Р Е Ш Е Н И Е

 

851/19.9.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                           десети състав

На осемнадесети септември                                  две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание в следния състав:                          Председател: Жанет Марчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3474 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.247 от ГПК.

Депозирана е молба от Л.Ю.Х. с ЕГН **********, в качеството ѝ на молител по гр.д. № 3474/2017г. по описа на ШРС, в която се посочва, че в решението по посоченото по-горе дело е допусната техническа грешка, като в диспозитива на Решение № 261/26.03.2018г. е посочено, че молителката вместо „Запазва фамилното име Х.“ е посочено „Възстановява предбрачното фамилно име Х.“. С оглед изложеното моли да бъде постановено решение за поправка на диспозитива на решението.

Копие от молбата за поправка на допуснатата явна фактическа грешка е била изпратена на молителя  по делото, като в указания му от съда срок от негова  страна не е постъпил отговор.

Съдът, съобразявайки материалите по делото, естеството на молбата и липсата на отговор в тази насока, намира, че за произнасяне по молбата с оглед разпоредбата на чл.247, ал.3 от ГПК не е необходимо провеждане на открито съдебно заседание.

 След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Съдът се е произнесъл с решение  № 261 на 26.03.2018 г., като е прекратил гражданския брак сключен  между  С.Ф.Х. с ЕГН ********** и Л.Ю.Х. с ЕГН **********. В депозираното пред съда споразумение страните са изразили воля жената след прекратяване на брака да запази фамилното име Х.. В диспозитива на съдебното решение обаче е изписано, че жената възстановява предбрачното си фамилно име, което видно от удостоверението за сключен граждански брак е Х..  С оглед на изложеното в молбата, съдът намира, че е налице твърдяната от страната явна фактическа грешка в решенията на съда по настоящото дело, вследствие на която неправилно е било изписано, че жената възстановява фамилното си име, вместо, че го запазва, поради което молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

Водим от горното и на основание чл.247 и сл. от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :  

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА на Решение № 261 от 26.03.2018 г., постановено по гр.д. № 3474/2017 г. по описа на ШРС, като в диспозитива на решението вместо „След прекратяване на брака съпругата Л.Ю.Х. с ЕГН ********** възстановява предбрачното си фамилно име Х.“  да се чете:  „След прекратяване на брака съпругата Л.Ю.Х. с ЕГН ********** ЗАПАЗВА брачното си фамилно име Х.“.

Решението за поправка не подлежи на обжалване. 

Копие от решението да се изпрати на страните.                                                                                                         

РАЙОНЕН СЪДИЯ: