Р Е Ш Е Н И Е

 

32/14.1.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На осми януари                                                     две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3608 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” – гр.Шумен, представлявана от Г.А.М., с искане да бъде прекратено настаняването на детето Н. С.С. с ЕГН ********** в професионалното приемно семейство на Е. и Р.М.  и да бъде настанено в семейството на близки и роднини, а именно  при Н.Ф. Д.  с ЕГН ********** - баба на детето по майчина линия.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, не депозират и молба по хода на делото.

Майката на  детето, се явява лично, като изразява категоричното си съгласие детето да бъде отглеждано от нейната майка, тъй като това е в най-голям негов интерес.

Заинтересованата страна Е.М. се явява лично и моли съда да бъде прекратено настаняването на детето.

            Заинтересованата страна – бабата на детето се явява лично, като сочи, че детето е настанено при нея с братчето си и децата се чувстват много добре. Моли да бъдат оставени при нея, тъй като иска да се грижи за тях, докато дъщеря ѝ поеме отговорностите си.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето Н. е родено в семейството на С.С.Х. на 20.01.2012г., като в удостоверението за раждане не е вписан баща. След получен сигнал от Районно управление „Полиция“ Шумен социалните работници започват работа по случая, като  детето било настанено в приемното семейство на Е.и Е.П.на 09.06.2016г. по административен ред. В последствие е настанено при това семейство по съдебен ред за срок от една година. По здравословни причини семейството е уведомило на 01.12.2017г., че прекратяват договора си като приемни родители. Поради тази причина детето е настанено, видно от Решение № 376/24.04.2018г. по гр.д. № 739/2018г. на ШРС в семейството на Е. и Р.М. за срок от две години. Към момента обаче били налице нови обстоятелства, а именно възможността за детето грижи да полага негов роднина – бабата на детето по майчина линия Н.Ф.. Освен, че същата е изразила желание да се грижи за детето, видно от приложените писмени доказателства по делото, според проучването на социалните работници, госпожа Ф. притежава необходимия родителски капацитет да отглежда детето в семейна среда.  Наблюдавала се и силна емоционална връзка между нея и детето, като същото изразило желанието си да живее при нея.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на детето към момента е с нисък родителски капацитет, същата живее в квартира под наем, като към момента не работи. Сочи като основна причина да не полага грижи липсата на материални средства. Твърди, че децата се чувстват добре при нейната майка, а тя ще им помага с каквото може. Или в  настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се установява по безспорен начин, че детето може да бъдат настанено в семейството на роднини – баба  по майчина линия, като бъде прекратено настаняването му в приемното семейство, което го е отглеждало досега.

Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в семейството на роднини и близки”, където е настанено и нейното братче.  Следва да се отбележи, че по този начин децата ще растат в биологичната си среда, като двамата няма да живеят разделени. Поради изложеното, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.28, ал.1 от ЗЗДет., във вр. с чл.25, ал.1, т.1 и т.2 от ЗЗДет., като детето бъде настанено в семейството на своята баба по майчина линия. Ето защо молбата на Дирекция “Социално подпомагане” Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена.  

Водим от горното, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на  детето Н. С.С. с ЕГН ********** в професионалното приемно семейство на Е.Х.М. с ЕГН ********** и Р.С.М. с ЕГН ********** и НАСТАНЯВА детето в семейството на нейната баба по майчина линия – Н.Ф. Д. с ЕГН ********** с адрес *** за срок от 2 (две) години, считано от датата на влизане на решението в сила, или  до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”- Шумен за сведение и изпълнение.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: