Р Е Ш Е Н И Е

 

1074/11.11.2019г. ,       Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                         седми  състав

На 07 (седми) ноември                                                                        Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                             Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3146 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното: 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето В.В.В.. Излага, че бащата на същото е неизвестен, а майка му – В.И.В. от години се дезинтересирала от него. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което В.В.В. да бъде настанена извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в Кризисен център за деца гр. Шумен, за срок от шест месеца.

            Заинтересованото лице – майка на детето, не се явява и не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – Кризисен център за деца гр. Шумен, чрез ръководителя си, изразява съгласие с искането.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане №***/04.08.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Ямбол е, че В.И.В. е майка на детето В.В.В., родена на *** г., а бащата на същото е неизвестен. От представената заповед № ЗД/Д-А-236/26.09.2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Бургас се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето е временно настанено по административен ред в Кризисен център за деца гр. Шумен. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Бургас се посочва, че В. има още четири братя и сестри. Детето било неглижирано от своята майка, поради което през 2017 г. било настанено в специализирана институция заедно със сестра си М. Поради влиянието на последната, обаче, В. осъществявала бягства, поради което било необходимо да бъде изведена от социалната си среда.

            Изслушано в съдебно заседание по реда на чл. 15, ал. 1 от ЗЗД, детето В. заявява, че желае временно да пребивава в Кризисния център, както и че обстановката в гр. Шумен ѝ харесва.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето В. е неизвестен, а майката на същото без основателна причина трайно не полага грижи за него. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗЗакрД.

            Съгласно чл. 35, ал. 2 от ЗЗакрД, настаняването на дете в специализирана институция се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Съдът намира, че към момента липсва такава възможност. Не са постъпили молби за настаняване на детето в приемно семейство. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на детето е същото понастоящем да бъде настанено в социална услуга – Кризисен център за деца гр. Шумен за срок от шест месеца, считано от влизане на решението в сила.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Шумен и Община Бургас за съответни вписвания на постановеното настаняване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето В.В.В. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Ямбол от майка В.И.В. с ЕГН ********** и баща – неизвестен, за отглеждане в социална услуга – Кризисен център за деца гр. Шумен, за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от влизане в сила на решението.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Шумен и Община Бургас – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

 

                                                                       Районен съдия: