащата Й.Н.Й., ЕГН : ********** да заплаща на детето ни П. Й. Н., ЕГН : **********, ежемесечна издръжка в размер на по 140 лв., /сто и четиридесет лева/, на месец, с падеж всяко пето число на текущия месец, считано от подаване на настоящата искова молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване па законна причина за нейното изменение или прекратяване.  

2.                Семейното жилище, находящо се в ***, собственост на съпруга, ще се ползва от съпруга, като съпругата го е напуснала и няма претенции за ползването му.  

3.                Лекият автомобил марка Сузуки, моделВитара”, рег. № ***, с идентификационен номер на превозното средство ***, и Мотопед марка „Ямаха”, модел „ДТ 50” с рег. № ***, с идентификационен номер на превозното средство ***, придобити в режим на съпружеска имуществена общност, след развода остават в съсобственост на Й.Н.Й., ЕГН : ********** и М.Ц.Й. с ЕГН :  **********, като всеки от тях притежава no ½  идеална част.  

4.                Страните декларират, че всички движими вещи придобити по време па брака от съпрузите са поделени и нямат друго движимо имущество подлежащо па подялба.  

5.                При сключването на брака съпругата е приела фамилното име на съпруга си, след прекратяване на брака съпругата М.Ц.Й. ще си върне фамилното име преди брака - М..  

6.                Страните по настоящето споразумение нямат открити общи банкови сметки.  

7.                След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.  

8.                Разноските по делото се поемат от страните така както са ги направили с изключение на държавните такси, които се поделят поравно.        

9.     Настоящото споразумение урежда окончателно отношенията ни след развода и за в бъдеще няма да имаме претенции един към друг.  

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА М.Ц.Й., ЕГН : **********,  с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА Й.Н.Й., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 100,80 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: