Р Е Ш Е Н И Е

 

1241/23.12.2019г. ,       Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 20 (двадесети) декември                                                         Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2962 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

                Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано след допуснато изменение на иск по чл. 49, ал. 1 от СК в молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В съдебно заседание молителите А.К.А. и А.Х.А. излагат, че са съпрузи от 11.08.2012 година. По време на брака си имА.родено едно дете – А., роден на *** година. Твърдят, че са постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.   В съдебно заседание представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да одобри представеното споразумение.

            В първото по делото заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 11.08.2012 г., когато с акт №***/11.08.2012 г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете – А. А.Х., роден на *** г. (видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/19.11.2012 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен).

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 3 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите. Молителят А.А. следва да заплати държавна такса и върху споразумението относно издръжката – в размер на 115,20 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 11.08.2012 г. с акт за граждански брак № 248/11.08.2012 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен между А.Х.А. с ЕГН **********,*** и А.К.А. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. С.Т. от ШАК – гр. Шумен, ул. „С.“ № 109, ет. 2, кантора 23,  ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между А.Х.А. и А.К.А.споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. Местоживеенето на роденото от брака дете А.А.Х. с ЕГН ********** се определя – при майката – А.К.А., на адрес ***.

            2. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете А.А.Х. с ЕГН **********, се предоставя на майката А.К.А..

            3. Определя се режим на лични отношения на бащата А.Х.А.с детето А.А.Х. – всяка първа и трета събота и неделя от месеца (с преспиване) от 10,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя; всяка година по един ден през официално обявените дни за новогодишни празници от 10,00 часа до 17,00 часа; за всеки празник Байрям по един ден от 10,00 часа до 17,00 часа; на всеки официален празник Великден (понеделника след Великден) от 10,00 часа до 17,00 часа; на рождения ден на детето – 16 ноември от 17,00 часа до 20,00 часа; на рождения ден на бащата – 29 април от 17,00 часа до 20,00 часа, както и двадесет дни през лятото, разделени на два периода от по 10 дни (с предпиване), като молителите следва до края на месец май на съответната година писмено да договорят периодите.

            4. Бащата А. Х.А. се задължава да заплаща на детето А.А.Х. с ЕГН **********, чрез неговия родител и законен представител А.К.А., месечна издръжка в размер на 160,00 (сто и шестдесет) лева, считано от 02.10.2019 г., платима по банкова сметка ***, до 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            5. Молителите не си дължат издръжка взаимно след прекратяването на брака.

            6. Семейното жилище, находящо се в гр. Ш*, се предоставя за ползване на А.К.А., като А.Х.А. го е напуснал.

            7. Страните не притежават недвижимо имущество – съпружеска имуществена общност, а движимите вещи са поделили доброволно.

            8. Молителите не са придобивА.със съвместен принос парични влогове, като всеки от тях ще се разпорежда с влоговете, на които е титуляр.

            9. Разноските по делото остават в тежест на всеки от молителите така, както ги е направил.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 (тридесет) лв., като ОСЪЖДА А.Х.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума в размер на 20,00 лв. и ОСЪЖДА А.К.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума в размер на 20,00 лева.

            ОСЪЖДА А.Х.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС държавна такса върху размера на определената издръжка в размер на 115,20 лв. (сто и петнадесет лева и 20 стотинки).           

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, чрез пълномощниците им.

            Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                              Районен съдия: