Р Е Ш Е Н И Е

 

297 /1.4.2019г. ,                         гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на двадесет и шести март през две хиляди и деветнадесета година

в публично заседание, в следния състав:  

                                                                         Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3519 по описа на ШРС за 2018 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

    Производство по чл. 239 от ГПК.

Производството е образувано по искова молба от Ц.Н.Х., с ЕГН **********,***, чрез адв.Д.Д. при ШАК, съдебен адрес:***, срещу „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „С.“ № ***, представлявано от Д. Т. Г., като е предявен иск по чл. 128, т.2 от КТ.

Ищецът твърди, че по силата на трудов договор № *** /***г. по чл. 67, ал.1, т.1 от КТ, сключен между Ц.Н.Х., с ЕГН ********** и „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „С.“ № ***, представлявано от Д. Т. Г., ищецът приел и се задължил да изпълнява длъжността „помощник-готвач“ в „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, код по НКИД ***, с основно трудово възнаграждение в размер на 510 лв. на месец, с място на работа ресторант /бивш ирландски пъб/, находящ се в гр. Шумен, обл. Шумен, бул. „С. В.“ В.. С договора е определен платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни. На ***г. трудовото правоотношение с работника било прекратено, без да е получил заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, съобразно чл. 128, т.2 от КТ.

Твърди, че работодателят не е платил трудовото възнаграждение на работника, вкл. и до настоящия момент, за следните месеци: м. август - 14 работни дни - тр. възнаграждение от 310лв и за м. септември 2018г  - 18 работни дни –тр. възнаграждение от 568лв. Иска от съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищеца сумата от 681,31лв., представляваща трудово възнаграждение за положен труд по трудов договор за времето от ***г. до ***г., ведно със законната лихва от ***г. Претендира направените по делото разноски. Прилага писмени доказателства. В съдебно заседание ищецът се явява лично и с упълномощен представител- адв. Д. при ШАК, който поддържа иска, както е предявен.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея, са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок, от негова страна не е бил депозиран писмен отговор. В съдебно заседание, пълномощникът на ищеца прави искане за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

            Ответникът не изразява становище по исковете, не представя в срок писмен отговор на исковата молба. Не прави искания и не се представлява в първото по делото заседание.

            Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание и искът е вероятно основателен.

В първото по делото заседание на 26.03.2019г., съдът, с определение, е допуснал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, поради наличие на следните предпоставки по чл. 239, ал. 1 от ГПК:

            По чл. 239, ал.1, т. 1 от ГПК: ответникът не се представлява в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие. С определение от 14.12.2018г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на страните, вкл. на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание.

            По чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК: в подкрепа на предявените искове, ищецът се позовава на следните приети по делото доказателства: трудов договор № * от ***г., трудова книжка, уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ, справка за социално осигуряване, Удостоверение за декларирани данни изх. № ***/***г., справка – данни за осигуряване по ЕГН за периода от 01.08.2018г. до 30.09.2018г., справка актуално състояние на действащи трудови договори за ЕГН **********, за периода от 01.08.2018г. до 30.09.2018г., справка от ТР и заключението по ССЕ.

            Настоящият състав счита, че изброените доказателства сочат вероятната основателност на претенцията по чл. 128, т. 2, КТ. Тоест, предявеният иск е вероятно основателен и обосновава наличието на предпоставката по чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК.

Видно от представените по делото доказателства е, че ищецът е работил в ответното дружество по трудов договор № *** /***г., с посочено основание чл. 67, ал.1, т.1 от КТ, с основно месечно трудово възнаграждение 510лв. На ***г. трудовото му правоотношение било прекратено, без да е връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение.

Горната фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства.Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената в хода на съдебното производство съдебно-счетоводна експертиза, по която вещото лице дава заключение, че дължимото неплатено възнаграждение на ищеца за м.август, 2018г., е нето 240, 89лв., а за месец септември, 2018г., е сума нето 441,38лв .

При така установената фактическа обстановка по отношение на иска с правно основание чл.128, т.2 от КТ, съдът приема от правна страна следното:

От събраните в хода на съдебното производство доказателства и съдебно-счетоводна експертиза, се установява по безспорен начин, че страните са били в трудово-правни отношения, като ищецът е работил в ответното дружество от ***г. до ***г. Разпоредбата на чл.245 от КТ гарантира, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя, да бъде изплатено трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната, а разпоредбата на чл.128, т.2 от КТ предвижда задължение за работодателя в установените срокове да плати на работника уговореното трудово възнаграждение за извършената работа. От представените и посочени по-горе писмени доказателства се установява точният размер на начисленото на ищеца и неизплатено трудово възнаграждение за периода на престирания труд, включващ месеците август и септември, 2018г. В подкрепа на извода на съда е назначената и изготвената в хода на съдебното производство съдебно-счетоводна експертиза, която дава заключение, че начислени  и неизплатени на ищеца трудови възнаграждения за претендирания период са отразени във ведомостите и са за  месеците август и септември, 2018г., като нетната неплатена сума за получаване общо е 682,32лв.  /предявената с иска сума е 681,31лв./ Поради изложеното, съдът намира, че предявеният иск се явява основателен и доказан до претендирания размер и следва да бъде уважен за сумата от 681,31лв., представляваща неизплатената част от нетното трудово възнаграждение за месеците август и септември, 2018г. При преценка на иска, съдът съобрази отразеното в исковата молба, като се претендира нетната сума на дължимо трудово възнаграждение. В този смисъл съдът съобрази и константната съдебна практика на ВКС по този въпрос, съгласно която, при иск с правно основание чл.128, т.2 от КТ, може да се присъди брутното трудово възнаграждение или остатъкът от чистата сума за получаване, след приспадане на дължимия данък и обществени осигуровки, като решението трябва да е ясно дали се присъжда брутното трудово възнаграждение или се присъжда остатъкът, след приспадане на брутното трудово възнаграждение на дължимия данък върху общия доход и осигурителните вноски. В този смисъл е Решение №166 от 25.02.2010 год. на ВКС по гр.дело №220/2009 год., ІІІ н.о., ГК, което е постановено по реда на чл.290 от ГПК и съгласно т.2 от ТР №1 от 19.02.2010 год. на ВКС по тълк.д. №1/2009 год. на ОСГТК, е задължително за съдилищата.

Настоящото неприсъствено решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на предпоставките за това.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът дължи на ищеца и сумата от 300лв. за направените от ищеца разноски за адвокатско възнаграждение в хода на настоящото производство, съгласно представен списък.

На основание разпоредбата на чл.78, ал.6 от ГПК, доколкото делото е решено в полза на лице, освободено от държавна такса и разноски по производството в общ размер от 150лв, ответното дружество следва да бъде осъдено да заплати по сметка на ШРС 100лв. - възнаграждение за вещо лице и 50лв. държавна такса./.

Водим от горното, съдът

РЕШИ

ОСЪЖДА ответника „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „С.“ № ***, представлявано от Д. Т. Г., ДА ЗАПЛАТИ НА Ц.Н.Х., с ЕГН ********** ***, общо сумата 681,31лв. (шестстотин осемдесети един лева и тридесет и една ст.) – главница, представляваща неизплатена част от дължимото нетно трудово възнаграждение за месец август и месец септември, 2018г., с правно основание чл.128, т.2 от КТ.

ОСЪЖДА ответника „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „С.“  № ***, представлявано от Д. Т. Г., на основание чл.78, ал.1 от ГПК, да заплати на ищеца Ц.Н.Х., с ЕГН ********** ***, сумата от 300лв. (триста) лева, представляваща разноски за заплатено адвокатско възнаграждение в настоящото производство.

ОСЪЖДА ответника „М. Ф. **“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „С.“ № ***, представлявано от Д. Т. Г., да заплати в полза на държавата, по сметка на ШРС, сумата от 150 лв. (сто и петдесет) лева, включваща сума за държавна такса и разноски за възнаграждение на вещо лице.

На основание чл.242, ал.1 от ГПК, съдът постановява предварително изпълнение на решението в частта на присъденото трудово възнаграждение и обезщетение.

Решението, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК, не подлежи на обжалване.

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: