Р Е Ш Е Н И Е

                                                          600/24.10.2019г.

                                       В  ИМЕТО  НА  НАРОДА  

Шуменският районен съд, на двадесет и четвърти октомври, през две хиляди и деветнадесета година, в открито съдебно заседание, в следния състав:  

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентина Тонева

при секретаря Й.К. и в присъствието на прокурор при ШРП Александрова, като разгледа докладваното от районния съдия наказателно от административен характер дело № 2092  по описа за 2019 година,     

                                                                       Р  Е  Ш  И :

ПРИЗНАВА обвиняемия М.В.Д. , ЕГН **********, роден на ***г***, местоживеене ***, български гражданин, със средно образование, неосъждан, безработен, за ВИНОВЕН в това, че на 11.12.2018 г. в гр. Шумен, в съучастие като извършител със А.Д.С., отнел чужди движими вещи - 1 бр. бутилка уиски „Д. Д.С.Б.“ с вместимост 0.7л. на стойност 86 лв. и 1 бр.бутилка уиски „Джентълмен Д.“ с вместимост 0.7л. - на стойност 65 лв., всичко на обща стойност 151 лв., собственост на „Т.“ ООД, гр. Шумен, от владението на Й.Г.Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са възстановени-престъпление по чл. 197, т.2 от НК вр. чл. 194, ал.3 от НК вр. чл. 194, ал.1 от НК вр. чл. 20 ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 78 а от НК, го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание “Глоба” в размер на 1 000лв. /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА М.В.Д., ЕГН ********** да заплати направените разноски по делото, в общ размер от 86 лв.,които да се внесат по сметка на ОДМВР Шумен.

            Решението подлежи на жалба и протест по реда на глава ХХI от НПК.  

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

 

Мотиви към решение по НАХД № 2092 по описа за 2019г. на ШРС

 

Производство по чл.378 от НПК.  

С постановление от 25.09.2019г. РП - Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на М.В.Д. , ЕГН **********, роден на ***г***, местоживеене ***, български гражданин, със средно образование, неосъждан, безработен - обвиняем по ДП №1530/2018г. по описа на РУ на МВР Шумен , вх. № 3105/18г по описа на ШРП и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е водено по отношение на обвиняемия за престъпление по чл. 197, т.2 вр. чл. 194, ал..3 от НК вр. чл. 194, ал.1 от НК  вр. чл. 20 ал.2 от НК.

В съдебно заседание обвиняемия редовно призован не се явява и не изпраща представител. Представителят на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия на административно наказание към минималния, предвиден от законодателя размер.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП №1530/2018г. по описа на РУ на МВР Шумен, се установи от фактическа страна следното:

През 2018г. М.В.Д. имал постоянно местоживеене *** и се намирал в приятелски отношения със А.Д.С.. Вечерта на 10.12.2018г. двамата приятели се срещнали. Те прекарали цялата нощ заедно, като първоначално отишли на дискотека, а след това посетили и дома на Стоянов; консумирали и алкохол.

Сутринта на 11.12.2018г. обв.Д. и Стоянов се отправили към местоработата си. Минавайки покрай търговски обект „Булмаг“, собственост на „Т.“ ООД, гр. Шумен, който се намирал на ул.“Искър“ № 7 в гр. Шумен обаче внезапно решили да извършат кражба на алкохол от магазина. Влезли вътре и се отправили към щандовете, на които били поставени бутилките с алкохол. М.Д. взел бутилка уиски „Д. Д.С.Б.“ с вместимост 0.7л., а А. С. - бутилка уиски „Джентълмен Д.“ с вместимост 0.7л. Придвижвайки се към касовата зона двамата незабелязано скрили бутилките в дрехите си, след което необезпокоявано напуснали магазина.След осъществяване на горното обв.Д. и Стоянов се върнали в жилището на Стоянов, където изпили отнетия алкохол.

Според изготвената оценителна експертиза стойността на бутилка уиски „Д. Даниеле Сингъл Барел“ с вместимост 0.7л. възлиза на 86 лв., а стойността на бутилка уиски „Джентълмен Д.“ с вместимост 0.7л. - на 65 лв.

След разкриване на инкриминираното деяние М.Д. и А. С. възстановили на Й.Г.Г. - левовата равностойност на предмета на престъплението. По този начин причинените на ощетеното юридическо лице - „Т.“ ООД, гр. Шумен имуществени вреди, възлизащи общо на 151 лв,, били изцяло възстановени.

Деятелността на М.В.Д. е съставомерна от обективна страна по чл.197, т.2 от НК във вр. с чл.194 ал.3 от НК във вр. с чл.194 ал.1 от НК във вр. с чл.20 ал.2 от НК, тъй като същият на 11.12.2018г. в гр. Шумен в съучастие като съизвършител с А.Д.С. отнел чужди движими вещи -1 бр. бутилка уиски „Д. Д.С.Б.“ с вместимост 0.7л. на стойност 86 лв. и 1 бр.бутилка уиски ,Джентълмен Д.“ с вместимост 0.7л. - на стойност 65 лв., всичко на обща стойност 151 лв., собственост на „Т.“ ООД, гр. Шумен, от владението на Й.Г.Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са възстановени.

От така изложената фактическа обстановка съдът приема, че от обективна страна М.В.Д. е осъществил състава на престъпление по чл.197, т.2 от НК във вр. с чл.194 ал.3 от НК във вр. с чл.194 ал.1 от НК във вр. с чл.20 ал.2 от НК, на 11.12.2018 г. в гр. Шумен, в съучастие като извършител със А.Д.С., отнел чужди движими вещи - 1 бр. бутилка уиски „Д. Д.С.Б.“ с вместимост 0.7л. на стойност 86 лв. и 1 бр.бутилка уиски „Джентълмен Д.“ с вместимост 0.7л. - на стойност 65 лв., всичко на обща стойност 151 лв., собственост на „Т.“ ООД, гр. Шумен, от владението на Й.Г.Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са възстановени-престъпление по чл. 197, т.2 от НК вр. чл. 194, ал.3 от НК вр. чл. 194, ал.1 от НК вр. чл. 20 ал.2 от НК 

От субективна страна е налице пряк умисъл. За осъщественото от М.В.Д. чл. 197, т.2 вр. чл. 194, ал..3  от НК вр. чл. 194, ал.1 от НК  вр. чл. 20 ал.2 от НК , законодателят е предвидил наказание „пробация “ или „глоба“. Деецът, към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпления общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на М.В.Д., към минималния предвиден размер. При определяне на наказанието по отношение на обвиняемия, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за сравнително висока.  Съдът приема, че наказание в минималния размер от 1 000 лева ще повлияе възпитателно и превантивно както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

М.В.Д. следва да заплати направените разноски по делото, в общ размер от 86 лв., която сума да внесе по сметка на ОДМВР Шумен.

При определяне на наказанието на всеки един от обвиняемите, съдът отчете степента на обществена опасност на деянията и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер, ще породи възпитателната и превантивна функция у дееца.                                                                                                          

                                                                                                 Районен съдия :