ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                                     2989/26.9.2019г. ,        гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание, на двадесет и шести септември, през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                             Съдия: Людмила Григорова

като разгледа докладваното от районния съдия гр. дело№2347 по описа за 2019 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

Гр. д. №2347/2019 г. по описа на ШРС е образувано въз основа на предявени от К.Б.Н., ЕГН ********** срещу Д.Г.Е., ЕГН ********** ***, обективно съединени, в условията на евентуалност, искове, за обявяване за недействително саморъчно завещание с рег.№17172, том Х, акт 48 от 27.12.2018 г. на нотариус М. А.,  а при положение, че завещанието е действително- в условията на евентуалност се предявява иск за възстановяване на запазената по закон за ищеца идеална част от имуществото на наследодателя Б. К, Н..

След като се запозна с молбата и приложените към нея писмени доказателства, съдът установи, че не е компетентен да я разгледа по същество, поради наличието на абсолютна отрицателна предпоставка за упражняване правото на иск, а именно родова неподсъдност на молбата. Съгласно разпоредбата на чл.104, т.4 от ГПК на окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лева, с изключение на исковете за издръжка, за трудови спорове и за вземания по актове за начет. В настоящата хипотеза цената на иска е 77 496, 30 лева- видно от представената по делото данъчна оценка на имотите, предмет на атакуваното завещание. Ето защо съдът заключава, че производството по делото следва да бъде прекратено пред ШРС и изпратено по компетентност на ШОС.

 Водим от горното и на основание чл.118, във вр. с чл.104, т.4 от ГПК, съдът

 

                                                 ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№2347/2019 г. по описа на ШРС пред себе си и

ИЗПРАЩА същото ПО КОМПЕТЕНТНОСТ на ШОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от датата на съобщаването му на ищеца.  

                                                                

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: