Р      Е     Ш     Е       Н      И      Е

 

131/11.2.2019г. , гр. Шумен,  

 

Шуменски  районен  съд,  в  публичното  заседание на десети януари,   през две хиляди и деветнадесета   година,  в  състав :  

                                                                                               СЪДИЯ: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.,   като разгледа докладваното  от районния съдия  гр.д.  № 3607  по  описа   за  2018 г.,  за  да  се произнесе   взе предвид следното:  

Производство по чл.30 ал.2  и чл. 29, т.8 и т.9 във вр. с чл. 27, ал. 1 и  във вр. с чл. 25, ал.1 т. 3 от  Закона за закрила на детето.  

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“  Шумен, представлявано от Г. А. М. ,  с която моли да бод е прекратено настаняването на детето  Б. С.С., ЕГН: **********  в приемното семейство на Е.Х.М. и Р.С.М. и   да бъде настанено в семейството на Н. Ф. Д. (баба на децата по майчина линия) с адрес гр. Шумен, ул. „***.

ДСП/ОЗД работели по случая с детето от 07.06.2016 г. във връзка с постъпили сигнали  от РУ на МВР Шумен. След извършено социално  проучване било установено, че детето се отглеждало при лоши хигиенно-битови условия. С.С.Х. (майка на детето) декларирала писмено, че желае детето й да бъде настанено в приемно семейство. Детето Б. С.С. било настанено  в приемното семейство на Е. и  Е. П. с адрес с. Струйно, ул. *** об. Шумен. След  влошаване  на здравословното състояние на приемните родители детето било изведено от семейството  било настанено по административен и съдебен ред  в професионалното приемно  семейство на Е. и Р. ***.

Детето било  в добро  здравословно състояние, с редовни имунизации за възрастта си, емоционалното и поведенческо развитие  съответствали за  възрастта му. Имало формирани  умения и навици за самообслужване.

На 16.06.2017 г. майката на детето С.С.Х.  изразила желание да полага грижи за него. Издадено било направление  от директора на ДСП Шумен за ползване на социална услуга, но преди да се получи оценката майката е напуснала адреса на който живеела и в настоящият момент била в неизвестност.

Н.Ф. Д. (баба на детето по майчина линия) изразила желание да полага грижи за детето Б. в своето семейство. Изготвена била оценка на родителския капацитет на лицето  и било изразено становище, че тя притежава необходимия родителски капацитет, притежавала необходимите жилищни условия и имала възможност да задоволява потребностите на детето от ежедневни грижи, храна, облекло, здравеопазване и обучение. Н. Д. притежавала необходимия ресурс да стимулира успехите на детето и да го подкрепя при неуспех. В рамките на няколко месеца били провеждани срещи между детето Б.  и близки по майчина линия с цел затвърждаване на емоционалната връзка между тях.      

Д”СП”  Шумен, редовно призовани, не изпращат представител.

С.С.Х. – майка на детето, редовно призована,  явява се лично и заявява, че е съгласна с молбата. Излага, че в момента живее с приятеля си, не  работи, в момента си търсела работа.

 Заинт. страна Е.М. – редовно призована,  явява се лично и заявява, че е съгласна с молбата.

Заинт. страна Р.М. – редовно призован, не се явява, не изпраща представител.

Н.Ф.Д. -  баба на детето по майчина линия, редовно призована,  явява се лично и заявява, че желае да полага грижи за внука  си.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното: 

Видно от представените по делото Удостоверение за раждане издадено въз основа на Акт за раждане № *** г. на Община Шумен, детето Б. С.С. има родители както следва: майка С.С.Х., ЕГН:  ********** и баща неизвестен;

 По делото е представен  Социален доклад с изх.№ СЛ/D-Н/84-013 от 01.08.2018 г.  в който са обективирани проучванията на социалните работници, които са изложили заключението си, че в най-добър интерес  за детето Б. С. С., ЕГН: ********** е да бъде прекратено настаняването му в професионалното приемно семейство на Е. и  Р. М. и детето да бъде настанено  в семейството на баба си по майчина линия  Н.Ф.Д..

 Съобразно изискването на чл.26 ал.3 , т.2 от ЗЗдетето е  представена Декларация от бабата  на детето Н.Ф.Д.,  като същата  изразява желанието си да отглежда детето   в  нейното семейство.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, както и, че са налице предпоставките по чл.28 от ЗЗдетето намира, че в интерес на детето  Б. С. С., ЕГН: ********** е да бъде прекратено настаняването му в професионалното приемно семейство на Е. и  Р. М.  и  да бъде настанено  в семейството на баба си по майчина линия  Н.Ф.Д.  за срок от 1 година, или до  настъпване на предвидените в закона основания за изменени или прекратяване на настаняването. 

           Водим от горното и на основание чл.28, ал.3 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето,

Р          Е          Ш          И  :

                 

            ПРЕКРАТЯВА  настаняването на детето Б. С. С., ЕГН: ********** в професионалното приемно семейство на Е.Х.М., ЕГН: ********** и Р.С.М., ЕГН: ********** с адрес ***

       НАСТАНЯВА детето Б. С. С., ЕГН: **********, в семейството на баба му по майчина линия - Н.Ф.Д.  с ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: *** , за срок от една година или до  настъпване на предвидените в закона основания за изменени или прекратяване на настаняването.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в 7 дневен срок от съобщаването му на страните.

           Обжалването не спира изпълнението.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Шумен, за изпълнение по административен ред. 

 

                                                                                                                      СЪДИЯ: