П Р О Т О К О Л                       

 

 

Година 2019                                                                                     Град Шумен

Шуменският районен съд                                                                      седми състав

На 19 /деветнадесети/ септември                                             Година 2019

в публично съдебно заседание, в следния състав                

 Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

Гражданско дело №2296 по описа за 2018 година.  

            На именното повикване в 10.00 часа се явиха:  

От ищците, редовно призовани, явява се лично първата от тях М.Х.М. и с адв. К., редовно упълномощена за всичките от преди.    

Ответната страна, редовно призована, не се представлява.

По делото на 18.09.2019 г. е постъпила молба от пълн. на ответното дружество,  в която се иска да бъде даден ход на делото, както и служебно да бъде изтеглен дела на представляваното от него дружество.  

Адв. К. – Да се даде ход на делото.  

С оглед разпоредбата на чл. 142, ал. 1 от ГПК, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото в открито заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

                                       ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът констатира, че с влязло в сила на 26.07.2019 г. решение № 629 от 26.06.2019 г. по делото, на основание чл. 350 от ГПК, е обявен окончателен разделителен протокол. Въз основа на това решение се образуват четири дяла (по два равни на стойност дяла) и делбата следва да се извърши чрез теглене на жребий. За целта съдът състави четири еднообразни талона на формат “А4”, като написа на всеки талон съответно “дял Първи”, “дял Втори”, “дял Трети” и „дял Четвърти“, и обозначи върху всеки от тях номера на настоящото дело и датата на днешното съдебно заседание. Предявиха се обозначените талони на явилите се в съдебно заседание. Сгънаха са еднообразно три пъти. Поканиха се страните да теглят.

            Първо се поканиха да теглят М.М. и „Омега агро инвест“ ЕООД гр. Пловдив, като същите теглят между двата талона, обозначени с “дял Първи” и “дял Втори”.

Първо изтегли ищцата М.М..  

Съдът констатира, че ищцата М.М. изтегли талона, на който е написано “дял Първи”, а за съделителя „Омега агро инвест“ ЕООД остава талона, на който е изписано “дял Втори”.  

            Поканиха се да теглят ищците Н.С.К. и В.С.К., като за тях тегли процесуалният им представител – адв. М.К. от ШАК.  

Съдът констатира, че за ищеца Н.С.К., процесуалният му представител - адв. К. изтегли талона на който е написано “дял Четвърти”, а за ищцата В.С.К. остава „дял Трети“

Съдията-докладчик отрази това писмено върху талоните и се подписа.  

С оглед изложеното, съдът счита, че ищцата М.Х.М. става собственик на имотите, включени в „дял ПЪРВИ“, а именно: Новообразуван имот с идентификатор 03633.5.50 – нива, с площ 9,395 дка, четвърта категория, в местността „Зерзелик” – на стойност 10804,00 лв.;

 Ответната страна „Омега агро инвест“ ЕООД гр. Пловдив, става собственик на имотите, включени в „дял ВТОРИ“, а именно: Новообразуван имот с идентификатор 03633.5.53 – нива, с площ 9,395 дка, четвърта категория, в местността „Зерзелик” – на стойност 10804,00 лв.;

Ищецът Н.С.К. става собственик на имотите, включени в „дял ЧЕТВЪРТИ“, а именно: : Новообразуван имот с идентификатор 03633.5.52 – нива, с площ 4,697 дка, четвърта категория, в местността „Зерзелик” – на стойност 5402,00 лв.

Ищцата В.С.К. става собственик на имотите, включени в дял ТРЕТИ“, а именно: Новообразуван имот с идентификатор 03633.5.51 – нива, с площ 4,697 дка, четвърта категория, в местността „Зерзелик” – на стойност 5402,00 лв.;

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРИЛАГА  ТАЛОНИТЕ  КЪМ  ДЕЛОТО.

            Съдът намира, че поради изчерпване предмета на делото, производството следва да бъде прекратено.

            На основание чл. 355 от ГПК, всяка от страните следва да бъде осъдена да заплати държавна такса върху стойността на дела си.           

            Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

            На основание чл. 355 от ГПК, ОСЪЖДА М.Х.М. с ЕГН **********. да заплати държавна такса върху стойността на дял втори в размер на 432.16 лева.

            На основание чл. 355 от ГПК, ОСЪЖДА „ОМЕГА АГРО ИНВЕСТ“ ЕООД с ЕИК 201304848, гр. Пловдив да заплати държавна такса върху стойността на дял първи в размер на 432.16 лева.

            На основание чл. 355 от ГПК, ОСЪЖДА Н.С.К. сЕГН ********** да заплати държавна такса върху стойността на дял трети в размер на 216.08 лева.

            На основание чл. 355 от ГПК, ОСЪЖДА В.С.К. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху стойността на дял трети в размер на 216.08 лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 2296/2018 г. на ШРС.

            Определението може да се обжалва с частна жалба в едноседмичен срок от днес, пред ШОС, който за ищците тече от днес, а за ответната страна от датата на съобщаването й.

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Заседанието приключи в 10.15 ч.  

            Протоколът – изготвен в съдебно заседание.

                                                                                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

СЕКРЕТАР: