Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

148/14.2.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на дванадесети февруари 2019 година

в публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3319/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.  

Искова молба от Р.Л.З., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу А.И.З., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради неразбирателство и продължителна фактическа раздяла, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, без произнасяне по въпроса за вината и предоставяне ползването на семейното жилище.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Иска прекратяване на брака, без произнасяне по въпроса за вината, съгласна е с предоставяне ползването на семейното жилище на ищеца и желае да възстанови предбрачното си фамилно име.

В открито заседание, страните, редовно призовани, ищецът лично, поддържа заявеното в исковата молба, а ответницата, не се явява, не изпраща представител.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Страните сключили граждански брак на 22.06.1996г., за което бил съставен Акт № 206 на Община Шумен. От брака си имали едно дете – пълнолетно. Не се събраха каквито и да е доказателства установяващи дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Твърдяната фактическа раздяла, действително е самостоятелна причина за дълбоко и непоправимо разстройство, но само твърденията на страните в тази насока, не са достатъчни за доказването и.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че не е доказана основната предпоставка за уважаване на брачен иск за развод, а именно бракът между страните да е дълбоко и непоправимо разстроен. Това е пречка да се допусне прекратяването му и предявения иск следва да се отхвърли като неоснователен.

Разноски между страните не са претендирани, а и съобразно чл. 329 ГПК, не се присъждат.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р    Е    Ш    И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Р.Л.З., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу А.И.З., ЕГН : **********, с адрес ***, иск за развод, като неоснователен.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 25 лева, която е внесена при завеждане на исковата молба.

Разноски между страните не се присъждат.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: