Р Е Ш Е Н И Е  

 222/14.3.2019г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, на   деветнадесети февруари през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:  

Районен съдия: М. Марков    

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело № 3203 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

            Делото е образувано по предявен иск за развод от С.И.А. срещу  Ф.Ф.А.. Посочва основанията за това и иска да бъде прекратен гражданския брак без произнасяне по вината. Желае възстановяване на предбрачното фамилно име  и произнасяне за семейното жилище. От брака имали две родени деца, които не са навършили пълнолетие. Желае местоживеенето на едното дете да бъде определено при майката, а другото при бащата, с определяне на стандартните лични контакти и издръжка. Ищцата не претендира за издръжка.

Ищцата основава исковите си претенции на следните фактически твърдения: страните са съпрузи, по силата на сключения между тях граждански брак. Бракът е първи за двамата, като от него имат две деца. Настъпило дълбоко  и непоправимо разстройство на брака. От една година са във фактическа раздяла. Бракът съществува формално, без необходимото съдържание. Ето защо моли за постановяване на положително решение по делото, като бъде прекратен брака между страните без произнасяне за вината, на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

В рамките на предоставения срок по чл. 131, ал. 1 от ГПК, ответникът редовно призован по делото не е депозирал отговор на исковата молба, не се явява в съдебно заседание и не изпраща представител.

В хода на проведените по делото съдебни заседания, ищцата, чрез процесуалния си представител поддържа предявения иск и моли за положително произнасяне по същия. Сочи се, че страните по същество са се разбрали за последиците от развода, но отсъствието от страната на ответника, препятства прекратяването на брака да е по взаимно съгласие.

СЪДЪТ, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак, за което обстоятелство е съставен акт за граждански брак №60/17.09.2006 г. от Община – Каолиново. От брака имат две родени деца ненавършили пълнолетие.

            Приобщен по делото ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №0461/24.04.2007 г. от Община – Шумен, ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №0460/17.04.2015 г. от Община – Шумен, оригинал на удостоверение за сключен граждански брак от 17.09.2006 г., за което е съставен акт за граждански брак №60/17.09.2006 г. от Община – Каолиново. Изготвен е и социален доклад изх. №ПР/Д-Н-К/5-001/14.02.2019 г. на АСП ДСП – Каолиново.

В хода на производството е разпитан един свидетел, който по същество допълва исковата молба и докладите на социалните органи.

Въз основа на горната фактическа установеност, съдът формира следните правни изводи:

         Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, съдът приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. От събраните по делото гласни доказателства, се установява, че между съпрузите е настъпила фактическа раздяла от около една година. Конкретните причини и персонална вина за това обаче, както и за влошените отношения по между им, не се установяват по безпротиворечив и категоричен начин. Поведението и на двамата съпрузи се е отразило върху нормалното протичане на брака и е довело до невъзможност за продължаване на съвместния съпружески живот. Налице е дълбоко и непоправимо разстройство, поради което бракът следва да се прекрати с развод.

Предвид направеното искане и липсата на спор между страните по претенцията за фамилното име на съпругата след прекратяването на брака, то следва да се постанови решение, с което се допусне възстановяване на предбрачното фамилно име на съпругата.

Съгласно разпоредбата на чл.329, ал.1, изр.2-ро от ГПК, по брачните дела, когато няма вина, или когато и двамата съпрузи са виновни, съдебните разноски остават в тежест на страните така, както са ги направили.

На основание чл.6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, РС-Шумен определя окончателна държавна такса за развода в размер на 50,00 лв.

Водим от горното, съдът

 

                                               Р     Е     Ш     И :

 

ПРЕКРАТЯВА брака между С.И.А., с ЕГН **********, с адрес: *** и Ф.Ф.А., с ЕГН **********, с адрес: ***, сключен пред длъжностното лице по гражданско състояние, за което обстоятелство е съставен акт за граждански брак №60/17.09.2006 г. от Община – Каолиново, на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие – Е. Ф.Ф. ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен се предоставят на майката – С.И.А., с ЕГН **********, като местоживеенето е по настоящ адрес:***.

  ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата Ф.Ф.А., с ЕГН ********** с детето Е. Ф.Ф. ЕГН **********, както следва:

- Всяка първа и трета седмица от месеца, в събота от 10.00 часа до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и всеки четвъртък от втора и четвърта седмица от месеца от 17.00 ч до 08.00 ч в петък, с преспиване;

- Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 26 декември, с преспиване;

- Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година от 09.00 часа на 31 декември до 18.00 часа на 2 януари, с преспиване;

- Първите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при четна година от 10.00 часа на първия ден - петък, до 18.00 на втория ден – събота, с преспиване. Вторите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при нечетна година от 10.00 часа на третия ден - неделя, до 18.00 на четвъртия ден – понеделник, с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празници.

- На 15.04., когато е рожденият ден на детето от 15.00 ч. до 12.00 ч. на 26 февруари, с преспиване, както и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, разделен на три пъти по 5 дни, като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено до края месец юни на всяка текуща година с оглед планиране на почивка на детето с родителя.

При осъществяване на личните контакти между детето с бащата, същият взема детето от адреса на местоживеене на майката посочен по-горе, а при промяна, майката се задължава да предостави своевременно новият си адрес на бащата за да упражнява уговорения режим на контакти

ОСЪЖДА Ф.Ф.А., с ЕГН ********** да заплаща на детето Е. Ф.Ф. ЕГН **********, чрез неговата майка С.И.А., с ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 140,00 лв., платима до 10-то число на текущия месец, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на законни основания за нейното изменяване или прекратяване. като издръжката следва да се заплаща посредством пощенски запис.

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие – Е. Ф.Ф. ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен да се предоставят на бащата Ф.Ф.А., с ЕГН **********, като местоживеенето е по настоящ адрес:***.

  ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на майката С.И.А., с ЕГН ********** с детето Е. Ф.Ф. ЕГН **********, както следва:

- Всяка първа и трета седмица от месеца, в събота от 10.00 часа до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и всеки четвъртък от втора и четвърта седмица от месеца от 17.00 ч до 08.00 ч в петък, с преспиване;

- Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 26 декември, с преспиване;

- Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година от 09.00 часа на 31 декември до 18.00 часа на 2 януари, с преспиване;

- Първите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при четна година от 10.00 часа на първия ден - петък, до 18.00 на втория ден – събота, с преспиване. Вторите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при нечетна година от 10.00 часа на третия ден - неделя, до 18.00 на четвъртия ден – понеделник, с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празници.

- На 22.04., когато е рожденият ден на детето от 15.00 ч. до 12.00 ч. на 26 февруари, с преспиване, както и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, разделен на три пъти по 5 дни, като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено до края месец юни на всяка текуща година с оглед планиране на почивка на детето с родителя.

При осъществяване на личните контакти между детето с майката, същата взема детето от адреса на местоживеене на бащата посочен по-горе, а при промяна, бащата се задължава да предостави своевременно новият си адрес на майката за да упражнява уговорения режим на контакти.

ОСЪЖДА С.И.А., с ЕГН ********** да заплаща на детето Е. Ф.Ф. ЕГН **********, чрез бащата Ф.Ф.А., с ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 140,00 лв., платима до 10-то число на текущия месец, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, като издръжката следва да се заплаща посредством пощенски запис.

  ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, къща в с. П., общ. Каолиново, обл. Шумен, ул. ”***” №11  на Ф.Ф.А., с ЕГН **********. Констатира, че С.И.А. го е науснала.

ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака, страните не си дължат издръжка взаимно.

Постановява, след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име С., на основание чл. 53 от СК.

Разноските остават в тежест на страните, така, както са направени.

  ОПРЕДЕЛЯ  окончателна държавна такса по делото в размер на 50,00 /петдесет/ лв.

 ОСЪЖДА С.И.А., с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен, сумата от 25,00 лева, представляваща държавна такса при решаване на делото, държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 201,60 лв., както и 5,00 лв. държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Ф.Ф.А., с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен, сумата от 25,00 лева, представляваща държавна такса при решаване на делото, държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 201,60 лв., както и 5,00 лв. държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

  ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдената издръжка, на основание чл. 242, ал. 1 ГПК.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от връчването му от страните пред Окръжен съд  - Шумен.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: