Р Е Ш Е Н И Е

                                                           607/28.10.2019г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев                                              

Секретар: Ф. А.

Прокурор: Кр. Ипократова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 2062 по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА  В.Ф., роден на ***г. в гр. Темиртау, реп. Казахстан, с германско гражданство, с висше образование, женен, работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА че на 30.05.2019год. в гр. Шумен противозаконно си служил с официален документ, издаден за друго лице, а именно лична карта № 644488154 на името на Ю.Ф.А. с ЕГН **********, с цел да заблуди длъжностно лице при Областна дирекция „Автомобилна администрация“ гр. Шумен, като извършеното не съставлява по-тежко престъпление – престъпление по чл.318 от НК и на основание чл.78а ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ като му налага  административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда лева/.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2062 по  описа  за  2019г.  на  ШРС

           

Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 19.09.2019г. на ШРП е предложено, на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против В.Ф. за извършено от него престъпление по чл.318 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да и бъде наложено административно наказание.

            Представителя на ШРП поддържа така депозираното предложение и предлага на обвиняемия да му бъде наложено административно наказание “глоба” в минимално предвидения към датата на извършване на престъплението размер, а именно 1000 лева.

            Обвиняемия редовно призован, не се явява. За него се явява редовно упълномощен адвокат, който пледира за наказание в минимално предвидения размер.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 30.07.2019г. в 13.30 часа в сградата на Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Шумен, бул. „Ришки проход“ № 25 се провеждал изпит за превоз на опасни товари /ADR/. По протокол и график се явила група от 4 човека – кандидати за получаване на правоспособност за превоз на опасни товари. Едно от лицата било Ю.Ф.А. с ЕГН **********, който представил лична карта № 644488154, издадена на 15.12.2012г. от МВР – София. Имената и данните на лицето отговаряли на предварително зададените по списък, но според инспектора от „Автомобилна регистрация“ гр. Шумен – С. С. във възрастта на лицето, което стояло пред него и и това от личната карта имало несъответствие. Поради тази причина инспектор С. решил да зададе няколко въпроса на лицето, като го попитал от къде е и получил отговор, че е от Украйна, което отговаряло на данните от личната карта. След това С. попитал лицето, което се представяло за Ю.А. къде живее в София, тъй като това бил адреса по личната карта, но той не отговорил. Инспектора попитал лицето за рождената му дата, като последният казал дата, която не съответствала на датата от личната карта.

            Компютърната система на „Автомобилна администрация“ сканирала личната карта и заснемала лицето, което реално се е явило и също така ималавъзможност да установява несъответствие между снимките. В конкретния случай системата посочила несъответствие между снимката на личната карта на А. и тази на лицето, което било на място като кандидат за получаване на правоспособност за превоз на опасни товари. Инспектор С. С. поискал от лицето да обясни кой е и уведомил прекия си ръководител за случилото се, който повикал полиция. В хода на досъдебното производство било установено, че лицето което се представя за Ю.А., бил В.Ф., роден на ***г. в гр. Темиртау, реп. Казахстан.

            Разпитан в качеството на обвиняем Ф. се признава за виновен, като дава подробни обяснения и изказва за стореното от него под въздействие на алкохол.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че В.Ф. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл. 318 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години, пробация или  глоба от 100 до 300 лева. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен,  не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни, и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в минимално предвидения размер, а именно 1 000 лева. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.  

 

Районен  съдия: