Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

185/22.2.2019г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и четвърти януари,  през две хиляди и деветнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П., като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №3558  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Н.Х. П., ЕГН: **********,***   и В.Н.П., ЕГН: **********,***    , в която посочват , че са сключили граждански брак на 18.11.1989 г.  родените от брака деца са пълнолетни .Бракът  им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова  молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите се явяват лично и  поддържат молбата си за развод и  споразумението  .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № *** г. на Общински Народен съвет Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 18.11.1989 г.     Твърдят , че родените от брака деца са пълнолетни . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че родените от брака деца са пълнолетни , ето защо  не е необходимо съдът да се произнася по въпросите за местоживеенето на децата  , упражняването на  родителските права , издръжката  и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25  лева предварително са внесени от  мъжа   , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева , съобразно посоченото в споразумението по чл.51 от СК , също е дължим от мъжа .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , мъжът  следва да заплати  държавна такса върху стойността на поставените му в дял МПС , в размер на 40 лева .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 18.11.1989 г.  , с Акт  № ***. на Общински Народен съвет Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Н.Х. П., ЕГН: **********,***   и В.Н.П., ЕГН: **********,***  ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .  

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Н.Х. П., ЕГН: ********** и В.Н.П., ЕГН: ********** , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата В.Н.П., ЕГН: **********,  ЗАПАЗВА   брачното   си фамилно име П.. 

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,    находящо се и гр. Шумен, ул. „***, е напуснато и от двамата съпрузи .

·        След прекратяване на брака ВЪЗЛАГА В ЛИЧЕН ДЯЛ на мъжа Н.Х. П., ЕГН: **********, , следните придобити по време на брака МПС :

Лек автомобил Фолксваген голф, № ****, . рама № ***, цвят - син металик. Застрахователната стойност на МПС е  1000  лева.

Лек автомобил Дачия логън, № ***, рама № ***, цвят –черен. Застрахователната стойност на МПС е 1000 лева .

·        Страните заявяват, че с подписване на настоящото споразумение са уредили  напълно всички лични и имуществени въпроси, свързани с прекратяването на брака, като за в бъдеще няма да имат спорове  и претенции един кьм друг. 

ОСЪЖДА Н.Х. П., ЕГН: **********,***  , да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС , обща сума от 55 (петдесет и пет ) лева , от която 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото  и 40  лева - държавна такса върху застрахователната стойност на поставените му в личен дял МПС .  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: