П Р И С Ъ Д А

 

8/6.2.2019г. ,                  гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На шести февруари две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

                             Председател: Надежда Кирилова  

на секретаря: Т.Д. 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер № 2575 по описа за 2018 г. на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Й.И.Р., ЕГН **********, роден на    *** г. в гр. Шумен, български гражданин, със средно-специално образование, женен, работещ, осъждан /реабилитиран/, с постоянен адрес:*** за ВИНОВЕН в това, че на 12.12.2017 г. в гр. Шумен, посредством телефонен разговор от телефон с № 08877739307, е разгласил пред дежурния служител от Дирекция „Национална система 112“ на единен европейски номер 112, позорни обстоятелства за Ю.С.Р. ***, а именно, че „не е добре психически“ и „държейки брадва представлявал заплаха за околните“ и му преписал престъпление, твърдейки, че „Ю.С.Р. препятства правото му на предвижване и отправя заплахи към личността му посредством размахване /използване/ на брадва“ – престъпление по чл. 147, ал. 1, предл. първо и предл. второ от НК, като на основание чл. 78А от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание “глоба” в размер на 1 200 /хиляда и двеста/ лева.

ОСЪЖДА подсъдимият Й.И.Р., ЕГН ********** да заплати на Ю.С.Р., ЕГН **********,*** сумата от 700 лв. /седемстотин лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат на извършеното от подсъдимият престъпление по чл. 147, ал. 1, предл. първо и предл. второ от НК, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 12.12.2017 г. до окончателното изплащане на сумата, като частично уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.  

На основание чл. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимият Й.И.Р., ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50 /петдесет/ лева.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимият Й.И.Р., ЕГН ********** да заплати на тъжителят Ю.С.Р., ЕГН ********** сумата от 460.92 лева /четиристотин и шестдесет лева и деветдесет и две стотинки/, представляваща деловодни разноски и адвокатско възнаграждение и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимият Й.И.Р., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 31.60 лв. /тридесет и един лева и шестдесет стотинки/ лева и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК вещественото доказателство по делото - един брой CD, съдържащ звукозапис на прието обаждане на 12.12.2017 г. в РЦ 112 – Кърджали от телефонен номер  0877739307, следва да бъде оставено по делото. 

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: