Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1082/13.11.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

на дванадесети ноември, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                                             Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор: К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2762  по описа на ШРС за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителката Г.А.Й., с ЕГН ********** ***7, излага, че е родена на ***г. в гр. Р., за което обстоятелство е съставен акт за раждане № ***/***г., в който са отразени имената Г.А.Й..

На ***г. в А., щата Ю. А., молителката сключила граждански брак с лицето М. Д. Х., за което било издадено брачно свидетелство № ***от ***г. на Служба по регистрация на събития по гражданско състояние, раждане, смърт и брак. Преди да сключат брак със съпруга си се уточнили, че тя ще приеме неговата фамилия Х../Н./.В австралийското брачно свидетелство не била предвидена възможност да бъде вписана промяна на фамилията на съпругата след сключване на брака.

Заявява, че за нея е важно решението, което са взели със съпруга й за фамилното й име, както и доколкото в бъдеще ще живеят в А., където имат добра професионална реализация и се ползват с добър авторитет, поради което са налице важни обстоятелства, налагащи промяна на фамилното й име на Х. и отразяване на това обстоятелство в регистрите на Община Шумен и Община Р..

В съдебно заседание молителката се явява лично и с упълномощен представител- адв.Г., поддържа молбата на изложените в нея основания.

За Община Шумен и за Община Р., редовно призовани, не се явяват представители и не се изразяват становище по молбата.

Представителят на ШРП намира молбата за допустима, а по същество -за основателна. 

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: 

Видно от приложеното копие на Удостоверение за раждане № ***/ ***г., молителката е записана с имена Г.А.Й..

От официално брачно свидетелество с рег. № ***от ***г., в превод и с апостил, издадено от Служба по регистрация на събития по гражданско състояние, раждане, смърт и брак се установява, че молителката е сключила граждански брак с М. Д. Х. на ***г.

От представеното по делото писмо, рег.№ *** от ***г. от ОДМВР гр.Шумен се установява, че към момента спрямо молителката не са налагани принудителни административни мерки по чл. 75 и чл. 76 от ЗБЛД.

От справката, приложена по делото от Окръжна прокуратура Шумен се установява, че към ***г. срещу молителката няма неприключили наказателни производства и повдигнати обвинения.

От Справка за съдимост от РС – Р., с рег. № ***/***г. се установява, че молителката не е осъждана.

Показанията на разпитаните свидетели-Ф.И. и А.Й., подкрепят твърденията, изложени в исковата молба. 

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Според чл.19 от ЗГР, промяна на собственото, бащино и фамилно име може да се извърши, когато то е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно или други важни обстоятелства налагат това. Правото на име е субективно, лично и неотчуждимо право, свързано с определен гражданско-правен субект. Правото на име е уредено с императивни правни норми. Промяната на името е регламентирана като потестативно право, което възниква при точно определени от закона основания и се упражнява по предвиден в ГПК ред. В закона не са изброени примерно обстоятелствата, които трябва да се преценяват като важни, за да са основание за промяна на името. Изхождайки обаче от основните принципи на гражданското право и обществения морал, част от който е гражданският морал в свободното демократично общество, важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР са такива обстоятелства, които са направили лично и обществено неудобно и неподходящо за ищеца носеното име в частта, в която се иска промяна. Не се спори по делото, че молителката е родена на ***г. в гр. Р., за което обстоятелство е съставен акт за раждане № ***/***г., в който са отразени имената Г.А.Й. .

Установи се, че настоящият съпруг на молителката носи фамилията Х..

От понятието "важни обстоятелства" не следва да се изключва субективното желание на лицето да носи определено име като правото му на самоопределяне, в конкретния случай-желание, свързано с принадлежност към определена фамилия -тази на съпруга, и исканата промяна няма за цел въвеждане в заблуждение на органите на реда или определени институции. Съдът приема, че в случая са налице обстоятелства, обосноваващи исканата промяна на фамилното име на молителката. В този смисъл съдът съобрази Решение № 19 от 8.02.2012г. на ВКС по гр. д. № 486/2011г., III г. о., ГК, постановено по чл.290 от ГПК. Доколкото законът не посочва кои точно обстоятелства се определят като  важни, те следва да се преценяват във всеки отделен случай. Съобразно задължителната практика по смисъла на чл. 290 от ГПК и конкретно в Решение № 507 от 22.10.2010г. по гр.д. № 227/2010г. на ВКС относно същността на „важните обстоятелства” се сочи, че важни обстоятелства са тези, които са лично и обществено значими. Такива са необходимостта от представяне в обществото на членовете от едно семейство с една фамилия, с която се идентифицира лицето и принадлежността му към семейството. Поради това и противоречието между действителното и юридическото положение следва да бъде отстранено, като бъде допусната исканата промяна на фамилното име от Й. на Х. /на латински Н./, с което молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът

РЕШИ:

ДОПУСКА да бъде извършена промяна на фамилното име на Г.А.Й., с ЕГН ********** , родена на ***г. в гр. Р., , като след промяната, същата да носи фамилното име Х..

Решението на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение, ведно със съобщения до Община Шумен и до Община Р., за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на Бюрото за съдимост при Районен съд гр. Р. и на Бюрото за съдимост при Районен съд гр. Шумен за сведение.

            Препис от настоящото решение да се връчи на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: