Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

Шуменският районен съд, в публичното заседание на шести декември , през две хиляди и  деветнадесета    година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №3295   по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Д.В.Д., ЕГН **********,*** и К.М.И., ЕГН **********,***   , в която посочват , че са сключили граждански брак на 06.01.2012 г. От брака имат две деца , които към момента са непълнолетни .В момента отношенията им са дълбоко и непоправимо разстроени . Всеки от тях живее собствен живот , бракът им е изпразнен от съдържание . Поради горното молят съда да постанови решение , с което бракът им да бъде прекратен с развод , представят споразумение по чл.51 от СК , което молят да бъде одобрено .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

                 По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № *** на Община Шумен , от което е видно , че страните са съпрузи от 06.01.2012 г.   От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен  и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***  на Община Шумен,  е видно , че децата на страните   М. К. М., с ЕГН ********** и  И. К. М., с ЕГН **********  са непълнолетни .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетните деца. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на непълнолетните им деца  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от жената    , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от  мъжа  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  ,  мъжът следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху определения размер на издръжките за децата в размер на 288 лева

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,  жената  следва да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата  58 лева – държавна такса върху паричното уравнение , което получава за поставеното в дял на мъжа МПС  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,   мъжът следва  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата  58 лева  -  държавна такса върху ½ стойността  на поставеното му в личен дял МПС .

  Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 06.01.2012 г.  с  Акт  ***. на Община Шумен     ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  Д.В.Д., ЕГН **********,*** и К.М.И., ЕГН **********,***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между  Д.В.Д., ЕГН ********** и К.М.И., ЕГН **********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

Застрахователната стойност на МПС е в размер на  1500 лева .

ОСЪЖДА   К.М.И., ЕГН **********,***  ,  да  заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от 361  ( триста шестдесет и един  ) лева ,  от която 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото , 288   лева – държавна такса върху определения размер на издръжката на децата и  58  лева - държавна такса върху ½ от стойността на поставеното му в личен дял МПС.

ОСЪЖДА Д.В.Д., ЕГН: **********,***,  да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС ,  сума от 58 ( петдесет и осем ) лева – държавна такса върху уравнението получено за поставеното в личен дял на мъжа МПС .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: