Р Е Ш Е Н И Е

№ 68/28.1.2019г.,                             гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, първи състав

На осми януари две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Ем.Ангелов

Секретар В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №2861 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №И-4018/21.09.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, вр. с чл.50 ал.2 вр. чл.49 ал.7,  от Наредба №1 на ОбС-Шумен на жалбоподателя М. ***, е наложено административно наказание “глоба”  в размер на 100,00лв.сто лева/. Жалбоподателят твърди, че при издаване на наказателното постановление са допуснати нарушения на материалния закон и на процесуалните правила, твърди ,че не е осъществил каквото и да било нарушение и  моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление, което счита за незаконосъобразно. Редовно призован за датата на съдебно заседание не се явява лично, но изпраща процесуален представител в лицето на адв.Р. от ШАК, който поддържа депозираната жалба.

            Процесуалният представител на Кмета на Община - Шумен - административно-наказващ орган, издал НП, призоваван съобразно императивната разпоредба на чл.61 ал.1 от ЗАНН, моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да бъде потвърдено изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

            Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  С наказателно постановление №И-4018/21.09.2018г   на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят на осн. чл. 49 ал.7 от Наредба №1 на ОбС Шумен е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева за това, че ”в качеството си на управител на „ММС 88“ ООД е наредил на работници от дружеството да работят с ел.инструменти/шлайф и перфоратор/ в периода от 14.00 часа до 16.00 часа , при което се е създал шум в близост до жилищни сгради и детско заведение”, като е посочено, че по този начин виновно е нарушил чл.3 ал.3  от Наредба №1 на ОбС Шумен. Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 10874/29.06.2018г,в който е посочено, че жалбоподателя на 29.06.2018г. в 15.45 часа   на ул.“Жечко Попов“ №5 в Шумен в качеството си на управител на „ММС 88“ ООД е наредил на работници от дружеството да работят с ел.инструменти/шлайф и перфоратор/ в периода от 14.00 часа до 16.00 часа , при което се е създал шум в близост до жилищни сгради и детско заведение, като жалбоподателя Ж. е отказал да го подпише/отказът му е удостоверен с подписа на свид.К./ .  В съдебно заседание актосъставителя К., свид.К. и Р. заявиха, че след подаден сигнал са отишли до ул.“Жечко Попов“, където от новострояща се сграда се чувал силен шум, като в хода на проверката  им било съобщено, че управителя на фирмата, която изгражда тази сграда е там и след разговор със същия му съставили акт за установяване на административно нарушение.

 При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че не са събрани никакви убедителни доказателства, установяващи, че жалбоподателят е нарушил  чл.3 ал.3  от Наредба №1 на ОбС Шумен  , тъй като тази разпоредба забранява на територията на Община Шумен  през времето от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 22.00 ч. вечерта до 6.00 ч. сутринта създаването на шум в жилищните сгради и общежитията. Както по горе бе посочено, шум е констатиран в строителен обект, който действителност се намира в близост до жилищни сгради и детско заведение, но в цитираната разпоредба ясно е посочено, че през времето от 14 до 16 часа се забранява създаването на шум в жилищните сгради и общежитията. В конкретната хипотеза, съдът счита, че посочената за нарушена разпоредба, категорично не може да се приложи, не само, че един строителен обект не може да се приравни към жилищна сграда или общежитие, но и освен  това по делото не са представени, каквито и да било доказателства, от които да става ясно на кого точно е наредил жалбоподателя, за когото се твърди, че е управител на „ММС 88“ ООД да вдига шум, а и каква е съпричастността на това юридическо лице към този строителен обект.

Предвид гореизложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Последно от ЗАНН, съдът

 

                                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №И-4018/21.09.2018г  на Кмета на Община Шумен .

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен съдия: