Р Е Ш Е Н И Е

713/11.12.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На единадесети декември през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: Ж.Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №2327 по описа на ШРС за 2019 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р.Х.Й., с ЕГН********** - обвиняем по ДП №540/2018 г. по описа на РУ - Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева, извършителят е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, но наказанието е било погасено поради изтичане на предвидената в закона давност за изпълнение на наказанието и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с упълномощен представител – адв.И. К.Т. от ШАК.  Изразява съжаление и разкаяние за постъпката си  и моли за налагане на наказание, в размер на минимума на предвидения в разпоредбата на чл.78а от НК размер.

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер на минималния, предвиден в закона, а именно хиляда лева.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №540/2018 г. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият Р.Х.Й. не притежавал свидетелство за управление на МПС.

С Наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2018 год.  бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление.

На 27.04.2018 год. около 17.00 часа свидетелите П.Я.П.и Б.П.Т., и двамата служители на ОД на МВР – Шумен, се придвижвали в кв.Макак на гр.Шумен по ул.“Мир“, когато покрай тях минал лек автомобил марка „Смарт“, модел „Микро Компакт“ с поставени табели с рег. №Н8626ВК, управляван от обвиняемия Р.Х.Й.. Тъй като двамата полицейски служители  познавали лицето и им е бил известен факта, че същият не притежава свидетелство за управление на МПС, го спрели за извършване на проверка, като спирането било осъществено на ул.“Елин Пелин“, пред дом №6. Тъй като Й. не представил свидетелство за управление на МПС било поискано съдействие от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Шумен. Пристигналите на место служители С.К.К.и Е.С.Б.установили, че Й. не притежава свидетелство за управление на МПС, както  и че същия е бил наказан с наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2018 год., което му е било връчено лично на 23.10.2017 год.

За констатираното нарушение на 27.04.2018 год. на Й. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №436609 който бил връчен на обвиняемия и подписан от него без да изложи възражения.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Р.Х.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343в, ал.2 от НК, а именно: на 27.04.2018 год., около 17.00 часа в  гр.Шумен, кв.Макак, управлявал лек автомобил марка „Смарт“, модел „Микро Компакт“ с поставени табели с рег. №Н8626ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2018 год.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК.

При преценка на събраните в хода на досъдебното производство гласни доказателства съдът намира, че следва напълно да бъдат кредитирани показанията на свидетелите П.Я.П., Б.П.Т. и С.К.К., доколкото същите са категорични, последователни, кореспондират, както помежду си така също и с останалия събран по делото доказателствен материал. Същите по категоричен начин доказват авторството на деянието и по-конкретно, че именно обвиняемият е управлявал посочения автомобил на посочената дата и в момента преди извършване на проверката.   Показанията на свидетелите са в унисон и с обясненията на Й., дадени в хода на досъдебното производство, в които изцяло признава извършеното престъпление, както и факта, че наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен му е било връчено лично.

В хода на досъдебното производство като свидетели са разпитани и лицата Е.С.Ж.и Ю.К.Ч., но разпита им не допринася за изясняване на изложената по-горе фактическа обстановка, доколкото показанията на същите са свързани с деяние, което не е предмет на разглеждане в настоящото производство и по което разследването продължава.

Съдът намира, че по отношение на Й. са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева,

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер, но е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. В същото време обаче, въпреки че за събиране на глобата е било образувано изпълнително дело, наказанието е погасено поради изтичане на предвидената в закона давност, поради което предишно наложеното наказание на лицето не е пречка спрямо същото лице отново да бъде приложена разпоредбата на чл.78а от НК. В този смисъл е Тълкувателно решение №2 от 28.02.2018 год. по тълк. Дело №2/2017 год. на ОСНК на ВКС и Постановление № 7 от 4.XI.1985 г. по н. д. № 4/85 г. на Пленум на ВС.

 -от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че е бил наказан по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2018 год. и въпреки това отново е поел управлението на посочения по-горе автомобил.  

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление, данните за личността на дееца - същия не е осъждан за деяние от общ характер, но е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за деяние, идентично с настоящото, въпреки, че по отношение наложеното наказание  е изтекла предвидената в закона погасителна давност. Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема обстоятелството, че обвиняемият е наказван многократно за различни нарушения на ЗДвП, което се установява от приложената по делото Справка за нарушител от региона.  Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема оказаното съдействие от страна на обвиняемия за изясняване на фактическата обстановка по делото, както и изказаното от негова страна съжаление и разкаяние за постъпката му.  Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът отчита и влошеното материално положение на обвиняемия, което се установява от дадените от него обяснения в съдебно заседание, от които става ясно, че получава възнаграждение в размер близък до минималната работна заплата, установена за страната и че има две деца /на чети и половина и на пет години/, за чиято издръжка се грижи.    

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същия да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 1000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и изложените данни за материалното положение на обвиняемия, което следва да бъде съобразено при определяне на санкцията.  

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            По отношение на санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, съдът намира, че такава не може да бъде наложена спрямо Й., доколкото разпоредбата на чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК не предвижда подобно наказание за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.  

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Р.Х.Й., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, работещ за виновен в това, че на 27.04.2018 год., около 17.00 часа в  гр.Шумен, кв.Макак управлявал лек автомобил марка „Смарт“, модел „Микро Компакт“ с поставени табели с рег. №Н8626ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №15-0869-002950 от 21.01.2016 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2018 год. - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: