Р Е Ш Е Н И Е

 

1129/25.11.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На дванадесети ноември                                      две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3102 по описа на ШРС за 2019 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Е.В.В. – Ф. с ЕГН ********** с адрес *** и Х.Ф.Ф. с ЕГН ********** *** и двамата със съдебен адрес ***, чрез адв. К.Д. от ШАК. Молителите  излагат, че са законни съпрузи, като от брака нямат родени деца. Твърдят, че към настоящия момент взели взаимно решение за развод, като желанието им за това било твърдо и непоколебимо. Това пораждало необходимостта да бъдат уредени всички въпроси относно движимите вещи, семейното жилище,  фамилното име на жената, издръжката помежду им. Молят съда да постанови решение, с което утвърди постигнатото между тях споразумение, съгласно чл.50 от СК.

Молителите се явяват лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от тях  адв. К.Д. от ШАК. Молят съда да утвърди споразумението.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището  на молителите, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 19.07.2013г. в гр.Шумен,  за което бил издаден Акт за граждански брак № *** от същата дата. От брака си нямали родени деца. Семейното жилище ще се ползва от молителката. Останалите придобити от страните по време на брака движими вещи са поделени извънсъдебно. Задължението по сключения потребителски кредит ще се обслужва от съпруга. В молбата се излага желание от молителката да възстанови брачното си фамилно име – В.. Молителите нямат претенции и за издръжка помежду си. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата молители са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно семейното жилище; относно издръжката между съпрузите, фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Е. и Х. Ф.  се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да е в размер на 40 лв.  Съдът констатира, че при образуване на делото е заплатена изцяло държавната такса.

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Х.Ф.Ф. с ЕГН ********** и Е.В.В. - Ф. с ЕГН **********, сключен с Акт за граждански брак № ***/19.07.2013г., издаден от длъжностно лице по гражданско състояние при Община – гр.Шумен  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

           І. Молителите декларират, че семейното жилище, находящо се в с. *****,  собственост на родителите на молителката, се предоставя за ползване на Е.В.В. – Ф. с ЕГН **********, като молителят го е напуснал и няма претенции за ползването му;

            II. Молителите декларират, че придобитите от тях по време на брака движими вещи са поделени извънсъдебно и никой от тях няма претенции спрямо другия, както и нямат претенции от получаване дял от личното имущество на другия съпруг, съобразно чл.28 от СК;

            III. Молителите декларират, че задълженията по сключения с „Първа инвестиционна банка“ АД  договор за потребителски кредит № 076 LD – M - 00028 от 24.04.2019г. за в бъдеще ще се обслужва от молителя, който се задължава да го обслужва редовно, както и да заплати евентуално дължими суми по наказателни лихви и разноски;

           ІV. Молителката след прекратяване на брака възстановява предбрачното си фамилно име -  В..

           V. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

          VI. Разноските остават за страните така, както са направени.

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева, като констатира, че е заплатена изцяло по делото.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

             

РАЙОНЕН СЪДИЯ: