Р Е Ш Е Н И Е

 

620/24.6.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На осемнадесети юни                                           две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Николова

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3318 описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.240 от ЗЗД по отношение на главницата и по чл.86, ал.1 от ЗЗД по отношение на акцесорното вземане.

Делото е образувано по искова молба от И.Т.П.  с ЕГН ********** с адрес ***, действаща чрез адв С.З.-С.от ШАК срещу Г.Г.Т. с ЕГН ********** ***. Излага се, че на 04.12.2017г. между ищцата и ответницата бил сключен договор за заем (наименован „декларация“), с нотариална заверка на подписите,  като ищцата предала на ответницата сума в размер на 2000 лв., която следвало да се върне до 20.12.2017,  но нито на уговорената дата, нито до настоящия момент сумата е върната. Заемателката поискала удължаване на срока до 20.10.2018г., но така и не изпълнила задължението си.  Това обосновало правния интерес от водене на настоящото производство, като в заключение се иска осъждането на Г.Т. да заплати на И.П. сума в размер на 2000 лв., представляваща дължима главница по договор за паричен заем от 04.12.2017г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на предявяване на иска – 19.11.2018г. до окончателното ѝ изплащане, както сума в  размер на 185.93 лв., представляваща обезщетение за забава за периода от 21.12.2017г. до 19.11.2018г. – датата на депозиране  на исковата молба. Претендират се и разноските направени в настоящото производство.

Исковата молба, ведно с приложените към нея доказателства са връчени редовно на ответницата. Въпреки предоставения ѝ по чл.131 от ГПК срок, ответницата не е депозирала отговор на исковата молба, като не е изразила становище по допустимостта и съществото на предявените искове.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание за ищеца се явява адв. С.З.-С.от ШАК, като се поддържа исковата молба и се прави искане за постановяване на неприсъствено решение, предвид наличието на предпоставките за това. Моли се за присъждане на направените разноски по настоящото дело, като се представя списък за разноските по чл.80 от ГПК.

Ответницата, редовно призована, не се явява и не изпраща представител. Не се депозира и молба за разглеждане на делото в нейно отсъствие или отлагане на същото поради уважителни причини.  

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките за приложението на  чл.238, ал.1 от ГПК, във връзка с чл.239 от ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителна преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Изходът на спора и искането от ищеца за присъждане на реализираните от него разноски, подкрепено с доказателства за действително реализирани такива, обосновават положителното  произнасяне за тези в настоящото производство. Поради това и ответникът следва да заплати разноски в исковото производство в размер на общо 580 лв., от които 450 лв. за заплатено адвокатско възнаграждение и 130 лв. за заплатена държавна такса.

Водим от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И

  

ОСЪЖДА Г.Г.Т. с ЕГН ********** с адрес *** да заплати на И.Т.П. с ЕГН ********** с адрес ***, със съдебен адрес ***, чрез адв. С.З.-С.от ШАК сума в размер на 2000 лв. (две хиляди лева), представляваща дължима главница по договор за паричен заем от 04.12.2017г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на предявяване на иска – 19.11.2018г. до окончателното ѝ изплащане, както сума в  размер на 185.93 лв. (сто осемдесет и пет лева и деветдесет и три стотинки), представляваща обезщетение за забава за периода от 21.12.2017г. до 19.11.2018г. – датата на депозиране  на исковата молба.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК Г.Г.Т. с ЕГН **********  да  заплати на И.Т.П. с ЕГН **********   разноските направени в производството общо в  размер на  580 лв.(петстотин и осемдесет лева), съгласно представен списък на разноските по чл.80 от ГПК.

            На основание чл.239, ал.4 от ГПК решението не подлежи на обжалване.  

                                                          

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: