Р Е Ш Е Н И Е

 

33/14.1.2019г. ,         Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 10 (десети) януари                                                                   Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3575 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 30 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето Х.М.Й. Излага, че по силата на съдебно решение, същото, по медицински показания било настанено в ДМСГД – Варна. Понастоящем, здравословното състояние на детето се подобрило значително и майката на Х. – М.Д.Й. заявила желанието си да се грижи за него. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на Х.М.Й. извън семейството, поради отпадане на основанията по чл. 25 от ЗЗакрД.

            Заинтересованата страна – майка на детето – М.Й. излага съгласие с направеното искане.

            Заинтересованата страна – ДМСГД – Варна не взема становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното заверено копие на удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/09.05.2017 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Х.М.Й. е роден на *** г. в гр. Шумен от майка М.Д.Й. и баща – неизвестен. Същото с решение, влязло в сила на 18.11.2017 г. било настанено в ДМСГД – Варна за срок от една година. От представената заповед № ЗД/Д-В-243/16.07.2018 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се установява, че на осн. чл. 30, ал. 2 от ЗЗакрД, е временно прекратено настаняването извън семейството на детето Х. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че поради преждевременното раждане на детето било необходимо то да остане в болнично заведение, поради което и било настанено в медицинското заведение в гр. Варна. Понастоящем, обаче, състоянието му се подобрило и майка му разполагала с възможността да се грижи за него.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Установи се, че по реда на чл. 28 от ЗЗакрД, детето Х. било настанено в специализирана институция. Доказа се, че майката на детето понастоящем е в състояние да полага грижите по неговото отглеждане и възпитание, както и че оставането на детето в семейството на родителя си е в негов интерес.

            Ето защо, съдът намира, че е налице отпадане на основанието по чл. 25, ал. 1, т. 3 от ЗЗакрД за настаняване на детето извън неговото семейство, поради което е налице предпоставката, визирана в разпоредбата на чл. 29, т. 2 от ЗЗакрД. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на малолетното дете е да бъде прекратено настаняването му в ДМСГД – Варна.

            На основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Шумен за съответно вписване на постановеното прекратяване на настаняването в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето, ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО в Дом за медико-социални грижи за деца – Варна, на детето Х.М.Й. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Шумен от майка М.Д.Й. с ЕГН ********** и баща – неизвестен.

            ДОПУСКА предварително изпълнение на решението на основание чл. 30, ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение, на основание чл. 30, ал. 4 вр. ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Решението, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Шумен – за съответно на постановеното прекратяване на настаняването вписване в регистъра на населението.

 

                                                                                         Районен съдия: