Р Е Ш Е Н И Е

 

49/18.1.2019г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На девети януари през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                             Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3560 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане”, ***, представлявана от Б. А. Х., с искане детето М. А. М., с ЕГН********** да бъде настанено в семейството на неговата баба по майчина линия – Н.М.И., с ЕГН********** ***. 

            За Дирекция “Социално подпомагане”, *** в съдебно заседание   не се явява представител.

            Заинтересованата страна – Н.М.И., в съдебно заседание се явява лично и изразява съгласие и желание да отглежда детето.

Майката на детето – М.И.И., редовно призована не се явява и не изразява становище по молбата. 

Бащата на детето – А.М.Н., в съдебно заседание се явява лично, като изразява съгласие детето да бъде отглеждано от неговата баба по майчина линия.

            Детето М. А. М., изслушано в съдебно заседание, на основание разпоредбата на чл.15, ал.1 от ЗЗДет. заявява, че при своята баба се чувства добре и желае и за в бъдеще да продължи да живее в дома й.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

            Детето М. А. М. е родено на *** год. от майка М.И.И. и баща – А.М.Н.. Видно от социалния доклад  детето е било изоставено от майка си непосредствено след неговото раждане, като от този момент грижи за него полага неговата баба по майчина линия. Същото е било няколкократно настанявано в семейството на своята баба по майчина линия със съдебно решение, като последното настаняване е било за срок от две години, който е изтекъл. Емоционалната връзка между детето и неговата майка не е прекъсната, като двете контактуват по телефон или скайп, а пред лятото майката води детето на почивка. В същото време детето не поддържа отношения със своя баща. Н.М.И. е декларирала желание и възможност да отглежда детето в семейството си. В тази  връзка след изтичане на срока, за който детето  вече е било настанено при своята баба по съдебен ред същото е било отново временно настанено при нея със Заповед №ЗД/Д-Н-033/12.11.2018 год. на Директора на Дирекция “Социално подпомагане”, ***.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от: Удостоверение за раждане, Декларация за даване на съгласие/несъгласие по чл.24, ал.3 от ЗЗДет., Заповед №ЗД/Д-Н-033/12.11.2018 год. на Директора на Дирекция “Социално подпомагане”, ***,  Социални доклади, Оценки на родителския капацитет.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на детето живее извън границите на Република България и не е в състояние да полага грижи за неговото отглеждане и  възпитание. В същото време бащата на детето също декларира невъзможност да поеме грижите за неговото отглеждане и възпитание. Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяне на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, *** се установява по безспорен начин, че детето може да бъде настанено в семейството на роднини и близки, доколкото същото към настоящия момент се отглежда от своята баба по майчина линия – Н.М.И.. Същата е подписала Декларация, с която изразява съгласието си детето да бъде настанено в нейното семейство. В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в семейството на роднини и близки”. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че И. разполага с много добри жилищни и хигиенно-битови условия за отглеждане на детето, между двете е изградена силна емоционална връзка, като детето й има доверие и се чувства спокойно. От друга страна в семейството на своята баба детето ще получава внимание и грижи, подобни на тези, които евентуално би получавало в биологичното си семейство, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето. 

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, *** се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като на основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, детето М. А. М., с ЕГН********** да бъде настанено в семейството на неговата баба по майчина линия – Н.М.И., с ЕГН********** *** за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона обстоятелства за изменение или прекратяване на настаняването.

Водим от горното съдът  

РЕШИ

  

НАСТАНЯВА детето М. А. М., с ЕГН********** в семейството на неговата баба по майчина линия – Н.М.И., с ЕГН********** *** за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона обстоятелства за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.3 от Закона за закрила на детето решението подлежи на незабавно изпълнение.

На основание чл.28, ал.6 от Закона за закрила на детето решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, *** за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: