Р Е Ш Е Н И Е

 

1133/26.11.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в открито съдебно заседание проведено на единадесети ноември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Председател: Димитър Димитров  

с участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 3183/2019  г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, за прекратяване на сключения между С.А.М. и А.И.М. граждански брак по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат две непълнолетни деца, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно, родителските права върху непълнолетните деца, местоживеенето им, режима на лични контакти и издръжката, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В открито съдебно заседание молителите лично и чрез процесуален представител, поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени потделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключен граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Хитрино, област Шумен. Предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на исковата молба молителя е внесъл такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв. Предвид, че при завеждане на делото молителя е внесъл сумата 25 лв., следва молителката да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата. Също така следва молителят да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на децата в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 223.20 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между С.А.М., с ЕГН:********** *** и А.И.М., с ЕГН ********** ***, сключен на 21.09.2002 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Хитрино, област Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А.А.И., с ЕГН:********** на майката С.А.М., с ЕГН: **********, като определя местоживеенето на детето на постоянния адрес на майката село Тимарево, община Хитрино, област шумен, ул. ***.

Определя режим на лични контакти на бащата А.И.М., с ЕГН **********, с детето А.А.И., с ЕГН:**********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца - от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване в лома на бащата; всяка втора и четвърта неделя от месеца от 10.00 часа до 18.00 часа; един месец през лятната ваканция, когато майката не е в годишен отпуск, като периодът се разделя на два пъти от по 15 /петнадесет/ дена през лятото (през месеците юни, юли или август), през време, което не съвпада с годишния отпуск на майката /за периода на ползване на който през лятото, майката следва да уведомява бащата до-края на месец май всяка година/, половината от зимната и пролетната ваканция; през коледните и новогодишните празнини: на нечетна година - на Коледа (25 - ти декември от съответната година с приспивано до 10:00 часа на 26-ти декември), а на четна година на „Нова година“ (31-ви декември от съответната година с приспиване до 10 часа на 1-ви януари), както и по всяко едно време, по споразумение на родителите, като в този случай е въпрос на договореност между двамата родители за срока и мястото на упражняване на личните контакти на бащата с децата.

Осъжда А.И.М., с ЕГН ********** ***, да плаща в полза на детето А.А.И., с ЕГН:**********, чрез нейната майка и законен представител С.А.М., с ЕГН: **********, сумата от 155.00 (сто петдесет и пет) лева, платима до 5-то число на текущия месец, за който се дължи издръжката, считано от датата на влизане в сила на решението, в брой срещу разписка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А.А.И. с ЕГН:********** на майката С.А.М., с ЕГН: **********, като определя местоживеенето на детето на постоянния адрес на майката село Тимарево, община Хитрино, област шумен, ул. ***.

Определя режим на лични контакти на бащата А.И.М., с ЕГН **********, с детето А.А.И. с ЕГН:**********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца - от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване в лома на бащата; всяка втора и четвърта неделя от месеца от 10.00 часа до 18.00 часа; един месец през лятната ваканция, когато майката не е в годишен отпуск, като периодът се разделя на два пъти от по 15 /петнадесет/ дена през лятото (през месеците юни, юли или август), през време, което не съвпада с годишния отпуск на майката /за периода на ползване на който през лятото, майката следва да уведомява бащата до-края на месец май всяка година/, половината от зимната и пролетната ваканция; през коледните и новогодишните празнини: на нечетна година - на Коледа (25 - ти декември от съответната година с приспивано до 10:00 часа на 26-ти декември), а на четна година на „Нова година“ (31-ви декември от съответната година с приспиване до 10 часа на 1-ви януари), както и по всяко едно време, по споразумение на родителите, като в този случай е въпрос на договореност между двамата родители за срока и мястото на упражняване на личните контакти на бащата с децата.

Осъжда А.И.М., с ЕГН ********** ***, да плаща в полза на детето А.А.И. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител С.А.М., с ЕГН: **********, сумата от 155.00 (сто петдесет и пет) лева, платима до 5-то число на текущия месец, за който се дължи издръжката, считано от датата на влизане в сила на решението в брой срещу разписка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

През равновременното си местоживеене при всекиго от двамата родители децата А.А.И., с ЕГН: ********** и А.А.И., с ЕГН:********** получават от съответния родител, при когото пребивават, необходимото и полезно за тях и в натура.

Всеки от родителите осигурява на децата джобни пари в разумни размери.

Разходите отвъд необходимото за ежедневното съществуване на децата, които са необходими и полезни, като месечни разходи за уроци, спорт и други периодични занимания; лагери, пътувания и екскурзии в България сами или с организирана екскурзия без свой родител или близък; обучения, забавления (театър, опера, кино, дискотека, спортни прояви и други подобни); книги, игри, филми, музикални записи и други подобни, дрехи; предмети, свързани с обучение, включително и учебници, униформи и други подобни, пособия за плуване, колоездене, тенис, рисуване и други подобни; подаръци за рождени дни; лекарства, медицински прегледи и лечения; се носят от двамата родители поравно, независимо, кой от двамата ги с платил ефективно.

Бащата А.И.М., с ЕГН:********** не дължи издръжка за минал период от време, тъй като е предоставял такава в пари и в натура в този период.

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул. *** е напуснато от молителите.

Постановява след прекратяването на брака жената ще възстанови предбрачното си фамилно име „Ф.“.

Обявява, че съпрузите по време на брака си не са придобивали недвижими имоти и движимите вещи на значителна стойност, движимите вещи, придобити но време на брака, са поделили доброволно и извънсъдебно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер напред във времето, нямат общи влогове, придобити в резултат на съвместен принос, поетите задължения по всички договори за кредит или заеми от физически или юридически лица, нспосоченн в този договор, както и поети парични задьлжения към трети физически или юридически лица, както и поетите задължения по всички договори за кредит, сключени слсл подписване на споразумението по чл. 51 СК, както и задълженията за изплащане на дължимите суми на кредиторите по тези договори, ще бъдат изцяло за сметка на съпруга кредитополучател/длъжник и не ангажират но никакъв начин отговорността па съпруга, който не е поел –задълженията. Страните заявяват, че след прекратяване на брака си, няма да си дължат издръжка един на друг.

Осъжда С.А.М., с ЕГН:********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25.00 лв. (двадесет и пет лева) държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от ТДТ събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата 5.00 (пет) лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда А.И.М., с ЕГН **********,***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 223.20 лв. (двеста двадесет и три лева  и двадесет стотинки) държавна такса по споразумението за издръжката на децата, на основание чл. 7 от ТДТ събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата 5.00 (пет) лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: