Р Е Ш Е Н И Е

 

45/18.1.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на четиринадесети януари, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 3678/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от З.Я.Х. и М.Д.И., с правно основание чл. 127, ал. 1 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК, за утвърждаване на постигнато между страните споразумение. Молителите основават искането си на твърдения за постигнато единодушно съгласие по отношение на въпросите относно роденото от съвместното им съжителство малолетно дете – Т..

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си, както и постигнатото по между им споразумение. При изслушването в открито съдебно заседание страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията им споразумението е в интерес на детето. Правят изменение в договорения размер на издръжка от 130 лв. на 140 лв.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представените по делото Удостоверение за раждане на Т. З. Я., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Варна, се установява, че двамата молители са родители на детето. От приетото по делото споразумение се установява, че молителите са уредили всички въпроси относно родителските права, местоживеенето на детето режим на лични контакти с другия родител и издръжката му.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Страните в производството са лица, между които няма сключен граждански брак. От съвместното им съжителство имат едно родено малолетно дете, като към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

С оглед изявлението на страните, че не си дължат разноски, съдът не следва да ги присъжда. Предвид характера на производството молителят следва да бъде осъден да плати държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на детето е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 100.80 лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът  

Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатата между З.Я.Х., с ЕГН ********** и адрес: *** и М.Д.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 СК в следният смисъл:

Упражняването на родителските права върху детето Т. З. Я., с ЕГН ********** се предоставят на майката М.Д.И., с ЕГН **********, като определя местоживеене на детето при майката.

Определя режим на лични контакти на детето Т. З. Я., с ЕГН **********, с бащата З.Я.Х., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване, както и в случаите, в които има пета събота и неделя от месеца от 09:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване; всяка четна седмица от месеца от 09:00 часа в четвъртък до 18:00 часа в петък с преспиване; един месец през лятото, по време, което не съвпада с годишния платен отпуск на майката; всяка четна година по време на Коледните празници от 25 декември до 27 декември; всяка нечетна година по време на Новогодишните празници от 30 декември до 02 януари, както и винаги, когато родителите постигнем устно съгласие за това.

Осъжда З.Я.Х., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плаща на детето Т. З. Я., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител М.Д.И., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 140 лева (сто и четиридесет лева), по банкова сметка *** ***, „Централна кооперативна банка“ АД, клон Шумен, считано от 27.12.2018 г., с падеж до 1-во число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й.

Разноските остават за страните така както са направени.

Осъжда З.Я.Х., с ЕГН **********, адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 100.80 лева (сто лева и осемдесет стотинки), определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: