Р Е Ш Е Н И Е

 

34/14.1.2019г. ,         Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                              седми  състав

На 10 (десети) януари                                                       Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                     Председател Теодора Йорданова- Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3259 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

         Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

         В исковата си молба ищецът Ф.Е.О. твърди, че с ответницата К. Н.О. са съпрузи от 03.11.1988 г., който бил втори помежду им. От брака си имали родени две деца, понастоящем пълнолетни. В началото бракът им протичал нормално, но през 1998 г. ответницата се установила при дъщерята на страните в Република Турция и оттогава не се завръщала в страната и двамата не поддържали връзка помежду си. Ищецът моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, като му бъде предоставено ползването на семейното жилище. Не предявява претенция за издръжка между бивши съпрузи. Не прави искане за присъждане на направените от него деловодни разноски.

         Ответницата не подава отговор на исковата молба и не взема становище по предявения иск.

         Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

         От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 22.12.1983 г., когато с акт №***/22.12.1983 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – Д.Ф.Е. и М.Ф.Е., понастоящем пълнолетни (видно от приетото по делото извлечение от Регистър „НБД“). Разпитаните в съдебно заседание свидетели Д.Е. (син на страните) и Я.Х. излагат, че страните имали два брака помежду си. Преди двадесет години ответницата напуснала семейното жилище и се установила при дъщерята на съпрузите в Република Турция. Ищецът, от своя страна останал да живее в семейното жилище в гр. Шумен. Оттогава двамата неподдържали никаква връзка помежду си, като К. О. никога не се завърнала в родината.

         Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, прераснало в настъпилата фактическа раздяла отпреди двадесет години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

         Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му предявява единствено ищецът. По делото се установи, че семейното жилище на страните, по смисъла на СК (обитавано като такова към момента на раздялата на съпрузите), представлява апартамент, находящ се в гр. Шумен, на ул. „С” № 2, вх. 1, ет. 1, ап. 1 и съставлява съпружеска имуществена общност. Доказа се по делото, че ответницата напуснала семейното жилище, като същото понастоящем се ползва от ищеца. Предвид изложеното, съдът счита, че същото, след развода, следва да бъде предоставено за ползване на ищеца, като се констатира, че ответницата го е напуснала.

         По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

         Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

         ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 22.12.1983 г. с акт № ***/22.12.1983 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен между Ф.Е.О. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Р.М. от ШАК, гр. Шумен, ул. „Д.В.“ № 15 и                       К.Н.О. с ЕГН **********,***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО  РАЗСТРОЕН.

         ПРЕДОСТАВЯ на Ф.Е.О. ползването на семейното жилище – апартамент, находящ се в гр. Шумен, на ул. „С” № 2, вх. 1, ет. 1, ап. 1, като КОНСТАТИРА, че К.Н.О. го е напуснала.

         ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева).

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ф.Е.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА К.Н.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Ф.Е.О. деловодни разноски в размер на 30,00 лв. остават в негова тежест, така както ги е направил.

         Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                Районен съдия: