О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

3148/7.10.2019г.,      гр.Шумен

Шуменският районен съд, осми  състав

На седми октомври         през две хиляди и деветнадесета  година

В закрито заседание  в следния състав:                      

Председател: Валентина Тонева  

Като разгледа докладваното от съдията- докладчик

ГД № 2193по описа за 2019 год. на ШРС

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано по искова  молба от  М.А.Б.   ЕГН ********** с адрес ***, съдебен адрес:***  при ШАК по чл. 49 от СК   срещу  Б.И.Б. ,  ЕГН **********  с адрес: ***.

В законовия месечен срок  е постъпил писмен отговор от ответника, който прави и възражение за  местна неподсъдност на делото. Възражение за обща местна подсъдност на делото по чл.105  от ГПК, може да се прави само от ответника  и най-късно в срока за отговор на исковата молба съобразно чл.119, ал.3 от ГПК. Тези предпоставки са изпълнени в разглеждания случай. Направеното възражение е основателно и по същество. Съобразно правилата за местна подсъдност искът за развод по чл. 49 от СК, се предявява пред съда в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника - чл.105 от ГПК. Видно от исковата молба и от отговора на ответника, постоянният му адрес   е   в гр. Левски, ул.“Хан Кубрат“ № 22 .

          С оглед изложеното съдът намира, че направено от ответника възражение  с отговора следва да се уважи,  и делото да се изпрати по подсъдност на РС Левски .

  Водим от гореизложените съображения и на основание  чл.119,ал.3 във връзка с чл.105   от ГПК , съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №2193 по описа за 2019 год. на ШРС поради местна неподсъдност на делото  на този съд.

          ИЗПРАЩА   делото по подсъдност на Районен съд  Левски .

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС  в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, съгласно чл.121 от ГПК.

 

                                                                                               Районен съдия :