Р Е Ш Е Н И Е  

                                                             670/25.11.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, втори състав, на двадесет и пети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в публично заседание  в следния състав:  

Председател: Диана Георгиева                                              

При секретаря В. И., с участието на прокурор при ШРП – Вл. Колев, като разгледа докладваното от районния съдия Наказателно дело от административен характер № 2288 по описа за 2019г.

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА  С.Б.С., с ЕГН **********, роден на ***г. в гр. Велики Преслав, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно-специално образование, женен, неработещ, неосъждан,

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че в периода от месец ноември 2018г. до месец януари 2019г./включително/ и през м. април 2019г. в гр. Шумен, след като бил осъден с решение № 28/17.01.2014г. по гр. дело № 3541/2013г. по описа на районен съд гр. Шумен, влязло в законна сила на 01.02.2014г. да издържа свой низходящ – сина си С.С. Б., роден на ***г., съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – за м. ноември 2018г. в размер на 41,17 лв., за м. декември 2018г. в размер на 110 лв., за м. януари 2019г. в размер на 110 лв. и за м. април 2019г. в размер на 110 лв., всичко общо 371,17 лв. – престъпление по чл.183, ал.1 от НК

На основание чл.78а НК ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ С.Б.С. като му налага  административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда/ лева.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2288 по  описа  за  2019г.  на  ШРС

           

Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление на ШРП е предложено, на ШРС да освободи С.Б.С. от наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.183, ал.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание „глоба“.

            Представителя на ШРП поддържа така депозираното предложение и предлага на обвиняемия да му бъде наложено административно наказание “глоба” в минимално предвидения  размер, а именно 1 000 лева.

            Обвиняемия редовно призован, не се явява.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемият С.Б.С. и свидетелката Д. З. И.-П. били семейство до 2006г., след което се развели. От брака си имали син  - С.С. Б., роден на ***г. След развода упражняването на родителските права било предоставено на майката, живуща ***, а обв. С. бил осъден да  заплаща издръжка на детето си чрез неговата майка и законен представител. С решение № 28/17.01.2014г. по гр.д. № 3541/2013г. по описа на Районен съд Шумен, влязло в законна сила на 01.02.2014г. съдът изменил размера на присъдената по гр.д. № 2857/2011г. по описа на ШРС, като увеличил размера на присъдената издръжка от 85 лева на 110 лева, считано от 11.12.2013г., платима на първо число на месеца, за който се дължи издръжката. 

            След влизането на решението в сила – за периода от 01.05.2016г. до 01.06.2017г. включително обвиняемият е плащал издръжка на детето си, което станало причина да бъде образувано Д.П. № 629/2017г. по описа на РУ-Шумен за престъпление по чл.183, ал.1 от НК. В хода на това производство обв. С. платил всички дължими издръжки. Това станало причина досъдебното производство да бъде прекратено на основание чл.183, ал.3 от НК с постановление на наблюдаващия прокурор.

            В периода от м. ноември 2018г. до м. януари 2019г. включително и през месец април 2019г. обвиняемия отново спрял да плаща издръжка на сина си.

Разпитан в качеството на обвиняем С.С. се признава за виновен и дава обяснения. Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият С.С., неизпълнявайки съзнателно задължението си да заплаща издръжка – повече от две месечни вноски на непълнолетния си син, след като е осъден да плаща издръжка е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият С.С. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                     за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или “пробация”;

-                     деецът не са осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-           причинените имуществени вреди са били възстановени – обвиняемият е заплатил неизплатени месечни издръжки..

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият С.С., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, женен, със средно-специално образование, неработещ, т.е. налице са много добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете пълното самопризнание на обвиняемия и съдействието му за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, както и обстоятелството, че към момента същия не работи, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът постанови решението си.  

 

Районен  съдия: