Р Е Ш Е Н И Е

 

180/22.2.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На шести февруари през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3698 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

            Депозирана е искова молба от Ш.Х.И., с ЕГН**********,***, съдебен адрес:***, чрез адв.Р. М.от ШАК срещу А.С.И., с ЕГН**********,***,  в която излага, че брака им е дълбоко и непоправимо разстроен и моли същият да бъде прекратен по вина на ответника.

Преди първото съдебно заседание по делото двамата съпрузи депозират споразумение по чл.51 от СК, в което са уредили личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Съдът на основание разпоредбата на чл.321, ал.5 от ГПК е допуснал изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

            Ищецът Ш.Х.И. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител – адв.Р.М.от ШАК, като заявява, че е съгласен брака им да бъде прекратен при договорените в споразумението условия.

            Ответницата А.С.И. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.И.В.от ВАК, като поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното  споразумение. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Ш.Х.И. и А.С.И. сключили граждански брак на 23.08.2008 год., като от брака си имали родено едно дете-Т.Ш.Х., с ЕГН**********. От края на 2018 год. били във фактическа  раздяла. Двамата живеели в семейно жилище, представляващо апартамент, придобит по време на брака в режим на СИО, находящ се гр.Шумен, ул.“***“ №9, ет.3, ап.34. Същото било напуснато от молителката, като страните са постигнали договореност за в бъдеще да се ползва от молителя и детето. При сключване на брака молителката е приела фамилното име И., като желае за в бъдеще да възстанови предбрачното си фамилно име С..  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и по-специално от: Удостоверение за настоящ адрес, Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №158, том I, рег. №2265, дело №149 от 2016 год., Пълномощни, Служебна бележка №70/27.12.2018 год., Удостоверение за раждане, Удостоверение за сключен граждански брак от 27.12.2018 год., Вносна бележка от 28.12.2018 год. за заплатена държавна такса.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба и в депозираното споразумение, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно ползването на семейното жилище, родителските права и местоживеенето на детето, издръжката на детето и между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, защитава интересите на детето, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Ш.Х.И. и А.С.И. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки предвид липсата на представени по делото доказателства относно доходите на съпрузите и обстоятелството, че и двамата са в добро здравословно състояние, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време видно от материалите по делото, при завеждане на делото ищецът е внесъл държавна такса в размер на 25 лева, поради което ответницата следва да бъде осъдена да доплати разликата в размер на 15 лева. Ответницата следва да бъде осъдена да запрати държавна такса и върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Тургай.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Ш.Х.И., с ЕГН**********,***, съдебен адрес:***, чрез адв.Р. М.от ШАК и А.С.И., с ЕГН**********,***, сключен с Акт за граждански брак №277/23.08.2008 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ш.Х.И. и А.С.И. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на детето – Т.Ш.Х., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при бащата - Ш.Х.И., с ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху детето - Т.Ш.Х., с ЕГН********** се предоставят на бащата Ш.Х.И., с ЕГН**********, като майката А.С.И., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с детето, както следва:

-всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с приспиване, един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, както и на рождения ден на детето на 05.08. за периода от 16.00 часа до 19.00 часа всяка нечетна година и от 10.00 часа до 13.00 часа на всяка четна година.

-всяка четна година – първите пет дни от пролетната ваканция на детето за времето от 10.00 часа на първия ден до 19.00 часа на последния ден, Коледните празници от 10.00 часа на 24 декември до 19.00 часа на 26 декември, както и официалните празници – 03 март, 06 май, 06 септември и 01 ноември от 10.00 часа до 19.00 часа.

-всяка нечетна година – последните пет дни от пролетната ваканция на детето за времето от 10.00 часа на първия ден до 19.00 часа на последния ден, на Новогодишните празници от 10.00 часа на 29 декември до19.00 часа на 02 януари,   Великденските празници – Велик ден, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му от 10.00 часа в петък до 19.00 часа в понеделник, както и официалните празници – 01 май, 24 май и 22 септември от  10 часа до 19.00 часа.

ІІІ. Майката А.С.И., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на детето Т.Ш.Х., с ЕГН**********, чрез неговия  баща и законен представител Ш.Х.И., с ЕГН********** в размер на по 150 /сто и петдесет/ лева месечно,  платими на 01-во число на месеца, за който се отнасят, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака, до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Семейното жилище, представляващо апартамент, придобит по време на брака в режим на СИО, находящ  се на адрес: гр.Шумен, ул.“***“ №9, ет.3, ап.34 остава в обикновена съсобственост на двамата молители, като същото е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя  и детето.

V. След прекратяване на брака молителката А.С.И., с ЕГН**********  възстановява предбрачното си фамилно име С..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІ. Разноските по делото се поемат от молителите, така както са направени. 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА А.С.И., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 123 лева /сто двадесет и три лева/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Т.Ш.Х. и доплащане на държавна такса до пълния определен от съда размер, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: