Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                            3/3.1.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На дванадесети декември  две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2085  по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №18-0869-001583/26.07.2018год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор ПП, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДвП на жалбоподателя Р.Р.Р.  ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

 Жалбоподателят в жалбата си, моли съда да отмени наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно, противоречащо на закона, алтернативно моли за приложението на чл. 28 от ЗАНН.  В съдебно заседание, редовно призован се явява, за него се явява адв. Петков, редовно упълномощен, като поддържа депозираната молба и моли НП да бъде отменено.

Процесуалния представител на въззиваемата страна редовно призован, при пледоариите не се явява в съдебно заседание и не изразява становище.

Жалбата е с правно основание чл. 59 ал.1 от ЗАНН, подадена в преклузивния срок по ал.2 от този текст, от легитимиран субект и при наличие на правен интерес от обжалване, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  Жалбоподателя на 13.07.2018г. около 00.59 часа в гр. Шумен, по ул. «Софийско шосе», кръстовището с ул. «Генерал Скобелев» в посока ул. «Марица» управлявал  собствения си лек автомобил, джип «Чероки» с рег. № ТХ 37 11 ХН. При управление на автомобила си той бил спрян за извършване на рутинна проверка от дежурен полицейски патрул. Била му извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство «Алкотест Дрегер» 7510 с фабр. № ARDN-0034. Техническо  средство под № на пробата 2323 отчело 0.62 промила наличие на алкохол в издишания въздух. За констатираното свидетеля П.М. съставил АУАН бл. № 473100/13.07.2018г., като в акта отразил, че е нарушена разпоредбата на чл. 5 ал.3 т.1 предл.1 от ЗДвП. Жалбоподателя подписал акта, но по едни или други причини екземпляр от същия не му бил връчен.

Жалбоподателя оспорил показанията на техническото средство и му бил издаден талон за изследване № 0030163. Проверяващите сами го откарали  до МБАЛ гр. Шумен, където жалбоподателя дал кръв за химическо изследване. Видно от представения на стр. 15 от делото протокол за химическа експертиза, взетата кръв била представена в лабораторията на ръка на 24.07.2018г. Заключението на изготвената експертиза сочи, че в кръвта на жалбоподателя има наличие на алкохол в количество 0.58%.

Въз основа на съставения акт и другите материали по делото, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП №18-0869-001583/26.07.2018год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор ПП, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДвП на жалбоподателя Р.Р.Р.  ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя П.Г.М., свидетеля И.Х.И., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената и възприета от съда фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Настоящия съдебен състав намира, че административно-наказателната отговорност на жалбоподателя за извършено нарушение на чл. 5 ал.3 т.1 предл. 1 от ЗДвП е реализирана при съществени нарушения на закона и поради тези причини следва да се отмени. На първо място още при започване на административно-наказателното производство е допуснато нарушение на процесуалните правила. Същото започва със съставяне на АУАН, като задължително екземпляр от акта се връчва на актуваното лице. Изясни се в хода на съдебното следствие, че са издадени три екземпляра от този акт, но нито един не е бил връчен на жалбоподателя, каквото е императивното изискване на чл. 43 ал.5 от ЗАНН. Това се явява съществено процесуално нарушение, което води до опорочаване на впоследствие издаденото НП и е самостоятелно условие за отмяна на издаденото НП. На следващо място съдът констатира нарушение на чл. 19 ал.2 от Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Изискването на чл.19 ал.2 от тази Наредба е пробите да се изпращат в лабораториите по ал.1 до 5 /пет/ дни след вземането им в хладилни чанти с транспорт, осигурен от структурата, в която работи контролния орган, назначил изследването. Както бе установено по горе кръвната проба е предадена за изследване на 24.07.2018г. т.е много след предвидените по закон пет дена. Предадена е 11 дни след вземането и. Установи се също така, че е нарушена разпоредбата на чл. 6 ал.6 от същата Наредба. Изискването на тази разпоредба е контролния орган да връчи на лицето талона срещу подпис. Подпис на талона има, но не е връчен на жалбоподателя, както и АУАН.

Горепосочените три порока представляват съществени процесуални нарушения, явяващи се основание за отмяна на  НП.

Поради гореизложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено на посочените основания.    

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът

                 

                                                                            Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18-0869-001583/26.07.2018год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор ПП, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДвП на жалбоподателя Р.Р.Р.  ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                            Районен съдия: