Р Е Ш Е Н И Е 

26/11.1.2019г. ,                      гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на осемнадесети декември две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 2419 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалван е ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, серия „К” № 0876353 на ОДМВР - Шумен, с който на П.В.П. с ЕГН ********** на основание чл.189,ал.4, във вр. с чл.182,ал.2 т.4 от ЗДвП е  наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за извършено нарушение на чл.21,ал.2 от ЗДвП.

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени издадения електронен фиш като неправилен и незаконосъобразен, за което   излага редица доводи. За датата на съдебно заседание, редовно призован не се явява, но изпраща процесуален представител в лицето на адв.Б. от ШАК, който акцентира на допуснатите от административнонаказващия орган нарушения в хода на административнонаказателното производство.

Въззиваемата страна, редовно призована за датата на съдебно заседание,  изпраща представител, който не взема категорично становище, относно депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.189,ал.8 от ЗДвП, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, съдът намира жалбата за основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

В издадения електронен фиш е констатирано административно нарушение, изразяващо се в това, че  жалбоподателя на  09.10.2014г. в 12.08 часа на гл.път І – 2 км.112+737 / бензиностанция Шел/   управлява МПС “Шкода Октавия” с рег. № СА 6997 НР  със скорост от 97 км/ч. при разрешена такава от 60 км/ч. В електронния фиш изрично е вписано и превишението на скоростта, възлизащо на 37 км/ч. и обстоятелството на установяване и фиксиране на превишението с автоматизирано техническо средство с № 00209D32D447.

Нарушението е било фиксирано от стационарна радарна система тип “MULTA RADAR

Горната фактическа обстановка се потвърждава от приетите и приложени по делото писмени доказателства.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира, че се налагат следните правни изводи:

Съдът счита, че при издаване на Електронният фиш са допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон в хода съставянето му и същият като незаконосъобразен следва да бъде отменен и в този смисъл  наведените в жалбата съображения се явяват основателни.

 В конкретния случай административното наказание “глоба” е наложено на П.В.П., като управител на Дирекция „Материално-техническо осигуряване и социално обслужване“ към МВР. Само, че от удостоверение, издадено на 27.09.2018г., подписано от заместник-директор на Дирекция „човешки ресурси“ към МВР, става ясно, че лицето П.В.П. с ЕГН ********** в периода 01.01.2014г. до 27.09.2018г. не е заемал, каквато и да било длъжност в системата на Министерство на вътрешните работи, а и освен това в МВР няма структура с наименование  Дирекция „Материално-техническо осигуряване и социално обслужване“ към МВР . Административнонаказващия орган е представил данни от търговския регистър,  от които е видно, че наказаното лице е управител на ЕООД „Радиоелектронни системи“ , но не става ясно, каква е връзката на това дружество с л.а. “Шкода Октавия” с рег. № СА 6997 НР , за който както по горе бе посочено има данни, че е бил управляван на  09.10.2014г. в 12.08 часа на гл.път І – 2 км.112+737 / бензиностанция Шел/ с превишена скорост. С оглед изложеното, съдът счита, че в конкретната хипотеза не са събрани, каквито и да било убедителни доказателства, установяващи, че лицето  П.В.П. с ЕГН ********** , следва да бъде ангажиран с административнонаказателна отговорност за извършено  на  09.10.2014г. в 12.08 часа на гл.път І – 2 км.112+737 нарушение на чл.21 ал.2 от ЗДП.

 Предвид изложеното, съдът счита, че обжалвания електронен фиш следва да бъде отменен.  

По гореизложените съображения и на основание чл.63,ал.1 предл.3 от ЗАНН, съдът  

 

                                                   Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯВА ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, серия „К” № 0876353 на ОДМВР - Шумен, с който на П.В.П. с ЕГН ********** на основание чл.189,ал.4, във вр. с чл.182,ал.2 т.4 от ЗДвП е  наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за извършено нарушение на чл.21,ал.2 от ЗДвП.  

Решението подлежи на обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: