Р Е Ш Е Н И Е

 

82/29.1.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

***ският районен съд, единадесети състав

На двадесет и трети януари през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3616 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане”, гр.***, представлявана от Г. А. М., с искане за настаняване на детето А. К. С., с ЕГН********** в професионалното приемно семейство на А.М.Ф., с ЕГН********** и О.Р.Ф., с ЕГН**********,***.

            За Дирекция “Социално подпомагане”, гр.*** в съдебно заседание не се явява представител.  

            Майката на детето – А.А.И. в съдебно заседание не се  явява и не изразява становище.    

            Бащата на детето – К.С.К. в съдебно заседание също не се явява и не изразява становище.

            Заинтересованата страна – А.М.Ф. в съдебно заседание се явяват лично, като заявява, че имат желание и възможност да отглеждат детето в семейството си.   

Заинтересованата страна – О.Р.Ф. в съдебно заседание също се явяват лично, като заявява, че имат желание и възможност да отглеждат детето в семейството си.   

            Детето А. К. С., изслушано на основание разпоредбата на чл.15 от ЗЗД заявява, че в приемното семейство се чувства добре и желае да продължи да живее в него.   

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето А. К. С. е родено на *** год. в гр.Нови пазар от майка А.А.И. и баща – К.С.К.. Тъй като родителите на детето не са били в състояние да полагат грижи за него същото е било настанено по съдебен ред в приемното семейство на А.М.Ф. и  О.Р.Ф. за срок от две години, който срок е изтекъл на 08.11.2018 год. В тази връзка детето е било отново настанено по административен ред със Заповед №ЗД/Д-Н-132/08.11.2018 год. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“, *** в приемното семейство на А.М.Ф. и  О.Р.Ф.. 

Видно от изготвения по делото Доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, ***, Отдел за закрила на детето и от материалите по делото, към настоящия момент родителите на детето все още не са в състояние да полагат грижи за него. По делото не са събрани доказателства и данни за други близки и роднини на детето, които да могат и да имат желание и възможност да поемат отговорността по отглеждането и възпитанието му.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Решение №695/17.10.2016 год. по ГД №2347/2016 год. на ШРС, Експертно решение №1253/096/23.08.2016 год., Декларация,  Удостоверение за раждане, Заповед №ЗД/Д-Н-132/08.11.2018 год. на Директора на Дирекция “Социално подпомагане”, ***, Социален доклад.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката и бащата на детето към настоящия момент не са в състояние да полагат грижи за неговото отглеждане и възпитание. Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, *** се установява по безспорен начин, че детето не може да бъде настанено в семейството на роднини и близки, доколкото е установено, че от кръга на роднините на детето няма такива, които да имат възможност и желание да полагат грижи за неговото отглеждане и възпитание. С оглед на изложеното мярката “настаняване в семейство на близки и роднини” се явява неадекватна.   

В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, неговата възраст и здравословно състояние най-подходяща се явява мярката “настаняване в приемно семейство”. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че между избраното приемно семейство и детето има установена емоционална връзка, като детето вече е настанено в семейството.  Обстоятелството, че приемното семейство притежава необходимите условия, налага извода, че на детето ще бъде осигурена подходяща за неговото развитие битова среда. От друга страна в приемното семейство детето ще получава внимание и грижи, подобни на тези, които евентуално би получавало в биологично семейство, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето до момента, в който биха настъпили обстоятелства, при които да е възможно реинтегриране на детето в неговото биологично семейство.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, *** се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като на основание чл.28, ал.1 и сл. от ЗЗДетето детето  А. К. С., с ЕГН********** следва да бъде настанено в професионалното приемно семейство на А.М.Ф., с ЕГН********** и О.Р.Ф., с ЕГН**********,*** за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Водим от горното, съдът

РЕШИ

  

НАСТАНЯВА детето А. К. С., с ЕГН********** в професионалното приемно семейство на А.М.Ф., с ЕГН********** и О.Р.Ф., с ЕГН**********,*** за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от Закона за закрила на детето решението подлежи на незабавно изпълнение.

На основание чл.28, ал.6 от Закона за закрила на детето решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, *** за сведение и изпълнение.

 

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: