П Р И С Ъ Д А  

11/27.2.2019г.

      

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и седми февруари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер №2576 по описа за 2018г.  

ПРИСЪДИ:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата М.Т.М. Р., ЕГН **********, род. на *** г. в гр. Шумен, български гражданин, с висше образование, омъжена, работи, не осъждана, с постоянен адрес:*** за ВИНОВНА в това, че на 11.01.2018 г. в гр. Шумен, е разгласила пред полицейски служител Х.П.Х., работещ в Районно управление на МВР гр. Шумен, позорни обстоятелства за Ю.С.Р. ***, а именно, че „не е добре психически“, че „ще я съсипе“ и „бил агресивен“ и му преписала престъпление, твърдейки, че „ще се саморазправи с нея“ и че „е замахнал с брадва към нея“– престъпление по чл. 147, ал. 1, предл. първо и предл. второ от НК, като на основание чл. 78А от НК я освобождава от наказателна отговорност и и налага административно наказание “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА подсъдимата М.Т.М. Р., ЕГН ********** да заплати на Ю.С.Р., ЕГН **********,*** сумата от 1000 лв. /хиляда лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат на извършеното от подсъдимата престъпление по чл. 147, ал. 1, предл. първо и предл. второ от НК, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 11.01.2018 г. до окончателното изплащане на сумата, като частично уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.  

На основание чл. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимата М.Т.М. Р., ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50 /петдесет/ лева.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимата М.Т.М. Р., ЕГН ********** да заплати на тъжителят Ю.С.Р., ЕГН ********** сумата от 413.02 лева /четиристотин и тринадесет лева и две стотинки/, представляваща деловодни разноски и адвокатско възнаграждение и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимата М.Т.М. Р., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 31.60 лв. /тридесет и един лева и шестдесет стотинки/ лева и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.  

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: