Р Е Ш Е Н И Е

 

307/4.4.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на втори април, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й. К.

Прокурор:

като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 3899 по описа на ШРС за 2017 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство за делба на недвижим имот във втора фаза.

С решение в първа фаза в настоящото производство, съдът е допуснал до делба между З.А.М., ЕГН **********, пост. адрес: *** и П.Д.П., ЕГН **********, пост. адрес: ***, следния недвижим имот: АПАРТАМЕНТ *** /т./, етаж ***/, ***- П., в квартал *** /***/ по плана на гр. Шумен, находящ се на бул.“С. В.„ №***/, състоящ се от две стаи, столова с кухненски бокс и сервизни помещения, със застроена площ от 75,67кв.м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и седем квадратни дециметра /, при граници за жилището: отляво -ап. *** отдясно стълбище, отгоре- ап. ***и отдолу – ап. *** заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № ***/***/, с полезна площ от 4,***кв.м., при граници: отляво – коридор; отдясно - изба № *** заедно с 1.037% ид.ч./ едно цяло и тридесет и седем процента идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, който апартамент, съгласно кадастрална схема по кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Шумен, по своето предназначение представлява самостоятелен обект в сграда – жилище/апартамент с идентификатор***/, при съседни самостоятелни обекти в сградата – на същия етаж - ***, под обекта***, над обекта-***, при следните квоти за страните: за ищцата- З.А.М. - 1/2 ид. част; за ответника П.Д.П. – 1/2 ид.част.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: До делба, при горепосочените делбени квоти за съделителите, е допуснат процесният недвижим имот. Имотът е придобит от ищцата и ответника в режим на обикновена съсобственост с НА № ***, том ***рег № ***, нот.дело № *** от ***г., съставен от ШРС.

Видно от заключението на съдебно -техническата експертиза, прието от съда като компетентно и обективно дадено, неоспорено от страните, допуснатият до делба недвижим имот - АПАРТАМЕНТ *** /т./, етаж ***/, ***- П., в квартал *** /***/ по плана на гр. Шумен, находящ се на бул.“С. В.„ №***/, състоящ се от две стаи, столова с кухненски бокс и сервизни помещения, със застроена площ от 75,67кв.м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и седем квадратни дециметра /, при граници за жилището: отляво -ап. *** отдясно стълбище, отгоре- ап. ***и отдолу – ап. *** заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № ***/***/, с полезна площ от 4,***кв.м., при граници: отляво – коридор; отдясно - изба № *** заедно с 1.037% ид.ч./ едно цяло и тридесет и седем процента идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, който апартамент, съгласно кадастрална схема по кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Шумен, по своето предназначение представлява самостоятелен обект в сграда – жилище/апартамент с идентификатор-*** ***/, при съседни самостоятелни обекти в сградата – на същия етаж - ***, под обекта***, над обекта-***, е неподеляем, съобразно действащата нормативна уредба и не е възможно да се образуват две самостоятелни жилища от имота.

Според същото заключение, пазарната стойност на процесния недвижим имот се равнява на сума от 75 000 лв.

Ищцата заявява претенции по сметки, като претендира платена от нея сума в общ размер от 568,88лв., която се явява половината на платените от нея данъци за имота и такси за битови отпадъци, за периода от 2007г. до 2017г.

Предвид факта, че процесуалният представител на П.Д.П., адв. М.П. оттегли заявеното искане по чл. 349 от ГПК, съдът не дължи произнасяне по същото.

Относно претенциите по чл.346 от ГПК .

Претенциите по сметки от ищцата са заявени своевременно, в първото съдебно заседание, след допускане на делбата, посочена е стойността им и момента на извършването на плащанията, поради което следва да се разгледат по същество.

Претенцията на ищцата за платени данъци за съсобствения имот за периода от 2007г. до 2017г. е с правно основание чл.30, ал.3 от ЗС, доколкото се касае за разход по имота, а съобразно посочената разпоредба, всеки съсобственик участва в тежестите на общата вест, съобразно частта си. Претенцията се явява основателна, защото ищцата по нея установи, при условията на пълно и главно доказване, че е заплатила данъците и таксите в частта от имота - собственост на П.Д.П., за процесния период, както и размера на плащането. За тази претенция като доказателство е ангажирана приходна квитанция за платени данъци в размер на 568,88 лева, като в същата е отбелязано, че се касае за имот на бул.“С. В.„ №9, ап. *** че са заплатени данъчните задължения именно за частта на П.Д.П. за имота, посочено е, че З.А.М. ги е заплатила. Поради изложеното, съдът намира, че П.Д.П., ЕГН **********, следва да заплати на З.А.М., ЕГН **********, сумата от 568,88лв., представляваща ½ от платената обща сума заплатени данък сгради и данък смет за делбения имот, за периода от 2007г. до 2017г.

            Страните следва да заплатят държавна такса - 4% върху стойността на дяловете си, както следва: З.А.М., ЕГН ********** - ½ ид.част – 1500 лв. и П.Д.П., ЕГН ********** – 1/2 ид.част- 1500лв.

            Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И: 

 

ОСЪЖДА П.Д.П., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на З.А.М., ЕГН **********, с адрес: *** , сумата от 568,88лв.(петстотин шестдесет и осем лева и осемдесет и осем ст.), представляваща ½ от платената обща сума заплатени данък сгради и данък смет за делбения имот за периода от 2007г. до 2017г.

На основание чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: недвижим имот - АПАРТАМЕНТ *** /т./, етаж ***/, ***- П., в квартал *** /***/ по плана на гр. Шумен, находящ се на бул.“С. В.„ №***/, състоящ се от две стаи, столова с кухненски бокс и сервизни помещения, със застроена площ от 75,67кв.м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и седем квадратни дециметра /, при граници за жилището: отляво -ап. *** отдясно стълбище, отгоре- ап. ***и отдолу – ап. *** заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № ***/***/, с полезна площ от 4,***кв.м., при граници: отляво – коридор; отдясно - изба № *** заедно с 1.037% ид.ч./ едно цяло и тридесет и седем процента идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, който апартамент, съгласно кадастрална схема по кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Шумен, по своето предназначение представлява самостоятелен обект в сграда – жилище /апартамент с идентификатор-*** ***/, при съседни самостоятелни обекти в сградата – на същия етаж - ***, под обекта***, над обекта-***.

След извършване на публичната продан, получените суми да се разпределят между съделителите, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ ЗА СТРАНИТЕ: за ищцата З.А.М., ЕГН ********** – 1/2 ид.част, за ответника П.Д.П., ЕГН ********** – 1/2 ид.част .

            ОСЪЖДА страните да заплатят държавна такса по сметка на ШРС върху стойността на дяловете си, както следва: З.А.М., ЕГН **********, с адрес: *** - ½ ид.част – сумата от 1500лв.(хиляда и петстотин) лева и за П.Д.П., ЕГН **********, с адрес: *** - 1/2 ид.част-сумата от 1500лв.(хиляда и  петстотин) лева.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр. Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.                      

                                                                                        

                                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: