Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                   39/16.1.2019г.

 

                                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На четвърти януари  две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                            Председател: Пламена  Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2949 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №27-0000653/11.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.79 ал.4, във вр. с чл.76 ал.2 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност на  “ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД с ЕИК 203722814, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева, за нарушение на чл.76 ал.2 от ЗТМТМ и чл.31 ал.2 от Правилника за прилагането му. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно. Считат , че от страна на дружеството не е осъществено вмененото им нарушение, тъй като чуждите граждани са работници на естонската фирма «Декори18» ООД,  не са били командировани  в “ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД, поради което  дружеството не е било длъжно да ги регистрира. Излагат се и доводи, че нарушението неправилно е квалифицирано по чл.76 ал.2 от  от ЗТМТМ. В съдебно заседание за дружеството – жалбоподател, редовно призовано, се явява процесуален преддставител – адв.Д.Н. от ШАК.

Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен-административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановлени като излага  съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 15.12.2017г. между Община Шумен, в качеството на възложител и "Джи Пи Груп" АД гр. София, в качеството на  изпълнител, бил сключен договор за строително - монтажни работи по проект, възложен с обществена поръчка с предмет „Извършване на строително монтажни работи при реализацията на обект "Реконструкция, основен ремонт и внедряване на енергоефективни мерки на СУ "Васил Левски". На 16.03.2018г. бил сключен  договор между "Джи Пи Груп" АД гр. София, в качеството на възложител и "Бултермострой" ЕООД гр. София, в качеството на изпълнител да извърши доставки и строително-монтажни работи на обект: "Реконструкция/основен ремонт и внедряване на енергоефективни мерки на СУ "Васил Левски".  От своя страна на 12.06.2018 г. "Бултермострой" ЕООД гр. София сключило договор с "Есес Технолоджи" ООД,гр.Шумен, с който възлага на дружеството изпълнение на всички необходими строително – монтажни работи за изграждане на В и К инсталация на обект: СУ "Васил Левски". На 03.07.2018г. "ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ" ООД сключило Договор за поръчка с "Декори 18" ООД, регистрирано в Р Естония, със седалище в гр.Талин, съгласно който  "Декори 18" ООД , със свой квалифициран персонал, следвало да изпълни строително – монтажни дейности на обекти договорени от "ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ" ООД, между които и електрически и В и К инсталации в СУ „Васил Левски“.

На 14.08.2018г. П.В.С. и С.Г.Т. - служители на Дирекция „ИТ” – Шумен, извършили проверка на строеж «Реконструкция, основен ремонт и внедряване на  енергоефективни мерки на СУ «В. Левски» - гр.Шумен». От представените  книги за начален инструктаж по БЗР на строителя «ДЖИ ПИ ГРУП» АД  и на СУ «В. Левски», било установено, че на 02.07.2018г. е извършен начален инструктаж на лицето В.С., гражданин на Грузия.

В саморъчно попълнена декларация на основание чл. 68 ал.1 т.3 от ЗТМТМ на 31.08.2018г. лицето В.С. декларирало, че работи за ДЕКОР 18 ТАЛИН  от 02 юли, с работно място гр.Шумен СОУ „Васил Левски“, въз основа на трудов договор. В хода на проверката е приобщен трудов договор сключен между В.С. и "Декори 18" ООД за срок от три месеца.

В изисканите от контролните органи на основание чл. 402, ал. 1, т. 2 от КТ обяснения от представляващия „Есес технолоджи“ ЕООД, последният сочи, че въз основа на сключения на 03.07.2018г.  договор "Декори 18" ООД се явява техен подизпълнител и следвало да им изпрати 8 работника за извършване на СМР посочени в договора. В началото на м. юли 2018г. в офиса на „Есес технолоджи“ ЕООД  се явили 8 работника на "Декори 18" ООД, грузински граждани, които работили на обектите около месец. Дружеството не е регистрирало заетостта им в Агенцията по заетостта като граждани на трети страни. Това обстоятелство се потвърждава и от изисканата от Агенция по заетостта информация.

За извършената проверка бил съставен Протокол № ПР1830356, в който са описани и констатираните нарушения, между които и  нарушение на разпоредбата на чл. 76 ал. 2, във вр. чл. 9 ал. 3 от ЗТМТМ и чл. 31 ал. 2 от Правилника за прилагането му изразяващо се в това, че "Есес Технолоджи" ООД в качеството му на местно лице, е приело на работа командирования чужденец В.С., гражданин на Грузия, без да е регистрирало заетостта му по установения ред в Агенцията по заетостта преди влизането му на територията на страната и началото му на заетостта му – на 02.07.2018 г. на строежа «Реконструкция, основен ремонт и внедряване на  енергоефективни мерки на СУ «В. Левски» - гр.Шумен».

За констатираното нарушение на чл. 76 ал. 2, във вр. чл. 9 ал. 3 от ЗТМТМ и чл. 31 ал. 2 от Правилника за прилагането му на 11.09.2018г. св. П.С. съставил  срещу "Есес Технолоджи" ООД АУАН №27-0000653, в присъствието на представляващия С.С., на когото е и връчен. При предявяване на акта не са отразени възражения или обяснения. Такива не са направени и в тридневния срок. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН.  На основание на основание чл.79 ал.4, във вр. с чл.76 ал.2 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност на  “ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД с ЕИК 203722814, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото гласни и писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. 

В АУАН е прието, че “ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД с ЕИК 203722814, гр.Шумен в качеството му на местно лице е приело на работа командирования чужденец В.С., гражданин на Грузия, без да е регистрирало заетостта му по установения ред в Агенцията по заетостта преди влизането му на територията на страната и началото му на заетостта му – на 02.07.2018 г. на строежа «Реконструкция, основен ремонт и внедряване на  енергоефективни мерки на СУ «В. Левски» - гр.Шумен». Като нарушена е посочена нормата на чл. 76, ал.2 във вр. с чл. 9, ал.3 от ЗТМТМ и чл. 31 ал. 2 от Правилника за прилагането му. В обстоятелствената част на наказателното постановление е възпроизведена фактическа обстановка, идентична с тази по съставения АУАН, като административно наказващият орган също е приел, че дружеството - жалбоподател извършило нарушение по чл. 76, ал.2 във вр. с чл. 9, ал.3 от ЗТМТМ и чл. 31 ал. 2 от Правилника за прилагането му, за което  му е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лева. Актосъставителят и наказващият орган са приели, че нарушението е извършено на 29.06.2018г.

От представения договор  сключен на 03.07.2018г. се установява, че  "ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ" ООД и "Декори 18" ООД,регистрирано в Р Естония, със седалище в гр.Талин,са се договорили  "Декори 18" ООД , със свой квалифициран персонал, да изпълни строително – монтажни дейности на обекти договорени от "ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ" ООД, между които между които и електрически и В и К инсталации в СУ „Васил Левски“. Безспорно установено е, че В.С., гражданин на Грузия е полагал труд на обекта, въз основа на сключен трудов договор с "Декори 18" ООД.

Съгласно ЗТМТМ достъп до пазара на труда на работници – граждани на трети държави става след издаване на разрешение за работа от Агенцията по заетостта или след регистрация.

Актосъставителят и наказващият орган са приели, че извършеното от дружеството – жалбоподател нарушение се изразява в това, че  е приело на работа командирования чужденец В.С., гражданин на Грузия, без да е регистрирало заетостта му по установения ред в Агенцията по заетостта.

Работник – гражданин на трета държава, командирован или изпратен в Република България от чуждестранния му работодател за срок до три месеца в рамките на 12 месеца, може да изпълнява определени задачи без разрешение за работа въз основа на еднократна регистрация в Агенцията по заетостта, съгласно чл.9 ал.3 от ЗТМТМ.

Съгласно параграф 1, т.8 ДРЗТМТМ "командирован или изпратен работник или служител в рамките на предоставяне на услуги" е работник, гражданин на държава – членка на Европейския съюз, или работник – гражданин на трета държава, който в рамките на определен период извършва работа на територията на Република България, определена в трудовия договор с работодател, чието седалище е на територията на друга държава – членка на Европейския съюз, или на трета държава при условията на чл. 121а, ал. 1, т. 2, буква "а" и ал. 2, т. 2 от Кодекса на труда. Налице е командироване на  работници или служители извършващи работа на територията на Република България и в случаите, когато техния работодател ги командирова  за собствена сметка и под свое ръководство за изпълнение на договор за предоставяне на услуги, сключен между него и местното лице, за което са предназначени услугите. В конкретният случай В.С. попада в хипотезата на чл.121а ал.1 т.2 б.а от КТ и доколкото сключения с него трудов договор е бил за срок от 3 месеца, не е било необходимо издаване на разрешение за работа, а само еднократна регистрация в АЗ.

Предвид дадената в параграф §1, т.12 ДРЗТМТМ легална дефиниция на понятието "местно лице, приело на работа командировани или изпратени работници или служители", „ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД има качеството на такова и доколкото В.С., гражданин на Грузия е бил командирован в дружеството жалбоподател за период до три месеца, съгласно чл. 9 ал.3 от ЗТМТМ подлежи на еднократна регистрация в Агенцията по заетостта, която регистрация съгласно  чл. 31 ал.1 от ППЗТМТМ е следвало да извърши именно дружеството - жалбоподател, което е ползвало услугите на работника във връзка със своята дейност, съгласно договора.

Неизпълнението на изискването за регистрация  е съставлявало нарушение по чл. 76 ал.1 от ЗТМТМ (отм. ДВ, бр. 24 от 2018 г.). Според цитираната норма на работодател, за който чужденец предоставя работна сила без разрешение за работа или без регистрация в Агенцията по заетостта, или на местно лице, приело на работа командирован чужденец без разрешение за работа или без регистрация в Агенцията по заетостта, както и на чужденец, извършващ трудова дейност без разрешение за работа или без регистрация в Агенцията по заетостта, и на командирован в Република България чужденец в рамките на предоставяне на услуги без разрешение за работа или без регистрация в Агенцията по заетостта, се налага глоба, съответно имуществена санкция в размер, определен по чл. 48 от Закона за чужденците в Република България, освен ако не подлежи на по-тежко наказание.

Със Закона за изменение и допълнение на ЗТМТМ, обн. ДВ бр. 24 от 16.03.2018 г., в сила от 23.05.2018 г., разпоредбата на чл. 76 ал.1 от ЗТМТМ е отменена. С отмяната  наказуемостта на деянието не е отпаднала, а съставът на нарушението се съдържа в новия чл. 75а ал.2 от ЗТМТМ. С него е предвидена имуществена санкция в размер от 2000 до 20 000 лева  за работодател, за който чужденец предоставя работна сила или е приел законно пребиваващи чужденци - граждани на трети държави, без съответното разрешение или регистрация в Агенцията по заетостта.

Съгласно чл.3 ал.1 от ЗАНН за всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му.

Актосъставителят и наказващият орган са приели, че нарушението е извършено на 29.06.2018г.,т.е. когато чл. 76 ал.1 от ЗТМТМ вече е бил отменен и е съществувал новия чл. 75а ал.2 от ЗТМТМ. Наказващият орган е приложил санкционна разпоредба на чл.76 ал.2 от ЗТМТМ, която също е била редактирана със ЗИДЗТМТМ, обн. ДВ бр. 24 от 16.03.2018 г., в сила от 23.05.2018 г., и предвижда налагане на санкции при нарушения на условията и реда за командироване или изпращане в рамките на предоставяне на услуги, поради което е несъотносима към констатираното нарушение.

Настоящият съдебен състав намира, че наказващият орган неправилно е приложил нормата на чл. 76 ал.2 от ЗТМТМ, което води до незаконосъобразност на издаденото НП и същото следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът                                                                                           

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №27-0000653/11.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.79 ал.4, във вр. с чл.76 ал.2 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност на  “ЕСЕС ТЕХНОЛОДЖИ” ООД с ЕИК 203722814, гр.Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лева, за нарушение на чл.76 ал.2 от ЗТМТМ и чл.31 ал.2 от Правилника за прилагането му.    

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.                  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: