ПРИСЪДА  

                                                                          61/27.11.2017г.

 

                                            В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и седми ноември две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав

                                                                                        Председател: Кр.Кръстев

                                                                                          Съдебни заседатели:

                      1. П. Ляпова

                                                                                                          2. А. Гоцева

Секретар Ф. А.

Прокурор Е. Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело № 2333 по описа за 2017г.  

П Р И С Ъ Д И :

           

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Ф.А. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неграмотен, не работи, неженен, осъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 21.06.2017г. в с. Друмево обл. Шумен в условията на опасен рецидив направил опит да се съвкупи с лице от женски пол – А.М.М. като я принудил към това със сила и заплашване – съборил пострадалата на земята, притискал я, удрял я по тялото и лицето, стискал я в областта на гърлото, извивал ѝ ръката, заплашвал я с убийство и деянието останало недовършено по независещи от волята му причини, поради което и на основание чл.152 ал.3 т.5, във вр. с чл. 152 ал.1 т.2 от НК, във вр. с чл. 18 ал.1 от НК, във вр. с чл.29 ал.1 б. “а” от НК и  чл.58а от НК ГО ОСЪЖДА на 5 /пет/ години  “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“.

На осн. чл. 57 т.2 б. „б“от ЗИНЗС  ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на така наложеното наказание като на основание чл.58 т.2 от ЗИНЗС наказанието следва да бъде изтърпяно в  затворническо заведение от закрит тип.

            На основание чл. 59 ал.1 и ал.2 от НК, зачита времето през което подсъдимия М.Ф.А. е бил задържан по ЗМВР, времето от 72 часа с разпореждане на ШРП и времето през което е бил с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия М.Ф.А. да  заплати в полза на Районна прокуратура гр. Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 74, 06 лв. и 5 лева в полза на държавата по сметка на РС-Шумен, при издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия М.Ф.А. да  заплати в полза на ОД на МВР- Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 550, 16 лв. и 5 лева в полза на държавата по сметка на РС-Шумен, при издаване на изпълнителен лист.  

На основание чл.301, ал.1, т.11 от НПК, във вр. чл.111 от НПК веществените доказателства – 1бр. ръчно изплетена, черна на цвят лента за коса с ширина 2 см; 1 бр. панталон 7/8, светло бежов на цвят с надпис на етикета „No name“; 1 бр. текстилни къси гащи около 3/4 с ластик в горния край, тъмно червени на цвят /бордо/ и 1 бр. черна забрадка със светли на цвят линии следва да бъдат върнати на собственика – пострадалата А.М.М.. 

На основание чл.301, ал.1, т.11 от НПК, във вр. чл.111 от НПК  веществените доказателства – 1 бр. пластмасова бутилка с надпис „Балканско“, 2,5л. – зелена на цвят, 1/3 от която е била пълна с течност; 1 бр. синя тениска с къс ръкав с бял надпис на предната страна на латиница; 1 бр. тъмно на цвят долнище от анцуг със сиви платки с надпис отпред под левия джоб „Jast star 2“ на места прокъсано; 1 бр. мъжки светло сиви на цвят слипове; 1 бр. риза синя на цвят с копчета, с етикет от вътрешната страна с надпис „ Ives Saint Laurent“ с къс ръкав с множество зацапвания, с кафяво-червен цвят с различна форма и размер; кутия цигари с надпис „GD“, съдържаща 1 къс цигара и синя на цвят запалка с номер с номер в горната си част HF 800, следва да бъдат върнати на собственика – подсъдимия М.Ф.А..  

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Районен  съдия:

 

Съдебни заседатели: 1.  

    2.