Р Е Ш Е Н И Е

 

40/16.1.2019г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  двадесет и седми декември през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря М. Найдева, като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №3102 по описа за 2018 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството по делото е образувано по повод предявените от М.Ф.А., като майка и законен представител на детето М.С.М.искове с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК срещу ответника С.М.С. за постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващият между страните в качеството на родители на детето спор по въпросите относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му. Преди първото по делото съдебно заседание е постигнато споразумение между страните на основание чл.127, ал.1 от СК, относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на децата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си, както и постигнатото по между им споразумение. При изслушването в открито съдебно заседание страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията им споразумението е в интерес на детето.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представените по делото доказателства, се установява, че двамата молители са родители на детето. От приетото по делото споразумение се установява, че молителите са уредили всички въпроси относно родителските права, местоживеенето на детето и издръжката му.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Страните в производството са лица, между които няма сключен граждански брак. От съвместното им съжителство имат едно родено малолетно дете, като към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

По отношение на разноските, молителите са изразили становище, да останат така както са направени. С.М.С. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 144,00 лв., на основание чл. 7, т. 2 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът

 

          Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатото между М.Ф.А., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и С.М.С., ЕГН **********, постоянен адрес: *** - споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК, както следва:

1. Упражняването на родителските права върху детето М.С.М.с ЕГН **********, р. на *** г. се предоставя на майката М.Ф.А. с ЕГН **********.

2. Местоживеенето на детето М.С.М.с ЕГН ********** се определя на адреса на майката М.Ф.А. с ЕГН **********.

3. На бащата С.М.С., ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с детето, както следва:

3.1. всяка неделя от 9 ч. до 12 ч. до навършване на 3-годишна възраст на детето;

3.2. всяка неделя от 10 ч. до 17 ч. от 3-годишна възраст до 6-годишна възраст на детето;

3.3. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя с преспиване, както и половината от зимна и пролетна ваканции и 20 дена през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, след навършване на 6-годишна възраст на детето.

4. Бащата С.М.С., ЕГН ********** се задължава да заплаща на малолетното си дете М.С.М.с ЕГН ********** чрез неговата майка и законна представителка, месечна издръжка в размер на 200,00 /двеста/ лева, считано от 01.11.2018 г. /първи ноември две хиляди и осемнадесета година/ до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като издръжката се дължи до 5-то число на месеца, за който се отнася.

Издръжката ще бъде заплащана по следната банкова сметка *** М.Ф.А.: Разплащателна BG /Български лев/ BG***, BIC: ***.

Осъжда С.М.С., ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 144,00 лв, определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: