Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1036/31.10.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на тридесети първи октомври, през две хиляди и деветнадесета година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

           Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от съдията

ГД № 2737/2019г., по описа на съда,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

            Производство по чл. 28 от ЗЗДет.

            Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане гр. Шумен, представлявана от Г. А. М., с искане за настаняване по съдебен ред на малолетния Г. Д. А. с ЕГН ********** в ЦНСТДМУ № 2 – Ш., към момента настанен по административен ред със Заповед № ЗД/ Д-Н-***г.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител.

Майката на детето Д.А.А., редовно призована,  не се явява в съдебно заседание.

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето Г. е родено от майка Д.А.А. на ***г., като в удостоверението за раждане е вписано баща „неизвестен“. 

Последно, със съдебно решение № ***г. детето е пренастанено в ЦНСТДМУ №2 – Ш. Със заповед № 27-РДОС -***г. на РДСП – Ш.детето е вписано в регистъра на деца за пълно осиновяване.

 Видно от представено по делото Експертно решение № *** от ***г., Г. е с водеща диагноза „Тежка умствена изостаналост. Значително нарушение на поведението, изискващо грижи или лечение, квадрипаретичен синдром, микроцефалия“.

От изложеното в Социален доклад № СЛ/Д-Н/***г. се установява, че общото здравословно състояние на детето е тежко и майка му няма капацитета да се грижи адекватно за здравето и да опазва живота му.

Детето не може да се обслужва и храни само, придвижва се трудно и с помощта на друг човек, приучва се да се храни самостоятелно с надробена и намачкана храна, няма изградени навици за самообслужване, реагира позитивно на емоционални стимули. Не разпознава майка си и няма изградена емоционална връзка между двамата. Дала е съгласието си за пълното осиновяване на Г..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на Г. няма капацитета да полага грижи за него. Самата тя е глухоняма и не може да общува с Г. адекватно.

Поради изложеното, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон, при определяна на мерките за закрила на детето, съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото се установява по безспорен начин, че настоящото производство е образувано във връзка с поредно настаняване на детето в специализирана институция, като в негов интерес и най-вече с оглед здравословното му състояние, е да бъде настанено ЦНСТДМУ № 2 гр.Ш.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане” гр.Ш. се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, като бъде определен срок на настаняване от 2 години или до настъпване на предвидените в закона обстоятелства за изменение или прекратяване на настаняването.

Поради гореизложеното и на основание чл.28, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.25, т. 2 от ЗЗД, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

НАСТАНЯВА детето Г. Д. А. с ЕГН ********** в ЦНСТДМУ № 2, находящ се в гр.Ш., ул.“О.“ ***, за срок от 2 (две) години, считано от влизане на решението в законна сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от Закона за закрила на детето, решението подлежи на незабавно изпълнение .

На основание чл.28, ал.6 от ЗЗД, решението подлежи на обжалване пред ШОС, в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен, за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: